image

Minister gaat verbod anonieme prepaidkaarten onderzoeken

donderdag 29 september 2016, 10:06 door Redactie, 15 reacties

Minister Van der Steur heeft een onderzoek aangekondigd om te kijken of een eventueel verbod op anonieme prepaidkaarten wel proportioneel is. Dat heeft de minister eerder deze maand tijdens een algemeen overleg met de vaste commissies voor Veiligheid en Justitie en Sociale Zaken en Werkgelegenheid laten weten. Begin september stelde Van der Steur dat hij anonieme prepaidkaarten wil verbieden.

Terroristen en criminelen zouden er namelijk gebruik van maken. Tijdens het overleg liet met name de SP zich kritisch over de maatregel uit, aangezien die alle burgers treft. "Ik ben er erg voor dat we alle maatregelen nemen die nodig zijn om gericht onderzoek te kunnen doen naar terroristen, maar ik ben erg terughoudend met maatregelen die de vrijheid en de mogelijkheden van alle burgers beperken, zeker wanneer de noodzaak en de proportionaliteit van die maatregel nog niet zijn aangetoond. Ik hoor de minister daar graag over", aldus SP-Kamerlid Van Raak.

Het was PvdA-Kamerlid Recourt die als eerste op de vraag Van Raak antwoordde en stelde dat het hier om simkaarten gaat die na een gesprek worden weggegooid, zodat er op geen enkele manier te herleiden is wie de persoon is die die gesprekken heeft gevoerd. "De overheid staat dus met volledig lege handen. Begrijp ik nu uit zijn betoog dat de heer Van Raak zegt: we willen daar niet kijken, want wij vinden dat een te grove generieke maatregel, laten we dat alsjeblieft niet doen? Of moet ik de SP toch anders begrijpen?", aldus Recourt.

Van Raak stelde daarop dat als er een generieke maatregel wordt genomen die alle burgers treft, hij wil weten of dat nodig en proportioneel is. Ook wil het SP-Kamerlid graag weten wat de gevolgen zijn, bijvoorbeeld voor journalisten die soms ook weleens anoniem willen blijven, al is het maar om bronnen te beschermen. "Dat is een andere kant van de rechtsstaat die ook in de overweging betrokken moet worden. Ik wil op dat punt gewoon het verhaal van de minister horen en bezien of dit proportioneel en nodig is. Dit soort algemene maatregelen blijken in de aanpak van terrorisme vaak minder efficiënt te zijn dan gerichte maatregelen. Dat zeggen ook veel terrorismedeskundigen. Ik hoor graag de opvatting van de minister daarover."

In zijn reactie (pdf) laat Van der Steur weten dat criminelen veelvuldig gebruik van anonieme prepaidkaarten maken. "Om die reden vinden wij, in navolging van België en Duitsland, dat ook Nederland goed moet bekijken of het die stap moet zetten. Hebben wij dat besluit dan ook definitief genomen? Nee, maar het voornemen is er wel en terecht heeft de heer Sjoerdsma gezegd dat het proportioneel moet zijn. Wij zullen dat punt nog onderzoeken." De minister voegt eraan toe dat de Duitsers en de Belgen hetzelfde onderzoek al hebben gedaan. "Zij kwamen tot de conclusie dat het proportioneel is. Ik verwacht dus dat de kans groot is dat wij dat ook doen, maar uiteraard moeten wij daar goed naar kijken."

Reacties (15)
29-09-2016, 10:12 door Anoniem
Een jurist opzadelen met een security-vraag. Dat moet wel fout gaan.
29-09-2016, 10:33 door Anoniem
Volgens mij word vaak vergeten dat je tegenwoordig geen eens meer een simkaart in je telefoon nodig hebt om gewoon te kunnen bellen of berichten te versturen.

Heel Nederland zit vol met openbare wifi spots, dus gewoon even een app installeren, verbinden met openbare wifispot en je kan bellen en berichten versturen zonder dat je een simkaart nodig hebt.

Hoe gaan ze dat aanpakken dan?
29-09-2016, 10:49 door Fwiffo
Lijkt mij niet handig om dit pre-paid verbod tegelijkertijd in te voeren met de verplichte 2 Factor Authenticatie voor DigiD https://www.security.nl/posting/486908/Toezichthouder+hekelt+privacy+en+veiligheid+van+eID-stelsel. Ze zouden tenminste moeten wachten tot na 1 mei 2017 zodat iedereen zijn belastingen nog kan doen tot het eID er komt. Geen belastingen is geen geld voor de begroting.

