image

VVD wil meer bevoegdheden AIVD en elektronisch stemmen

maandag 10 oktober 2016, 13:42 door Redactie, 11 reacties
Laatst bijgewerkt: 10-10-2016, 14:04

De AIVD en politie moeten meer bevoegdheden krijgen, stemmen moet elektronisch gebeuren en cybercriminelen moeten strengere straffen krijgen, zo stelt de VVD in het nieuwe verkiezingsprogramma (pdf) . De partij schrijft dat de veiligheidsdiensten op het gebied van cybersecurity belangrijk werk doen.

"De bevoegdheden van de veiligheidsdiensten moeten echter uitgebreid en aangepast worden aan nieuwe technologische ontwikkelingen en communicatiemiddelen, zodat zij dat belangrijke werk ook in de toekomst kunnen blijven doen." Om wat voor bevoegdheden het dan precies gaat wordt niet uit het verkiezingsprogramma duidelijk.

Een ander onderwerp dat aan bod komt is cybercrime. Volgens de VVD vindt steeds meer misdaad via het internet plaats. "Cybercrime willen we opsporen en strenger bestraffen. Daarnaast willen we het voorkomen, bijvoorbeeld door voorlichting over veilig internetgebruik." Verder wil de VVD gespecialiseerde teams van politie en justitie inzetten, die hacken als speciale opsporingsbevoegdheid hebben en nauw samenwerken met banken en bedrijven.

Ook wordt er ingezet op het verbeteren van de digitale beveiliging van de vitale infrastructuur. "Onze belangrijkste digitale systemen en netwerken moeten zo goed mogelijk worden beveiligd. We mogen criminelen niet de kans geven om Nederland plat te leggen met een cyberaanval."

Elektronisch stemmen

Als het aan de VVD ligt wordt er in de toekomst weer elektronisch gestemd. "Stemmen doen we weer elektronisch. Er zijn tegenwoordig manieren waarop dat veilig kan. Bij stemmen met potlood is de kans op fouten met tellen veel groter. Elektronisch stemmen is ook voor mensen met een beperking een belangrijke stap. Nederlanders in het buitenland moeten via internet kunnen stemmen. We maken het voor hen makkelijker om zich te kunnen registreren."

Privacy

In het verkiezingsprogramma is ook een aparte paragraaf aan de bescherming van persoonsgegevens gewijd. Zo wil de VVD beter toezicht op overheden, instellingen en bedrijven die persoonsgegevens verzamelen. Ook moet het DigiD-systeem op zo'n manier worden doorontwikkeld dat het niet alleen gebruikersvriendelijk is, maar ook veilig. Tevens stelt de partij dat bedrijven en particulieren een eigen verantwoordelijkheid en plicht hebben om persoonsgegevens goed te beveiligen.

De VVD benadrukt dat het recht op privacy niet absoluut is. "Als iemand een terroristische daad of een andere ernstige misdaad heeft gepleegd - of als er zeer sterke aanwijzingen zijn dat hij dat gaat doen - verspeelt hij zijn recht op privacy. De veiligheid van Nederland en van individuele Nederlanders staat dan immers voorop. Dit mag niet willekeurig worden toegepast, maar alleen bij gerichte opsporingsactiviteiten en operaties. Het aftappen van telefoons van bijvoorbeeld terrorisme­ verdachten valt daaronder."

Reacties (11)
10-10-2016, 14:10 door Anoniem
Om wat voor bevoegdheden het dan precies gaat wordt niet uit het verkiezingsprogramma duidelijk.
Misschien kan dat de verkiezingen voor die partij nadelig beïnvloeden als het bekend zou worden.
10-10-2016, 14:12 door Anoniem
"Als iemand een terroristische daad of een andere ernstige misdaad heeft gepleegd - of als er zeer sterke aanwijzingen zijn dat hij dat gaat doen - verspeelt hij zijn recht op privacy."

