Ransomware voor computers en smartphones bestaat al geruime tijd, en ook slimme televisies zijn kwetsbaar voor dergelijke malware. Tijdens de Def Con-conferentie in Las Vegas hebben hackers echter de eerste ransomware voor slimme thermostaten gedemonstreerd.
Andrew Tierney en Ken Munro ontdekten in een niet nader genoemde thermostaat een kwetsbaarheid. De thermostaat heeft een groot lcd-scherm en laat gebruikers via een sd-kaart wallpapers en aangepaste configuraties instellen. De thermostaat blijkt de bestanden echter niet te controleren. Hierdoor zou een aanvaller de ransomware in wat lijkt een afbeelding kunnen verbergen. Als de gebruiker vervolgens de afbeelding op zijn thermostaat wil instellen installeert hij eigenlijk de ransomware.
De ransomware van Tierney en Munro vergrendelt de thermostaat, maar de malware zou bijvoorbeeld ook de instellingen kunnen aanpassen en de temperatuur verlagen of verhogen. De onderzoekers erkennen dat de aanval vrij omslachtig is, aangezien mensen zelf de ransomware moeten downloaden en installeren. Aan de andere kant zijn er ook miljoenen Androidgebruikers die door het downloaden van kwaadaardige apps besmet raken.
Door hun demonstratie willen de hackers de risico's van het Internet of Things en slimme apparaten demonstreren. "Je koopt geen Internet of Things-apparatuur. Je nodigt mensen uit op je netwerk en je hebt geen idee wat deze apparaten doen", aldus Tierney. De onderzoekers hadden de thermostaatfabrikant in kwestie nog niet gewaarschuwd. Dat zullen ze vandaag doen, zo meldt Vice Magazine. Munro laat via Twitter weten dat er vandaag ook een blog over de thermostaat-ransomware online zal komen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.
Op woensdag 17 maart mogen alle Nederlanders van achttien jaar en ouder weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. ...
Nog een aantal weken en dan gaat Nederland weer naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. In aanloop naar de ...
Het aftellen naar de verkiezingen is begonnen. Nog vier weken en dan mag Nederland in de stemlokalen en per post bepalen wie de ...
Een digitaal paspoort, recht op betaalbaar en snel internet, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het zijn slechts een ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.