image

Ransomware infecteert schooldistrict VS via oude server

zondag 11 september 2016, 09:51 door Redactie, 1 reacties

Een Amerikaans schooldistrict dat eerder dit jaar het slachtoffer van ransomware werd en het gevraagde losgeld van omgerekend 12.000 euro betaalde, werd via een oude server gehackt. Dat heeft het schooldistrict als waarschuwing voor andere schooldistricten bekendgemaakt.

Aanvallers wisten 80% van de schoolservers in het district met ransomware te infecteren. Als er niet binnen 7 dagen 22 bitcoins werden betaald, met de huidige wisselkoers ruim 12.000 euro, zou de informatie op de schoolservers permanent verloren gaan. Het schooldistrict besloot het gevraagde losgeld te betalen. In een interview met WSPA laat de it-directeur van het schooldistrict weten dat de infectie voorkomen had kunnen worden.

De aanvallers kwamen namelijk binnen via een oude server die niet offline was gehaald. "We hadden de aanval eenvoudig kunnen voorkomen door het systeem voor archiefdoeleinden te bewaren, maar niet toegankelijk via het internet te maken", zo laat hij weten. Inmiddels heeft het schooldistrict op elke school een back-upsysteem neergezet. Daarnaast is er een systeem dat back-ups op afstand maakt en offsite bewaart. Tevens heeft het schooldistrict andere districten voor dit soort aanvallen gewaarschuwd.

Reacties (1)
11-09-2016, 17:22 door karma4
Bang om in het nieuws te komen dat ze geblunderd hebben. Dat is vanzelfsprekend als je de lijst voor de hand liggende correcties ziet.
We mogen blij zijn met de eerste hack in het nieuws waarbij de data eigenaar niet veel te verwijten valt. Met een risico impact afweging accepteer je bepaalde mogelijkheden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.