Daar zal niemand moeite mee hebben. Maar waarschijnlijk bedoelt de VVD dat vanwege de mogelijkheid van terroristische aanslagen iedereen zijn recht op privacy verspeelt, omdat men anders de 'zeer sterke aanwijzingen' niet denkt te kunnen achterhalen.
10-10-2016, 14:13 door Anoniem
De VVD benadrukt dat het recht op privacy niet absoluut is. "Als iemand een terroristische daad of een andere ernstige misdaad heeft gepleegd - of als er zeer sterke aanwijzingen zijn dat hij dat gaat doen - verspeelt hij zijn recht op privacy.
De privacy voor criminelen is niet absoluut nee, maar blijf dan wel af van de privacy van de bevolking! (lees: sleepnet)
10-10-2016, 14:28 door Anoniem
Ja, ik weet dat dit maar een verkiezingsprogramma is, maar toch:

Er zijn tegenwoordig manieren waarop dat veilig kan. Bij stemmen met potlood is de kans op fouten met tellen veel groter. [...] Nederlanders in het buitenland moeten via internet kunnen stemmen.

Ik mis enige onderbouweing van deze stellingen.
Ik kan ook een "verkiezingsprogramma" uitbrengen en precies te tegenovergestelde poneren.

Daarnaast, hoe gaat de VVD het stemgeheim waarborgen bij internet-stemmen voor mensen in het buitenland. Lijkt me onmogelijk of oncontroleerbaar voor de leek. Over potentie voor fraude gesproken.

Blijkbaar ga ik niet VVD stemmen, als ik dit zo lees.
10-10-2016, 14:34 door karma4
Die benadrukking op het niet absoluut zijn van het recht op privacy is terug te lezen bij de toelichting ebv uit de hand van ...
De draai die er aan gegeven wordt is dat privacy niet relevant is voor de gewone man met de onderbouwing kosten.
10-10-2016, 15:17 door Anoniem
Tsk. De VVD draait in kringetjes om in kringetjes te draaien.
Hebben ze ooit iets anders gezegd. Is het ooit terecht geweest?

En verder:
Heeft de LAW AND ORDER houding ooit iets opgeleverd dan een Jos van Reij of shady Teevendeals?
10-10-2016, 16:11 door Anoniem
Nou dat is dus geen VVD meer voor mij...
11-10-2016, 06:21 door Anoniem
Krachtpatsertaal van de VVD. Wie o wie beschermd ons tegen die gasten?
11-10-2016, 10:54 door buttonius
Als het aan de VVD ligt wordt er in de toekomst weer elektronisch gestemd. "Stemmen doen we weer elektronisch. Er zijn tegenwoordig manieren waarop dat veilig kan. Bij stemmen met potlood is de kans op fouten met tellen veel groter. ..."
Het gaat niet om de kans op een foutje bij het tellen, maar om de kans op grootschalige fraude. Bij stemmen met potlood en papier heb je voor grootschalige fraude een leger van corrupte stemburoleden nodig. Bij elektronisch stemmen hoef je alleen de software te corrumperen.
11-10-2016, 11:31 door Anoniem
Door buttonius:
Als het aan de VVD ligt wordt er in de toekomst weer elektronisch gestemd. "Stemmen doen we weer elektronisch. Er zijn tegenwoordig manieren waarop dat veilig kan. Bij stemmen met potlood is de kans op fouten met tellen veel groter. ..."
Het gaat niet om de kans op een foutje bij het tellen, maar om de kans op grootschalige fraude. Bij stemmen met potlood en papier heb je voor grootschalige fraude een leger van corrupte stemburoleden nodig. Bij elektronisch stemmen hoef je alleen de software te corrumperen.

Idd, en je zou toch verwachten dat minstens de berichten mbt het amerikaanse elektronische stemmen ze nog een tweede keer tot denken zet...
11-10-2016, 11:51 door Anoniem
Door Anoniem:Daarnaast, hoe gaat de VVD het stemgeheim waarborgen bij internet-stemmen voor mensen in het buitenland. Lijkt me onmogelijk of oncontroleerbaar voor de leek. Over potentie voor fraude gesproken.

Dat gebeurt nu ook al niet. Buitenlanders stemmen per post en er is niemand om te controleren dat ze zelf het formulier invullen of dat niemand met hen meekijkt.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.