Er zijn ook mensen die een speciaal pre-paid mobieltje hebben om in te kunnen loggen bij de overheid of bij de bank. En voor niets anders. Lijkt mij geen tevreden kiezers op te leveren als al die mobieltjes opeens geblokkeerd blijken te zijn.

Volgens mij is dat 2 Factor per SMS sowieso achterhaald en voor een paar honderd euro te kraken met speciale hardware (zendmastje spelen). Als de mobiel zelf geen RAT heeft opgelopen tijdens het updaten via de computer en die 2 Factor dus eigenlijk 1 Factor is. En met IP telefonie valt ook nog veel te faken heb ik begrepen. Afstappen van die SMS voor 2 Factor dus! Doe iets met de chip in je identiteitsbewijs, en doe het goed. SMS is niet veilig genoeg. Ik wacht liever op eID, als dat kan.
29-09-2016, 11:15 door Anoniem
Door Fwiffo: Lijkt mij niet handig om dit pre-paid verbod tegelijkertijd in te voeren met de verplichte 2 Factor Authenticatie voor DigiD https://www.security.nl/posting/486908/Toezichthouder+hekelt+privacy+en+veiligheid+van+eID-stelsel. Ze zouden tenminste moeten wachten tot na 1 mei 2017 zodat iedereen zijn belastingen nog kan doen tot het eID er komt. Geen belastingen is geen geld voor de begroting.

Er zijn ook mensen die een speciaal pre-paid mobieltje hebben om in te kunnen loggen bij de overheid of bij de bank. En voor niets anders. Lijkt mij geen tevreden kiezers op te leveren als al die mobieltjes opeens geblokkeerd blijken te zijn.

Volgens mij is dat 2 Factor per SMS sowieso achterhaald en voor een paar honderd euro te kraken met speciale hardware (zendmastje spelen). Als de mobiel zelf geen RAT heeft opgelopen tijdens het updaten via de computer en die 2 Factor dus eigenlijk 1 Factor is. En met IP telefonie valt ook nog veel te faken heb ik begrepen. Afstappen van die SMS voor 2 Factor dus! Doe iets met de chip in je identiteitsbewijs, en doe het goed. SMS is niet veilig genoeg. Ik wacht liever op eID, als dat kan.

Ze willen alleen anonieme prepaid kaarten aanpakken, niet prepaid kaarten in het algemeen. Iemand met zo'n kaart zal waarschijnlijk 1 keer ergens naar toe moeten gaan met zijn ID en de prepaid kaart blijft gewoon werken.
29-09-2016, 11:18 door Anoniem
Toch jammer dat je zo meteen als toerist geen lokale ongeregistreerde simkaart met prepaid tegoed meer kan kopen, welke je dan kan gebruiken voor de duur van je vakantie. Het is meestal goedkoper dan die van je eigen provider te blijven gebruiken om je B&B adres te regelen voor die avond te regelen..
29-09-2016, 11:28 door Anoniem
In zijn reactie (pdf) laat Van der Steur weten dat criminelen veelvuldig gebruik van anonieme prepaidkaarten maken.
Met zulke drogredenen wil ik graag:
- alle wegen afsluiten. Want criminelen verplaatsen zich via wegen
- alle auto's, bussen, treinen, fietsen verbieden, want daar kunnen criminelen gebruik van maken
- alle supermarkten, restaurants, kroegen sluiten, want criminelen moeten ook eten.

etc. De overheid snapt echt niet dat dit nooit gaat werken, en alleen maar meer de burger pest. Er komt vanzelf wel een uitbarsting. Dan zijn we tig miljoen kwijt, nog steeds aanslagen, en een burger die zich _NIET_ veilig voelt.
Zorg nu gewoon voor meer agenten op straat. Al deze kosten die nu gemaakt worden, kun je veel beter inzetten in het opleiden van agenten die op straat werken.

En stel een max salaris in bij de politie. Het is tenslotte een overheidsbaan!

TheYOSH
29-09-2016, 11:59 door Reinder
Als het niet zo'n serieuze zaak zou zijn geweest, dan was het aandoenlijk om de politici telkens weer bezig te zien, denkende dat als ze een of ander "iets" waar criminelen gebruik van maken gaan verbieden, die criminelen dan plots gaan stoppen met hun gedrag. Het lijkt haast alsof ze echt denken dat criminelen nu fijn bellen met anonieme simkaarten, en dat die criminelen dan straks zullen denken "Oh dat mag niet meer, nou ja, dan ga ik mijn criminele deals maar bespreken met netjes op mijn naam geregistreerde simkaarten. Als ik dan wordt opgepakt, nou ja, ha ha ha dat hoort er dan bij he, die slimmeriken in Den Haag hebben me nu goed te pakken zeg met hun verbod op anonieme simkaarten, wat zijn ze me toch te slim af geweest!".

