image

Landelijke wifi voor gemeenteambtenaren eind 2017

woensdag 12 oktober 2016, 14:10 door Redactie, 15 reacties

Eind 2017 moeten gemeenteambtenaren eenvoudig bij andere overheidsorganisaties het wifi-netwerk kunnen gebruiken, zo hebben de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Stichting govroam afgesproken. Via govroam kunnen gemeenteambtenaren direct verbinding maken met wifi-netwerken van andere deelnemende overheidsorganisaties, bijvoorbeeld als zij daar te gast zijn. Zonder extra inlogprocedure.

Dit moet regionale en landelijke samenwerking vergemakkelijken en zou de veiligheid van netwerken vergroten. Govroam (government roaming) is een dienst die het mogelijk maakt om toegang te krijgen tot gemeentelijke wifi-netwerken, ook wanneer de gebruiker zich bij een andere overheidsorganisatie bevindt, en deze gebruik maakt van govroam. Govroam werkt met een centrale authenticatieserver, waarop de wifi-netwerken van deelnemende gemeenten zijn aangesloten.

Voor medewerkers van aangesloten gemeenten betekent dit dat zij, ook wanneer zij buiten hun eigen gemeente werken, beveiligd toegang krijgen tot het netwerk. Het netwerk van deelnemende overheidsorganisaties groeit snel. Onlangs besloten de gemeenten Groningen, Fryske Marren en Sudwest Fryslan zich aan te sluiten. Govroam wordt ook gebruikt door andere overheidsorganisaties, zoals het ministerie van Economische Zaken, het ministerie van OC&W, Rijkswaterstaat, Provincie en de Belastingdienst.

Reacties (15)
12-10-2016, 14:34 door Anoniem
Tja, EDUroam doet het al jaren.
12-10-2016, 16:38 door Anoniem
Door Anoniem: Tja, EDUroam doet het al jaren.
Het is ook gewoon een kopie, al zit er wel wat verschil tussen.
Daarnaast Govroam is nog niet bij alle partijen zoals in het artikel gemeld volledig geimplementeerd. Maarja voor een overheid staat het altijd goed als jouw overheids instantie genoemd wordt. Dat het nog niet live is.... Is een tweede.
12-10-2016, 16:45 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Tja, EDUroam doet het al jaren.
En is heel plezierig als je naar de universiteit van Californie gaat en lekker gewoon op het beveiligde wifi netwerk kan :)
12-10-2016, 16:58 door Briolet
Ziggo en KPN abonnees hebben dat nu ook al een dik jaar. Mijn thuisnetwerk gebruikt al jaren authenticatie via een radius server. Heel veel bedrijven waarschijnlijk ook.

Wat is hier het security nieuws dan? Dat de gemeenten behoorlijk achter lopen?
12-10-2016, 18:33 door Hans_US
Ik hoop toch echt dat Govroam ook zware (niet zwaardere) eisen stelt aan de beveiliging en audits van de lokale netwerken en de randapperatuur.
12-10-2016, 19:25 door Anoniem
Dus eigenlijk GEMNET via een enorme hoeveelheid slecht beveiligde gemeentelijke netwerken, nu landelijk toegankelijk maken via WiFi. Word nu wel heel interessant gemaakt om een WiFi device van een willekeurige ambtenaar te kapen.
12-10-2016, 21:08 door Anoniem
Door Anoniem: Dus eigenlijk GEMNET via een enorme hoeveelheid slecht beveiligde gemeentelijke netwerken, nu landelijk toegankelijk maken via WiFi. Word nu wel heel interessant gemaakt om een WiFi device van een willekeurige ambtenaar te kapen.
Nee hoor, alleen geautoriseerd internet. Meer niet. Daarna nog steeds via VPN naar de eigen organisatie.
12-10-2016, 21:12 door Anoniem
Cool, free wifi voor iedereen op gemeente locaties.
12-10-2016, 21:28 door Anoniem
Sorry, zie het praktisch nut niet echt. Als ik in grote steden loop zijn er allerhande wifi punten (starbucks, mcdonalds, etc). Meestal lastig te connecten. En waarom zou ik dat doen ik heb gewoon 3 of 4G, dat werkt gewoon. Ook de trein wifi punten, mag niet youtube kijken (doe ik niet, maar toch..), kwaliteit is vaak slecht terwijl eigen 4G wel goed werkt.

