image

Oliver Stone gebruikte encryptie tijdens productie Snowden-film

zondag 11 september 2016, 10:15 door Redactie, 6 reacties

De bekende Amerikaanse filmregisseur Oliver Stone gebruikte tijdens de productie van de film over NSA-klokkenluider Edward Snowden op grote schaal encryptie en probeerde zoveel mogelijk "off the grid" te blijven, uit angst te worden gehackt. Dat liet Stone tijdens de premiere van de film weten.

"We probeerden zoveel mogelijk in persoon te doen, op papier en zoveel als we konden te versleutelen. Alle langeafstandscommunicatie was versleuteld", aldus de regisseur. De film met de titel "Snowden" gaat over het verhaal en de onthullingen van de gelijknamige klokkenluider. "Amerikanen weten hier niets over, omdat de overheid er steeds over liegt", liet Stone tijdens een persconferentie weten, zo meldt de Guardian.

"Wat er gebeurt is schokkend. Dit verhaal gaat niet alleen over afluisteren, maar grootschalige surveillance, drones en cyberoorlog. Zoals Snowden zelf eerder vertelde, het is helemaal uit de hand gelopen, de wereld is ontspoord", ging Stone verder. De hoofdrol in Snowden wordt gespeeld door Joseph Gordon-Levitt. De film is vanaf 10 november in Nederlandse bioscopen te zien.

Reacties (6)
11-09-2016, 21:49 door Anoniem
Quote: "Amerikanen weten hier niets over, omdat de overheid er steeds over liegt", einde citaat. Wij, in Europa, vermoedden het wel maar hadden geen bewijs totdat Edward Snowden data bekend maakte.
12-09-2016, 07:19 door Anoniem
Iets zegt me dat het in NL niet beter is...
12-09-2016, 12:06 door Anoniem
Door Anoniem: Wij, in Europa, vermoedden het wel maar hadden geen bewijs totdat Edward Snowden data bekend maakte.
Zucht, maak er niet zo'n domme "wij zijn slim en zij zijn dom"-karikatuur van. In Amerika waren er ook echt wel mensen die het vermoedden en in Europa zijn er ook echt wel mensen die er geen idee van hebben, zelfs na al het nieuws erover.

In de jaren '90 is er al heel wat ophef geweest over ECHELON, ook een systeem om op grote schaal communicatie af te luisteren, gerund door inlichtingendiensten van vooral Engelstalige landen, waaronder NSA en GCHQ. Ik denk dat je veilig kan stellen dat iedereen die dat heeft meegekregen, inclusief Amerikanen, de onthullingen van Snowden geen grote verrassing maar meer een pijnlijke bevestiging vinden dat men verder is gegaan ermee.
https://en.wikipedia.org/wiki/ECHELON

En in 2008, jaren voor Snowden's onthullingen, publiceerde Wall Street Journal dit artikel, waarin het stilletjes maar grootschalig verzamelen van data door NSA werd aangekaart:
https://web.archive.org/web/20090124141023/http://online.wsj.com/public/article_print/SB120511973377523845.html

Ik kan me ook herinneren al jaren voor Snowden gelezen te hebben over de bouw van een enorme datacenter van NSA, waarbij al het een en ander naar buiten kwam over de verwerkings- en opslagcapaciteit die daar werd gerealiseerd. Die was zo enorm dat menigeen (in de VS dus) al concludeerde dat dat alleen voor grootschalige massasurveillance bedoeld kon zijn. Daar kon ik helaas geen link meer naar vinden.

Amerikanen wisten of vermoedden echt niet minder dan Europeanen.
12-09-2016, 20:57 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-09-2016, 20:21 door Anoniem
Stone is in ieder geval verder dan Pete Hoekstra, voormalig fervent aanhanger van de 'niets te verbergen' mythe... tot het moment dat hij ontdekte zelf doelwit te zijn... (https://theintercept.com/2015/12/30/spying-on-congress-and-israel-nsa-cheerleaders-discover-value-of-privacy-only-when-their-own-is-violated/).
14-09-2016, 09:56 door Anoniem
Door Anoniem: Quote: "Amerikanen weten hier niets over, omdat de overheid er steeds over liegt", einde citaat. Wij, in Europa, vermoedden het wel maar hadden geen bewijs totdat Edward Snowden data bekend maakte.

Wij vermoedden dat de Amerikanen zo deden, maar we wisten niets over onze eigen diensten, omdat onze overheden net zo veel liegen en verdraaien.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.