De realiteit is natuurlijk dat de daadwerkelijke criminelen er een inkomstenbron bij kirjgen, namelijk de handel in anonieme simkaarten (of mogelijk simkaarten die op naam staan van allerhande arme drommels), dat de diefstal van die kaarten zal toenemen (het huidige idee is dat je je moet identificeren bij aankoop, en dat die aankoop dan wordt vastgelegd). Voor de echte criminelen zal er weinig veranderen. Wie er wel mee te maken heeft, zijn wederom de mensen die dit soort dingen gebruiken voor legitieme redenen. Bijvoorbeeld tipgevers die anoniem willen blijven. Klokkenluiders die eerst garanties willen voordat ze hun identiteit openbaren. Journalisten die hun bronnen willen beschermen. Advocaten die met anonieme getuigen willen spreken. We hebben gezien dat de staat bereid is journalisten die hun bronnen willen beschermen achter de tralies te zetten om ze te dwingen hun bronnen prijs te geven (Telegraaf journalisten Bart Mos en Joost de Haas). Dit soort mensen, journalisten, advocaten en klokkenluiders zijn het soort mensen die we als maatschappij nodig hebben om ons te beschermen tegen de macht en de willekeur van de staat. De pers en de advocatuur moet kunnen functioneren als de waakhond van de rechtsstaat. Journalisten dwingen om criminele handelingen te verrichten (anonieme simkaart gebruiken) om die rol te kunnen vervullen is een gevaarlijk hellend vlak.

Zoals zo vaak dus, is ook dit weer een vrijheidsbeperkende maatregel waar de echte criminelen nauwelijks last van hebben, maar de goedwillende gebruikers des te meer.
29-09-2016, 12:36 door Anoniem
Fiod pleit al jaren voor een verbod op anoniem prepaid. Begrijpelijk dat Economische zaken dit doorschuift naar Justitie,puur om het draagvlak te kunnen vergroten.
29-09-2016, 13:27 door Anoniem
Onzinnige maatregel; het wordt echt niet zo dat er ineens criminelen worden gepakt omdat ze hun pre-paid kaart hebben laten registreren. De boefjes stappen heel simpel over naar andere anonieme communicatie, maar de maatregel blijft bestaan.
29-09-2016, 16:03 door Anoniem
En hoe willen ze het fenomeen katvangers ondervangen?
29-09-2016, 17:57 door Anoniem
Soms vraag ik mij echt af die gasten van de politiek echt zo dom zijn of gewoon dom doen om zijn hun eigen regelts door te voeren. Waarschijnlijk het 2e....

Je hoeft ecgt geen slimppe piet te zijn om te voorspelen dat een crimineel niet zijn simkaartje op eigen naam gaat zetten, daar zijn andere zeer simpele goedkope manier voor....
29-09-2016, 21:24 door Anoniem
PvdA-Kamerlid Recour ging behoorlijk voor schut met zijn opmerking dat het hier gaat om simkaarten gaat die na een gesprek worden weggegooid. Dan is maar weer eens duidelijk dat iemand die als volksvertegenwoordiger een bepaald onderwerp krijgt toegewezen daar lang niet altijd echt verstand van heeft. En die volksvertegenwoordigers bepalen dus welke richting het op gaat in ons land.
30-09-2016, 09:19 door Anoniem
Crimininelen maken ook gebruik van snelwegen en café's.
Ik zeg verbieden! Allemaal!

#mafkezen
02-10-2016, 10:41 door Anoniem
Ik zou bijna de vergelijking maken tussen ministers en geestelijk gehandicapten maar doe dat niet omdat ik daarmee die groep onrecht aan zou doen en beledigen door ze onterecht als net zo achterlijk te verslijten als ministers .
Er is binnen Nederland helaas geen gesticht capabel genoeg om onze regering te behandelen .

... dat is mijn bescheiden mening .
02-10-2016, 19:12 door Anoniem
Misschien trappen een stuk of 76 (de helft + 1) kamerleden erin en denken dat dit over het opsporing van criminelen gaat. Het gaat natuurlijk over iets anders en dat weet de minister ook wel, namelijk het bespieden van gewone burgers, zodat de macht, dat wil dus zeggen de elite, ongehinderd zijn gang kan gaan. De elite heeft namelijk wel manieren om zijn privacy te beschermen, die voor gewone burgers niet zijn weggelegd. Denk aan offshore-belastingconstructies en allerlei tussenpersonen, grote hekken om je huis enzovoort. Dit is gewoon de zoveelste maatregel om gewone mensen koest te kunnen houden terwijl ze uitgeperst worden door rijkelui.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.