Dus waarom al die heisa om Wifi?
13-10-2016, 07:24 door Anoniem
En wie zegt dat het GEMNET verbonden is met het wifi netwerk?
Misschien is het wifi netwerk wel alleen voor toegang tot het internet?

Vervolgens kan met wel via een telewerkprocedure bij elke aangesloten overheids instantie aan het werk zonder eerst wifi codes te vragen.

Niet meteen schreeuwen, maar denk eerst na aub.
13-10-2016, 09:58 door Anoniem
Aansluiten bij govroam is niet goedkoop….

Miljoenen (aan belastinggeld) uitgeven om te voorkomen dat je moet vragen naar het wachtwoord van het wifi-netwerk als een ambtenaar ergens voor het eerst komt….
13-10-2016, 10:43 door Anoniem
Door Anoniem: Aansluiten bij govroam is niet goedkoop….

Miljoenen (aan belastinggeld) uitgeven om te voorkomen dat je moet vragen naar het wachtwoord van het wifi-netwerk als een ambtenaar ergens voor het eerst komt….

Je wilt ook weten wie waar wanneer op het netwerk zit. Als iedere gemeente zo maar gastaccounts geeft aan iedereen die beweert ambtenaar van een andere overheidsinstelling te zijn, wordt het er niet veiliger op.

Je ziet steeds meer dan gemeentes samenwerken, bij elkaar op kantoor zitten of vergaderen. Daarvoor gastaccounts beheren, kost veel meer.

Peter
13-10-2016, 11:14 door Anoniem
Ik snap niet zo goed, waarom dit niet naar analogie van EduRoam federatief opgezet wordt. Van een centrale authenticatie server krijg ik eerlijk gezegd de kriebels.
13-10-2016, 20:35 door Anoniem
Door Anoniem: Ik snap niet zo goed, waarom dit niet naar analogie van EduRoam federatief opgezet wordt. Van een centrale authenticatie server krijg ik eerlijk gezegd de kriebels.

Klopt ook niet. Er is een centrale federatie service.
14-10-2016, 17:34 door Anoniem
Door Anoniem: Aansluiten bij govroam is niet goedkoop….

Miljoenen (aan belastinggeld) uitgeven om te voorkomen dat je moet vragen naar het wachtwoord van het wifi-netwerk als een ambtenaar ergens voor het eerst komt….
Wat is duur? Wat is goedkoop?
Vragen naar een wachtwoord van een wifi netwerk gaat al niet. Hier heb je al een security issue te pakken. Immers ik kan niet meer traceren wat jij gedaan hebt, of wie je bent. Dus moet er een sponser zijn, die jouw account aanmaakt. Dat kan de receptie zijn, of bij wie je op bezoek komt. Echter die persoon is daarna verantwoordelijk voor jouw. Wat denk je dat dit kost aan infra structuur en tijd? Je loopt nu binnen, en je hebt direct Internet toegang en kan dus eventueel direct aan het werk.

Vergeet niet dat er steeds meer gezamenlijke gebouwen zijn waar de overheid in werkt. Het kan dus best zijn dat iemand van RWS vandaag bij een kantoor van de belastigingdienst binnen loopt om daar te gaan werken.

Door Anoniem: Ik snap niet zo goed, waarom dit niet naar analogie van EduRoam federatief opgezet wordt. Van een centrale authenticatie server krijg ik eerlijk gezegd de kriebels.

Waar denk je dat dit een kopie van is? GovRoam is gewoon EduRoam, maar dan voor de overheid. Opzet is exact het zelfde. Dus geen centrale authenticatie server, authenticatie wordt altijd lokaal gedaan op je eigen infra structuur.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.