image

Yahoo wegens omvangrijk datalek aangeklaagd in VS

maandag 26 september 2016, 11:42 door Redactie, 1 reacties

Yahoo is in de VS aangeklaagd wegens het omvangrijke datalek waarbij de gegevens van minstens 500 miljoen gebruikers werden gestolen. Volgens de aanklacht heeft de internetgigant, ondanks eigen beloften, nagelaten basale beveiligingsmaatregelen te treffen waardoor de data konden worden gestolen.

De klagers hebben in een persbericht aangekondigd dat ze willen dat Yahoo alle gebruikers gaat compenseren voor schade die door de datadiefstal wordt veroorzaakt en er wordt betaald voor maatregelen om gehackte accounts te identificeren en te beschermen. In tegenstelling tot veel andere datalekken biedt Yahoo geen bescherming tegen identiteitsfraude aan. De advocatenkantoren die de rechtszaak hebben ingediend hekelen het feit dat Yahoo het datalek pas na 2 jaar heeft ontdekt en gerapporteerd.

"Het fiasco van Yahoo om de zeer persoonlijke en gevoelige gegevens van gebruikers te beschermen, in strijd met de beloftes die het heeft gedaan, is absoluut onaanvaardbaar. Het feit dat een datalek van deze omvang bij een techgigant als Yahoo twee onopgemerkt blijft is verbijsterend", aldus een gezamenlijke verklaring van de twee advocatenkantoren achter de aanklacht.

Deze zomer bood een hacker op internet de gegevens van 200 miljoen Yahoo-gebruikers aan. Een bron vertelt tegenover zakenblad Fortune dat aan de hand hiervan een intern onderzoek werd ingesteld. Er werden geen aanwijzingen gevonden om de claims van de hacker te bevestigen. Verder onderzoek leidde echter naar het datalek van 2014 waarbij de data van 500 miljoen gebruikers waren buitgemaakt. Volgens Yahoo zit een door een staat gesponsorde aanvaller hierachter, maar details of bewijzen hiervoor zijn nog niet gegeven.

Reacties (1)
26-09-2016, 12:34 door PietdeVries
En staan die advocaten daar voor een hoger doel, of is het doel voornamelijk hun eigen portemonnee?

Er zullen vast fouten zijn gemaakt bij Yahoo, en een beetje nazorg voor de mogelijke slachtoffers kan geen kwaad (500 miljoen accounts - dat zijn alle inwoners van de VS, VK en Duitsland bij elkaar - 80% zullen wel slapende accounts zijn). Maar om nou meteen geld te willen zien...

Kan me overigens wel voorstellen dat je als Yahoo dit soort dingen graag geheim houdt. Als de eerste de beste advocaat meteen gaat zeiken, een rechtszaak aanspant en geld wil zien, dan is onder het tapijt vegen een aardige oplossing...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.