image

Nep-medewerker ING ontfutselt ouderen pinpas en pincode

maandag 12 september 2016, 13:25 door Redactie, 3 reacties

De politie waarschuwt voor een oplichter die zich voordoet als medewerker van ING en probeert om pinpas en pincode te ontfutselen, om daar vervolgens geld van de rekening mee te halen. Dit weekend kreeg een ouder echtpaar in Voorburg bezoek van een man die zich als ING-medewerker voorstelde.

Hij vertelde het echtpaar dat zij nieuwe bankpassen kregen, indien zij hun oude bij hem inleverden. Ook verzocht hij het echtpaar om hun pincode af te staan. Hetzelfde verhaal wordt ook bij veel phishingmails gebruikt. Na de man was vertrokken werd er korte tijd later een bedrag van de bankrekening afgeschreven. De politie raadt iedereen sterk aan om onbekenden niet zomaar binnen te laten. "Vraag mensen om een legitimatiebewijs en let goed op uw persoonlijke eigendommen. Als u het niet vertrouwt, bel dan direct de politie", zo laat het advies verder weten.

Reacties (3)
12-09-2016, 14:48 door Anoniem
De politie raadt iedereen sterk aan om onbekenden niet zomaar binnen te laten. Vraag mensen om een legitimatiebewijs
Goede tip, om een legitimatie bewijs vragen.
Daar hebben ze vast niet van terug.

'Deel de foto van de persoon en het gefotografeerde id ook meteen op de whatsapp buurtgroep zodat iedereen het weet.
Accepteer geen privacypraatjes en dat het sofinummer wordt afgedekt.'
13-09-2016, 00:01 door Anoniem
Ach, dat advies dat je moet vragen om een legitimatiebewijs heeft geen enkele waarde.
Integendeel, geeft alleen maar een zinloos stukje 'vertrouwen' in zo'n vodje.

Want vrijwel niemand weet hoe het legitimatiebewijs van een ING-medewerker, een gemeenteambtenaar, een politieman etc. er uit zou moeten zien.

En met een beetje Photoshop flans je zo een heel leuke legitimatie in elkaar, voorzien van (willekeurige) naam, pasfoto, nephandtekening en vooral een heel echt logo van de betreffende instantie. Dat laatste kun je overal downloaden, geen enkel probleem. Even insealen en klaar: een prachtig nep identiteitsbewijs.

Denk je echt dat oudere mensen weten hoe dat legitimatiebewijs er in werkelijkheid uit zou moeten zien. Jongere mensen eigenlijk ook niet...

Het enige advies is: niemand (die je niet kent of geen nadrukkelijke afspraak mee hebt) binnen laten ongeacht wat voor verhaal ze hebben. Is het eventueel iets van een 'overgeidsinstantie' noteer dan de naam van de persoon en zeg hem dat je eerst contact opneemt met het betreffende bedrijf / de instantie. Om een afspraak te maken voor een echt bezoek. Accepteer daarbij geen telefoonnummer dat door de betreffende persoon gegeven wordt, wanrt dat kan ook weer fake zijn. Zelf (in een telefoonboek of via Internet) het jusite nummer opzoeken!

Dat is de enige manier om er zeker van te zijn dat de man aan de deur degene is die hij beweert te zijn. Identificatie met een of ander ding aan een bandje om de nek heeft geen enkele waarde.

Ik heb regelmatig mensen aan de deur die proberen van alles te slijten, maar ze komen er niet in. Ik doe niet eens open: vraag uit een raam boven waar ze voor komen. Laatst nog iemand die riep: 'gas en elektra! Zoals vroeger de metercontroleur riep. (Ik hoor ook bij de oudere generatie, dus proberen maar.) Hij bedoelde: ik colporteer voor een energiebdrijf...

Ook meegemaakt dat er geeist werd dat ik naar beneden kwam: hij wou me een hand geven... En me dus iets aansmeren.

Al deze lui lopen met van die ondefinieerbare pasjes aan een touwje om de nek of met een speldje an hun revers!
As je als oudere zo'n ding in moet kijken (leesbril beslist nodig) ben je inmiddels al lang beroofd. Of er glipt een ander langs, ze zijn zó gehaaid!
13-09-2016, 10:29 door Mysterio
Het advies zou moeten zijn om even de bank te bellen ter verificatie. Wat schiet je er immers mee op wanneer de nep medewerker een nep pasje onder je neus houdt? De oudere generatie kijkt nog steeds op tegen een bank, alsof zij de baas zijn over hun geld. Dus de bank moet je dan ook maar niet te veel lastigvallen... Onzin: bij twijfel de bank bellen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.