image

Versleuteling cryptoware Polyglot gekraakt

woensdag 5 oktober 2016, 12:06 door Redactie, 0 reacties

Drie beveiligingsonderzoekers van Kaspersky Labs zijn erin geslaagd om de versleuteling te breken van de Polyglot-cryptoware. Het opmerkelijke aan Polyglot, ook wel bekend als Marsjoke, is dat de malware erg veel lijkt op de CTB-Locker die eerder dit jaar veel slachtoffers heeft gemaakt.

Het grootste verschil tussen Polyglot en CTB-Locker is de zwakke key generator. De onderzoekers hebben aan de hand van analyses namelijk ontdekt dat de sleutels die Polyglot genereert helemaal niet willekeurig zijn. Door inzicht te verkrijgen in hoe de AES-encryptie sleutels werden gevormd waren ze in staat om de encryptie van Polyglot met een normale pc vrij snel te breken.

Wie geïnfecteerd raakt met Polyglot ziet, net als bij CTB-Locker, dat het bureaublad wordt aangepast. Ook krijgt het slachtoffer toegang tot vijf bestanden als bewijs dat de versleuteling verbroken kan worden. De waarschuwing voor de gebruiker en de instructie hoe het slachtoffer zijn bestanden weer terug kan krijgen, is ook letterlijk gekopieerd van CTB-Locker. Vermoed wordt dat die gelijkenis bedoeld is om mensen op het verkeerde been te zetten.

Kaspersky biedt een gratis de tool aan waarmee slachtoffers van Polyglot/MarsJoke weer toegang tot hun bestanden kunnen krijgen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.