image

Ziekenhuizen doelwit van nieuwe ransomware-campagne

vrijdag 19 augustus 2016, 10:18 door Redactie, 0 reacties

Ziekenhuizen en andere zorgverleners zijn het voornaamste doelwit geworden van een nieuwe campagne van de Locky-ransomware, zo claimt het Amerikaanse beveiligingsbedrijf FireEye. Via e-mails met als bijlage docm-bestanden werd de ransomware verspreid.

De docm-bestanden waren van macro's voorzien. Wanneer ingeschakeld werd door de macro's de Locky-ransomware op de computer gedownload. Deze ransomware versleutelt vervolgens allerlei bestanden voor losgeld. Volgens FireEye zijn zorgverleners het hardst door de nieuwste campagne getroffen, gevolgd door telecom- en transportbedrijven. Het gaat dan met name om organisaties die zich in de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea bevinden. Nederland komt niet terug in de statistieken van FireEye.

In mei van dit jaar liet minister Schippers van Volksgezondheid nog weten dat Nederlandse ziekenhuizen zelf verantwoordelijk zijn voor de aanpak van ransomware en niet de overheid. Op Kamervragen over de veiligheid van ziekenhuissystemen liet Schippers vorige maand nog weten dat het afgelopen jaar twee ziekenhuizen bij het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) van de overheid een malwarebesmetting hadden gemeld.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.