image

Van der Steur bezorgd over nieuw privacybeleid WhatsApp

dinsdag 6 september 2016, 17:22 door Redactie, 13 reacties

Minister van der Steur van Veiligheid en Justitie maakt zich zorgen over het nieuwe privacybeleid van WhatsApp om informatie met moederbedrijf Facebook te delen, zo liet hij tijdens het vragenuur vandaag weten. De minister reageerde op mondelinge vragen van VVD-Kamerlid Van Wijngaarden.

Het Kamerlid vroeg zich af of gebruikers wel de keuze hebben om niet akkoord te gaan met "irritante advertenties" op WhatsApp, aangezien er anders niet meer van de chatdienst gebruik gemaakt kan worden. "De vraag is dus of er hier wel sprake is van een echte keuze, of er niet sprake is van een nepkeuze. Bovendien lijkt die keuze onomkeerbaar, want als je gegevens eens gegeven zijn, dan lijken ze altijd gegeven. Kan de minister van Veiligheid en Justitie met zijn Europese collega's en de Autoriteit Persoonsgegevens overleggen over de eisen die mogen worden gesteld aan zowel de duidelijkheid van de gebruiksvoorwaarden als aan het realiteitsgehalte van de geboden keuze?", stelde Van Wijngaarden de vraag.

Van der Steur zegt zich vooral zorgen te maken over het feit dat mensen de standaard berichtgeving over het nieuwe privacybeleid wegklikken en niet beseffen dat ze daarmee een keuze maken. "Die keuze wordt dus niet feitelijk gemaakt, maar vloeit automatisch voort uit het feit dat mensen denken: nou ja, het zal wel goed zijn. Maar het moet wel altijd mogelijk zijn om die keuze weer te wijzigen. Volgens mij zijn dat precies de punten waarover ook de heer Van Wijngaarden zich zorgen maakt. Ik deel die zorgen", aldus de minister.

Hij wijst echter ook naar de verantwoordelijkheid van de gebruiker bij het accepteren van het nieuwe privacybeleid. "Je kunt het weigeren, maar dan moet je de voorwaarden wel echt lezen. Het punt van zorg is, zoals ook de heer Van Wijngaarden aangaf, dat mensen dat laatste niet doen. Dat is overigens wel hun eigen verantwoordelijkheid en dat zal het ook altijd blijven."

Reacties (13)
06-09-2016, 18:07 door Anoniem
HAHAHAHA Alsof de overheid iets van digitale privacy snapt. En ik ben zeer bezorgd over het te voeren beleid van Van der Steur!

Want ik ken nog wel iemand die gestorven is door privacy schending.....

TheYOSH
06-09-2016, 18:52 door Anoniem
De minister liegt. Je kunt het niet weigeren, je gegevens worden namelijk toch met Facebook gedeeld, ongeacht je keuze. Dat staat ook in de voorwaarden trouwens.
06-09-2016, 18:56 door Anoniem
Tja soms zou ik ook wel eens een keuze willen wijzigen.... je stemt op de PvdA, die gaan een coalitie aan met de VVD,
en uiteindelijk zit er een stel pepernoten op justitie waar de honden geen brood van lusten! Dan denk je ook wel eens,
waar heb ik voor gekozen, hoe kan ik dat nog veranderen.
Maar dat kan dan ook niet.
06-09-2016, 22:34 door Anoniem
Wanneer iemand zichzelf nogal tegenspreekt:

"Dan denk je ook wel eens,
waar heb ik voor gekozen, hoe kan ik dat nog veranderen.
Maar dat kan dan ook niet."

en

"je stemt op.."

In 2017 mag je weer: http://partijgedrag.nl/partijgelijkenis.php

glhf

VVD en privacy is sowieso een lachertje. Om dan toch nog maar even ontopic te gaan.
07-09-2016, 05:45 door Anoniem
Door Anoniem: HAHAHAHA Alsof de overheid iets van digitale privacy snapt.
HAHAHAHA Alsof de overheid uit één persoon bestaat, en alsof onder die bijna 1 miljoen ambtenaren werkelijk niemand met verstand van digitale privacy zit.

Er zijn bijna 1 miljoen ambtenaren in Nederland, verdeeld over heel veel organisaties, die samen "de" overheid vormen. Natuurlijk is kennis over digitale privacy of over welk onderwerp dan ook wel degelijk aanwezig, en natuurlijk is hij lang niet overal in die lappendeken van organisaties aanwezig. Als je dat niet onderkent, als je de overheid beoordeelt alsof het één homogeen geheel is, dan begin je niet te begrijpen waar je eigenlijk mee te maken hebt en hoe het werkt en hoe het beïnvloed kan worden.

