image

Techbedrijven steunen Microsoft in strijd tegen zwijgbevelen VS

zaterdag 3 september 2016, 07:34 door Redactie, 3 reacties

Een coalitie van Amerikaanse techbedrijven, waaronder Apple en Mozilla, steunen de strijd van Microsoft tegen de zwijgbevelen die de Amerikaanse overheid aan techbedrijven oplegt als er data van gebruikers worden opgevraagd. In deze gevallen mogen de techbedrijven hun gebruikers hier niet over inlichten.

Microsoft spande tegen deze gang van zaken een rechtszaak aan en krijgt nu steun van een coalitie van techbedrijven die een 'amicus curiae brief' (pdf) naar de rechter hebben gestuurd. Amicus curiae, wat staat voor 'vrienden van de rechtbank', betreft organisaties en personen die geen partij zijn in een zaak, maar gevraagd of ongevraagd hun mening of advies over een zaak aan de rechtbank geven.

"Transparantie is een kernwaarde van Mozilla", zegt Mozilla's Denelle Dixon-Thayer. "En transparantie, en meer het gebrek hieraan, is waarom we deze zaak zo belangrijk vinden." De briefschrijvers stellen dat de Amerikaanse overheid bij het opleggen van zwijgbevelen niet altijd aantoont waarom dit noodzakelijk is. Vaak gaat het ook om "oneindige" zwijgbevelen waardoor de bedrijven hun gebruikers ook jaren later niet mogen informeren, ook al is er dan geen enkele noodzaak meer voor het zwijgbevel, stelt Dixon-Thayer. "Door deze acties wordt transparantie zonder enige rechtvaardiging opgeofferd. Dat is onverstandig en onacceptabel."

Dixon-Thayer zegt verder dat Mozilla nog nooit een zwijgbevel van de Amerikaanse overheid heeft ontvangen waardoor het gebruikers niet over een dataverzoek mocht inlichten, maar stelt dat het verkeerd is van de overheid om te voorkomen dat een bedrijf zijn gebruikers hier nooit over mag inlichten.

Reacties (3)
03-09-2016, 10:05 door Anoniem
Kijk, daar heb je weer zo iets: de FBI wil geen transparantie, maar slaat vervolgens door naar de andere kant door transparantie te weigeren waar dit geen zin meer heeft. Hier zie je precies het zelfde als bij de NSA maar dan bij het sleepnet: het doorslaan van het aftappen waardoor uiteindelijk iedereen afgetapt werd.

Wie stopt deze praktijken?
03-09-2016, 10:56 door karma4 - Bijgewerkt: 03-09-2016, 18:28
In een volwassen benadering https://www.security.nl/posting/483479/FBI+wil+volgend+jaar+volwassen+gesprek+over+encryptie horen geen oneindige zwijgbevelen. Geheimhouding tijdens onderzoek, dat moet kunnen. Verplichte medewerking om gegevens beschikbaar te krijgen met een rechterlijke goedkeuring en controleerbaarheid op proportionaliteit, dat moet kunnen.
Ga je verder in oncontroleerbaarheid dan houdt de volwassen benadering op.
05-09-2016, 11:11 door Anoniem
Door karma4: In een volwassen benadering https://www.security.nl/posting/483479/FBI+wil+volgend+jaar+volwassen+gesprek+over+encryptie horen geen oneindige zwijgbevelen. Geheimhouding tijdens onderzoek, dat moet kunnen. Verplichte medewerking om gegevens beschikbaar te krijgen met een rechterlijke goedkeuring en controleerbaarheid op proportionaliteit, dat moet kunnen.
Ga je verder in oncontroleerbaarheid dan houdt de volwassen benadering op.

Ik ben het voor het grootste deel met je eens, maar ik vind niet dat je verplicht moet kunnen worden om mee te werken aan het onderzoek tegen jezelf.
Zo is het verplicht overhandingen van decryptiesleutels door de verdachte, etc... iets waarin ik me absoluut niet kan vinden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.