image

Juridische vraag: hoe bewijs ik dat het schadeformulier na een aanrijding is getekend als de wederpartij dit achteraf ontkent?

woensdag 10 augustus 2016, 13:58 door Arnoud Engelfriet, 5 reacties
Laatst bijgewerkt: 10-08-2016, 15:20

ICT-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.

Vraag: Onlangs ben ik aangereden door een bedrijfswagen en ik heb daar (zo bleek achteraf) een whiplash aan overgehouden. De twee inzittenden hebben destijds dat schadeformulier getekend, maar ontkennen nu dat ze die handtekening hebben gezet. Omdat ik achter hen reed (maar zij écht fout zaten) is dit cruciaal. Hoe houd ik ze nu aan dat formulier?

Antwoord: Wie een handtekening zet op een stuk papier, doet daarmee juridisch iets bijzonders: hij maakt een akte en die levert dwingend bewijs op van hetgeen daarin staat (art. 157 Rechtsvordering).

Je kunt er dus (in principe) niet meer onderuit: heb je daar verklaard "hij zat achter me en ik reed onverwacht achteruit want ik was dronken, stom stom stom" dan zit je daaraan vast.

Er is een escape: als je "stellig ontkent" de handtekening gezet te hebben (art. 159 lid 2 Rv), dan zit je er niet aan vast. Tenzij de wederpartij dan kan bewijzen dat je wél getekend hebt.

Dat bewijs leveren mag op alle mogelijke manieren. Heb je een getuige die zag dat er werd gekrabbeld op papier, dan is dat genoeg. Een dashcam die filmde hoe hij zich over de motorkap boog en een krabbelende beweging maakte, levert ook gewoon bruikbaar bewijs op.

Natuurlijk staat dan niet 100% vast dat dít formulier is getekend, maar dan zou je op zoek moeten naar andere discrepanties. Waar is bijvoorbeeld het formulier van de wederpartij (die dus ontkende getekend te hebben)? Het is immers onwaarschijnlijk dat je na een ongeval géén handtekening zet onder een schadeformulier, zeker als er beeld is dat je krabbelt op papier.

In deze zaak werd betwist dat een akte van geldlening was ondertekend. De gedaagde gebruikte daarbij de term 'stellig', maar dat vond de rechter niet overtuigend. Er was divers bewijs: er was een getuige bij het opmaken van de akte, en er was diverse keren afgelost op de manier die in de akte stond. Ook leken de handtekeningen wel erg veel op elkaar. Dat bij elkaar opgeteld was voor de rechter genoeg om te concluderen dat de ontkenning niet geloofwaardig was.

Het wordt dus nu een kwestie van op zoek naar bewijs dat er getekend is.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (5)
10-08-2016, 14:11 door buttonius
[Verwijderd]
10-08-2016, 17:29 door Anoniem
Euh.. security.nl? ICT recht?
Mis ik iets of is dit niet echt relevant hier?
10-08-2016, 23:09 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 10-08-2016, 23:13
@Arnoud,

Je artikel is ook een interessant uitgangspunt voor de vraag: Hoe rechtsgeldig (echt) is een handtekening op het aanraakscherm van een notepad?

In toenemende mate onderteken ik digitale werkbonnen van onderhoudsbedrijven.
Die handtekening van mij is op de oude papieren bon èn aan mij overhandigde kopie-werkbon (doorslag) uiteraard exakt hetzelfde, maar op zo'n aanraakscherm ziet het er de ene keer zus, en de andere keer zo uit.

Dat mijn naam erbij staat: hoe wegend is dat voor de rechtsgeldigheid? Bovendien wordt mij geen exacte kopie van de wederzijds ondertekende werkbon overhandigd. Eerst wordt zo'n digitale notitie 'op de zaak' verbouwd in een email met copy/ paste 'mijn' krabbel en de volgende dag moet ik hem uit mijn ***spambox*** halen (nou ja... overdreven gesteld)

Al met al deugt hier qua rechtsgeldigheid toch feitelijk - lomp gezegd - geen ene mallemoer van, of zie ik dat toch verkeerd?
11-08-2016, 09:02 door johanw
Door Aha:Hoe rechtsgeldig (echt) is een handtekening op het aanraakscherm van een notepad?
In civiele zaken wordt door de (kanton) rechter alles dat gesteld wordt door een der partijen en niet betwist wordt door de andere als waar aangenomen, tenzij het hem onwaar lijkt (maar dat zal bij een niet betwiste handtekening niet gauw gebeuren).

Als het WEL betwist wordt: ik heb een keer iemand bijgestaan waar een postorderbedrijf claimde iets geleverd te hebben, en die persoon ontkende (bij dit soort kantonzaken is een advocaat niet verplicht, dat zou duurder zijn dan het bedrag dat geeist werd). Consequent alles ontkennen, en laat de andere partij maar bewijzen dat het allemaal klopt. Het enige dat ze aanvoerden kwam neer op "het staat in onze systemen dus het is zo". De digitale handtekening leek niet eens op die van de persoon, maar dat zegt op zich natuurlijk nog niet alles (ik heb ook wel eens rare krabbels gezet op zo'n ding want ik ben er niet aan gewend). Daar ging de kantonrechter dus niet in mee, het postorderbedrijf heeft dat verloren.
17-08-2016, 16:02 door Anoniem
Als er géén handtekening gezet word kom je er op dat moment toch niet uit met de tegenpartij en bel je de politie?
Dus, zou ik beginnen met is er wel/geen politie geweest en dus wel/geen politie rapport beschikbaar?

PS: Wat doet dit hier, ik zie 0 ICT / security relevantie?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.