Er bestaat ook niet zoiets als "het" bedrijfsleven, "het" Nederlandse volk, "de" LGBT-gemeenschap, "de" kerk, noem maar op. Het zijn makkelijke categorieën om in te denken, maar het probleem is dat je denken dan vrijwel zeker niet erg realistisch is. Al die groepen bestaan uit vele, vele mensen die echt niet allemaal identiek aan elkaar zijn of hetzelfde over dingen denken. Het heeft echt wel regelmatig nut om groepen en categorieën te onderkennen, maar overschat dat nut niet, dat beeld is nooit het hele verhaal. De wereld is niet zo simpel.
07-09-2016, 06:05 door Anoniem
Door Anoniem: De minister liegt. Je kunt het niet weigeren, je gegevens worden namelijk toch met Facebook gedeeld, ongeacht je keuze. Dat staat ook in de voorwaarden trouwens.
Ik heb de voorwaarden niet gelezen maar kwam wel dit tegen:
https://www.whatsapp.com/faq/general/26000016
Bestaande gebruikers kunnen ervoor kiezen om die gegevens niet te delen, en als ze voor wel delen kiezen hebben ze vervolgens 30 dagen de tijd om van gedachten te veranderen.

Er is een hoop mis met hoe ze dat regelen. De interface laat je makkelijk het vinkje over het hoofd zien (je moet kiezen om meer te lezen terwijl je zonder door te bladeren al accoord kan geven), de correctietermijn is te beperkt, nieuwe gebruikers zouden die keuze ook moeten kunnen maken, het zou wat mij betreft opt-in moeten zijn in plaats van opt-out. Maar toch: het kan, in ieder geval voor een deel van de gebruikers.

Het lijkt deze keer nogal mee te vallen met de leugens van Van der Steur. Als je gelijk hebt dat die gegevens tóch met Facebook gedeeld worden dan is het Whatsapp die liegt dat het gedrukt staat, in die dialoog en in die FAQ.

Van der Steur blundert vaak genoeg op tenenkrommende manieren om helemaal niet blij met die man te zijn. Maar als ik dit bericht lees dan denk ik dat hij in dit geval wél goed bezig is, hij verdedigt hier privacy. Als je dan toch in een stuip schiet en hem aanvalt alsof hij het tegenovergestelde doet dan ben je niet bezig met inhoud maar met stemmingmakerij. Lekker genuanceerd.
07-09-2016, 07:21 door Anoniem
Meneer THE Yosh:
U moet zich wat minder "blaaskakerij" opstellen.
Wat meer discussiëren over feitelijkheden,niet over aannames.
07-09-2016, 08:59 door Anoniem
Blijft grappig want dit is al heel lang bekend. En ineens gaat ze hierover een mening geven.
07-09-2016, 09:45 door Anoniem
Door Anoniem: Tja soms zou ik ook wel eens een keuze willen wijzigen.... je stemt op de PvdA, die gaan een coalitie aan met de VVD,
en uiteindelijk zit er een stel pepernoten op justitie waar de honden geen brood van lusten! Dan denk je ook wel eens,
waar heb ik voor gekozen, hoe kan ik dat nog veranderen.
Maar dat kan dan ook niet.
Jawel max. 4 jaar later bij nieuwe verkiezingen.
07-09-2016, 09:46 door Vandy
Van der Steur wist waarschijnlijk tot aan deze vragen niet eens wat Whatsapp ís, die man komt echt uit de tijd dat er nog dinosauriërs over het Binnenhof liepen.
07-09-2016, 09:50 door Anoniem
Door Vandy:die man komt echt uit de tijd dat er nog dinosauriërs over het Binnenhof liepen.
Verrek, dus dan waren ze toch veel slimmer in de Middeleeuwen!
07-09-2016, 10:58 door Anoniem
Door Vandy: Van der Steur wist waarschijnlijk tot aan deze vragen niet eens wat Whatsapp ís, die man komt echt uit de tijd dat er nog dinosauriërs over het Binnenhof liepen.

Kijk, dat is nou eens een mooie inhoudelijke bijdrage. Kun je dit ook ondersteunen met wat feiten?
07-09-2016, 12:07 door john west - Bijgewerkt: 07-09-2016, 12:10
Van der Steur maakt zich zorgen,wat heb je daar nou aan ?
VVD 'ers zijn mensen die veel beloven,maar wel een loopje nemen met wat kan
en als ze wat kunnen doen,laten ze het op hun beloop.
Alleen voor de verkiezingen beginnen ze allerlei dingen die ze willen doen,maar
al die jaren hebben ze laten zitten.
Regeringen maken mensen tot hun slaven,maak niet uit welke .
Het zelfde geldt voor de aller grootste multinationals en grote bedrijven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.