image

Veel Nederlanders over op Windows 10 in juli

dinsdag 2 augustus 2016, 11:45 door Redactie, 13 reacties

Veel Nederlandse internetgebruikers zijn in juli op Windows 10 overgestapt, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau StatCounter. Het marktaandeel van de nieuwste Windowsversie groeide met 3,3% naar 37,4%. Sinds december is het aantal gebruikers van Windows 10 in Nederland niet zo snel gegroeid.

In juli konden gebruikers van Windows 7 en Windows 8.1 nog gratis naar Windows 10 upgraden. Nu moet ervoor worden betaald, hoewel er ook een omweg is gevonden. Voor gebruikers van ondersteunende technologieën blijft de upgrade gratis. Microsoft zou echter niet controleren of gebruikers echt van deze technologieën gebruikmaken, waardoor iedereen kosteloos kan blijven upgraden, aldus The Register.

Of de groei in juli is te verklaren door gebruikers die nog van de gratis upgrade wilden profiteren of het upgradebeleid van Microsoft is onbekend. De softwaregigant kreeg de afgelopen maanden flinke kritiek te verduren omdat het op "agressieve wijze" probeerde om gebruikers te laten upgraden. Vanwege de kritiek werd eind juni besloten om de upgrademelding aan te passen. Wereldwijd heeft Windows 10 volgens StatCounter een marktaandeel van 23,5% veroverd, terwijl onderzoeksbureau Net Applications het op 21,1% houdt. Microsoft liet onlangs nog weten dat er inmiddels meer dan 350 miljoen apparaten zijn die op Windows 10 draaien.

Reacties (13)
02-08-2016, 12:03 door Anoniem
Dus 62,6% is niet over met een *gratis* upgrade. Dit heeft toch wel aan dat Windows 10 neit is wat de mensen willen hebben.
02-08-2016, 12:04 door Anoniem
Ze zijn niet overgestapt, het os is er doorgeduwd. Dat is wel wat anders.
02-08-2016, 17:12 door Anoniem
Door Anoniem: Dus 62,6% is niet over met een *gratis* upgrade. Dit heeft toch wel aan dat Windows 10 neit is wat de mensen willen hebben.

Bedrijven stappen nou eenmaal minder snel over i.v.m. potentiële compatibility issues die eerst volledig doorgetest moeten worden.

Ook heel veel mensen gebruiken een illegale versie, en de illegale versie van W10 is moeilijker te verkrijgen dan een simpele gehackte Win7.

Daarbij is Win10 statistisch gezien wel wat de mensen willen hebben aangezien de hoeveelheid groter is dan 50.01%

Door Anoniem: Ze zijn niet overgestapt, het os is er doorgeduwd. Dat is wel wat anders.
Hey, dezelfde poster een minuut later :]
02-08-2016, 17:56 door potshot
haters got to hate..ik ben er blij mee en het rottige linux wil ik nooit meer zien.
niet politiek correct natuurlijk want je hoort microsoft te haten,ik weet het.
maar de teleurgestelde reacties van windows haters dat win10 toch wel aanslaat en dan ook nog gratis is en alle negatieve doom verhalen ten spijt goed werkt is toch wel mooi..
linux is al 20 jaar gratis en nog is er maar een zielig en zakkend marktaandeel van nog geen 2%..
niet flamen want ik lees het toch niet.
02-08-2016, 18:49 door Anoniem
Vraag me af wat het aandeel zou zijn geweest bij een vrijwillig upgradebeleid en duidelijke bijsluiter met privacy gevolgen van het nieuwe OS.

