image

Ceo-fraude kost Australische stad 300.000 euro

woensdag 17 augustus 2016, 14:01 door Redactie, 3 reacties

De Australische stad Brisbane is het slachtoffer van een vorm van ceo-fraude geworden, waarbij nietsvermoedende ambtenaren via negen transacties omgerekend ruim 300.000 euro naar oplichters overmaakten. De oplichters stuurden een mail waarin ze zich als een bestaande leverancier van de stad voordeden. In het bericht werd het stadsbestuur gevraagd de rekeninggegevens van de leverancier aan te passen.

Het stadsbestuur werd zowel via e-mail als telefoon door de oplichters benaderd om de gegevens te veranderen. Vervolgens werden er negen betalingen uitgevoerd waarbij in totaal 450.000 Australische dollars (300.000 euro) naar het opgegeven rekeningnummer werden overgemaakt. De fraude werd pas ontdekt toen de oorspronkelijke leverancier vroeg waar de betalingen bleven, zo meldt de Brisbane Times.

Reacties (3)
17-08-2016, 15:08 door Anoniem
Dit is gewoon een vorm van factuurfraude en al zo oud als de weg naar Rome. 20 jaar geleden werd mij bij mijn eerste baan op de administratie al op het hart gedrukt om nooit en te nimmer zonder aanvullende controles, een rekeningnummer aan te passen. Een wijziging van een rekeningnummer is een aanwijzing dat er mogelijk iets niet in de haak is.

Waarom dat nu ineens CEO-fraude heet, zonder dat de gemeente een CEO heeft of dat er een CEO bij betrokken is?
18-08-2016, 16:21 door Anoniem
Het heet "CEO-fraude" omdat ze tegenwoordig meteen hoog in de boom insteken en de bestuurders bewerken. Deze mensen gaan vervolgens druk uitvoeren op de medewerkers die wel verstand van zaken hebben en verplichten hen dit door te voeren. De financiele afdeling had dit zelf waarschijnlijk nooit zomaar doorgevoerd maar als "de baas" het roept moeten ze wel. Dat is wel een verschil met normale factuurfraude waarbij de financieel medewerker of inkoper om te tuin geleid wordt.

bestuurders en directie dienen zich gewoon niet met dit soort zaken bezig te houden om deze reden!
22-08-2016, 14:26 door Vandy
Door Anoniem: Dit is gewoon een vorm van factuurfraude en al zo oud als de weg naar Rome. 20 jaar geleden werd mij bij mijn eerste baan op de administratie al op het hart gedrukt om nooit en te nimmer zonder aanvullende controles, een rekeningnummer aan te passen. Een wijziging van een rekeningnummer is een aanwijzing dat er mogelijk iets niet in de haak is.

Waarom dat nu ineens CEO-fraude heet, zonder dat de gemeente een CEO heeft of dat er een CEO bij betrokken is?
Inderdaad. CEO-fraude is het vervalsen van een mail, zodat die afkomstig lijkt van de CEO, verstuurd aan haar of zijn onderknuppels met de mededeling "jongens boek even bedrag X over naar rekening Y".
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.