image

Amnesty en Human Rights Watch willen gratie voor Snowden

maandag 12 september 2016, 16:24 door Redactie, 10 reacties

Een coalitie van mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International en Human Rights Watch, zal woensdag een campagne beginnen om de Amerikaanse president Barack Obama zover te krijgen dat hij NSA-klokkenluider Edward Snowden gratie verleent.

De campagne vindt plaats twee dagen voor de lancering van de film "Snowden" van regisseur Oliver Stone, die over de onthullingen van de klokkenluider gaat. "Ik denk dat Oliver meer voor Snowden in twee uur zal doen dan zijn advocaten de afgelopen drie jaar hebben gedaan", zegt Ben Wizner tegenover Vice Magazine. Wizner is de advocaat van Snowden en directeur bij de American Civil Liberties Union (ACLU).

De ACLU was zelf al enige tijd geleden een petitie gestart om ervoor te zorgen dat Obama Snowden volledige immuniteit zal verlenen. Voordat de petitie kan worden ingediend moet die 60.000 handtekeningen hebben. De teller staat bijna op de 57.000. Woensdag start via de website pardonsnowden.org een wereldwijde handtekeningencampagne die mensen om hun steun voor Snowden zal vragen. Tijdens de premiere van Snowden riep ook Oliver Stone op om de klokkenluider gratie te verlenen, zo meldt de Guardian.

Reacties (10)
12-09-2016, 16:28 door Anoniem
en ik wil een internationale uitleveringsovereenkomst voor deze landverader, wat ik wil en wat realiteit is ligt ver uit elkaar.
Waarom is het ineens iets waard als het een organisatie is?
12-09-2016, 17:31 door Anoniem
Door Anoniem: en ik wil een internationale uitleveringsovereenkomst voor deze landverader, wat ik wil en wat realiteit is ligt ver uit elkaar.
Waarom is het ineens iets waard als het een organisatie is?

Omdat de organisatie invloed heeft, kan beargumenteren waarom, en hierdoor mensen overhalen.
Daarbij zijn deze betreffende organizaties zelfs bedoeld om dit soort uitspraken te doen.
12-09-2016, 18:32 door Anoniem
Terecht, maar we moeten ook Assange uit de klauwen van de VS houden. Ook moeten er betere regelingen voor klokkenluiders komen.
12-09-2016, 18:33 door johanw
Snowden kan nooit meer terug naar de USA. Al zou hij gratie krijgen, die is in de praktijk natuurlijk niets waard: hij wordt een auto ingetrokken en niemand hoort ooit nog iets van hem.
12-09-2016, 19:19 door Anoniem
@johanw. En door wie en waarom?

Aapje is al uit de mouw. De beste man is niet meer erg 'chantabel' lijkt me zo. Geen reden om hem te laten 'verwijden' toch?
13-09-2016, 01:04 door Anoniem
Door Anoniem: en ik wil een internationale uitleveringsovereenkomst voor deze landverader, wat ik wil en wat realiteit is ligt ver uit elkaar.
Het is maar de vraag of het juridisch wel landverraad is. Lees hier waarom het vermoedelijk niet onder de definitie van de Amerikaanse voor landverraad valt zoals die in de Amerikaanse grondwet staat:
https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2013/06/12/no-edward-snowden-probably-didnt-commit-treason/
13-09-2016, 08:28 door Anoniem
Door Anoniem: en ik wil een internationale uitleveringsovereenkomst voor deze landverader, wat ik wil en wat realiteit is ligt ver uit elkaar.

Dit is een reactie die typisch is voor een Amerikaan.

De andere opmerking
Waarom is het ineens iets waard als het een organisatie is?
wordt ws. nu als kern van het bericht naar voren geschoven. Inmiddels is de publieke opinie bespeeld met 'zijn' opinie. Turkse praktijken, of andersom?
13-09-2016, 19:51 door Anoniem
Ik snap niet waarom Amerika nog steeds niet gestraft en geboycot wordt na alles wat Snowden bekend heeft gemaakt .
Ongelooflijk dat een land dat te pas en te onpas andere landen sancties op kan leggen zelf niet rechtmatig aangepakt mag worden .
13-09-2016, 20:11 door Anoniem
Door Anoniem: @johanw. En door wie en waarom?

Aapje is al uit de mouw. De beste man is niet meer erg 'chantabel' lijkt me zo. Geen reden om hem te laten 'verwijden' toch?

Door wie is natuurlijk niet te voorspellen. Waarom wel. Simpele rancune en hetzelfde fanatisme dat deze organisaties hun bevoegdheden laat verdedigen met 'argumenten' die nagenoeg letterlijk in de Heksenhamer terug te vinden zijn. Plus een voorbeeld stellen 'pour encourager les autres', wat momenteel de vaste (en overigens vergeefse) praktijk van de organisaties is.

Gratie lijkt me overigens niet de juiste term in dezen. Gratie is na een veroordeling en impliceert schuld (http://www.encyclo.nl/begrip/gratie). De juiste term in dit geval lijkt me seponering, oftewel het besluit de aanklacht te laten vallen.

Een grote haak overigens in dezen die niet zo bekend is, maar wel belangrijk, is de kwalijke rol die de Amerikaanse Espionage Act van 1917 speelt waaronder de aanklachten vallen. Er wordt veel werk van gemaakt, ook door de overheid in de VS, dat Snowden zich moet verantwoorden voor de rechter. Echter, de gewoonte rondom de Espionage Act is dat motieven en ook intentie als bewijs niet toegelaten wordt voor de rechter/ (https://freedom.press/blog/2013/12/if-snowden-returned-us-trial-all-whistleblower-evidence-would-likely-be-inadmissible). Dat is in dit geval een cruciaal punt zoals het genoemde artikel aantoont.
19-09-2016, 14:19 door Anoniem
Om gratie te verlenen moet er wel eerst een veroordeling zijn.

Groet, Jaap Vegter.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.