Blij dat Windows 10 upgrade ellende eindelijk voorbij is. Als je ziet wat het voor ellende met zich mee heeft gebracht. Computers die bij kleine ondernemingen ineens uit zichzelf gaan upgraden en een hele dag niet beschikbaar zijn met alle gevolgen van dien. PC's die helemaal niet meer werken omdat er na een gedwongen upgrade b.v. geen drivers voor cruciale systeemapparaten blijken te bestaan. Computers waar na de gedwongen upgrade kritieke software niet meer werkt. Bedrijven die door Windows 10 op hun laptops ineens onwettig bezig zijn door alle telemetrie. Gedwongen Windows updates die als proeftuin gebruikt worden. Software die voortaan alleen nog maar via een Appstore geïnstalleerd moet gaan worden; wat is überhaupt nog het nut van Windows draaien... Enige selling point wat ze met Windows nog hebben is telkens nieuwe beveiligingsmechanismes toevoegen waar telkens doodleuk ook weer doorheengeprikt wordt. Ondertussen blijft het OS maar doorgroeien met features waar we in de praktijk geen reet aan hebben, waardoor dus ook het aantal bugs en daarmee het aantal patches toeneemt. Ook het nagenoeg niet kunnen functioneren zonder een (snelle) internetverbinding is een zwakte van dit Cloud-only OS (al is het maar om gigabytes aan bugfixes te downloaden en redmond via online spellingscorrectie standaard op de hoogte te houden van elke letter die een gebruiker intoetst) Ga zo door. Een bak ellende door een OS dat nog geen marktaandeel van 1% verdient.

Laat dit OS maar snel en stil van het toneel vervagen en iedereen het lumineuze idee krijgen om de recovery optie van hun OEM pc te gebruiken om Windows 7 of 8 terug te zetten. Die OSen waren nog enigszins gebouwd op het fatsoendelijk draaien van programmacode i.p.v. alle nutteloze bijzaken waar de Windows 10 code vol mee zit.

Goedkoop is duurkoop. Windows 10 is daarvan het ultieme bewijs.
02-08-2016, 19:12 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-08-2016, 19:56 door karma4
Door Muria:
Een paar voorbeelden van Windows problemen:
Laten we nu meer dan genoeg Linux problemen hebben. Die los je echt niet op door een ander af te gaan branden.
Als je nu gewoon een bete product zou neerzetten..
Sommige problemen zijn OS onafhankelijk dat merken ze nu met limux ook. Te laat niet goed onderhoudbaar verouderd systemen, slechte dienstverlening. Zoek eens op Accenture met ris Muenchen.

linux is al 20 jaar gratis en nog is er maar een zielig en zakkend marktaandeel van nog geen 2%..
niet flamen want ik lees het toch niet.
98% wil geen Linux ook al wordt het ze door de strot gedrukt. Lachen IOS Android is niet MS...
02-08-2016, 21:12 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-08-2016, 08:50 door Anoniem
Waarom moet dit nou weer tot een Windows<>Linux flameware leiden.
Wederom bedankt potshot, je blijft dit vuurtje maar telkens opsteken zodra je een kans ziet. ;(
Het zit waarschijnlijk diep bij potshot.
03-08-2016, 11:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-08-2016, 11:42 door Anoniem
Door potshot: haters got to hate..ik ben er blij mee en het rottige linux wil ik nooit meer zien.
niet politiek correct natuurlijk want je hoort microsoft te haten,ik weet het.
maar de teleurgestelde reacties van windows haters dat win10 toch wel aanslaat en dan ook nog gratis is en alle negatieve doom verhalen ten spijt goed werkt is toch wel mooi..
linux is al 20 jaar gratis en nog is er maar een zielig en zakkend marktaandeel van nog geen 2%..
niet flamen want ik lees het toch niet.

Niet flamen, want ik lees het toch niet? En zelf wel trappen? Volwassen reactie! Chapeau!

Bovendien sla je de plank volledig mis op meerdere fronten, want:

1. Het wil er blijkbaar bij jou nog steeds niet in dat een OS door iemand's strot duwen "not-done" is. Mensen moeten de keuze krijgen. Wat Microsoft deed was geen keuze, maar een actie gericht tot het DWINGEN tot een update. Veel mensen wilden dat niet (zie de cijfers).

Linux 2%? Jazeker, op de desktop. En daar ben ik persoonlijk blij mee. Stel je voor dat mensen zoals jij Linux zouden gebruiken? Dan zouden de helpdesks, forums en ondersteuningspunten vol stromen met hulpverzoeken van mensen zoals jij die vastgeroest zitten in het "Windows-denken". Blijf jij maar lekker bij Windows. Jij blij, de Linux-community blij, en... Microsoft blij. En de malwarebouwers ook. :)

Ontkomen aan Linux doe je sowieso niet. Alles om je heen is Linux. Je telefoon, je mediabox, je router, het gros van de servers die je aanroept als je aan het surfen bent op internet. Zonder dat je het weet ben je compleet afhankelijk van Linux. Zonder Linux zou je weer 30 jaar terug in de tijd zijn geworpen. Ja, Windows heeft op de desktop een groot marktaandeel, maar daar houdt het verder ook wel mee op.

Ik probeer zeker geen flamewar aan te wakkeren (het zal mij verder boeien wie wat gebruikt op zijn computer), maar tegen zoveel stupiditeit kon ik niet anders dan iemand even een digitale klap voor je kop te geven.
03-08-2016, 17:29 door Anoniem
Inderdaad; van een flamewar kan hier geen sprake zijn. Het gaat hier niet om welke kernel beter is en wat de kwaliteit is van de userland programma's. Geen enkel OS is feiloos. In tegenstelling tot andere leveranciers is het bedrijf achter Windows echter een enkel, enorm machtig concern wat opnieuw de grenzen van het toelaatbare is aan het opzoeken. Dat verdient keiharde kritiek, met name omdat ze opnieuw hun positie en marktaandeel wederom misbruiken om bepaalde functionaliteit op te leggen. Het is niet meer dan moreel verantwoord als systeembeheerder om producten van een dergelijk concern te boycotten en waar mogelijk van zoveel mogelijk computers te verwijderen. De manier die Microsoft kenmerkt als de manier om de wereld te automatiseren is er een die in een slechte horrorfilm thuishoort en niet in de realiteit.

In het verleden zijn ze op de vingers getikt en ging het weer even goed. Producten als Windows XP en Windows 7 waren prima, net als server 2003, active directory en Exchange-Outlook. Het upgradebeleid naar Windows 10 is echter volslagen idioot te noemen (gedwongen achteruitgang) en het mooie is men komt ermee weg omdat nog teveel mensen er afhankelijk van willen zijn. Je kan ook je laptop ergens andere dan bij de mediamarkt kopen, dan hoef je ook niet verplicht Windows erbij te kopen en draag je ook niet bij aan een viseuze cirkel.

Mensen zouden ook moeten begrijpen dat als ze toch eenmaal in de cloud gaan werken, ze helemaal geen Microsoft, laat staan Windows meer nodig hebben.
04-08-2016, 21:17 door 0101 - Bijgewerkt: 04-08-2016, 21:18
Op het laatste moment toch nog naar Win10 overgegaan voordat de gratis upgrade niet meer beschikbaar was... Visueel is het systeem mooier dan Windows 8.1 (wat ik ook alleen maar gebruikte omdat de laptop met 8 werd geleverd in plaats van 7), maar het is ongelofelijk buggy; de eerste keer dat ik 'm gebruikte deed het startmenu het niet, de tweede keer had ik problemen dat ik de settings-app niet kon openen vanuit de zoekresultaten en nu loop ik er weer tegen aan dat na de gedwongen installatie van de Anniversary-Update programma's ("apps") alleen nog maar in fullscreen werken (ondanks dat ik die optie helemaal niet heb ingeschakeld).

Ik blijf het nog een paar weken uitproberen, maar ik ben wel blij dat ik een image heb gemaakt zodat ik als ik dat wil zo weer terug kan naar Windows 8.1 en zeker weet dat alles net zo werkt als voordat ik de upgrade uitvoerde. Het ziet er naar uit dat ik het nodig ga hebben :-\
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.