image

Overheid vraagt Google 268 keer om gebruikersgegevens

donderdag 13 oktober 2016, 10:45 door Redactie, 0 reacties

In de eerste zes maanden van dit jaar hebben de Nederlandse autoriteiten Google 268 keer om gegevens van gebruikers gevraagd. Een stijging ten opzichte van eerdere periodes, zo blijkt uit een nieuwe editie van het transparantierapport dat Google elk half jaar publiceert.

Zo werden in de laatste helft van 2015 nog 210 dataverzoeken bij de internetgigant ingediend. De 268 dataverzoeken in de eerste helft van 2016 hadden op 280 gebruikers/accounts betrekking. Het gaat dan bijvoorbeeld om ip-adressen, namen en e-mailadressen die worden gevraagd. In 67% van de verzoeken werden er door Google gegevens overhandigd. Zes keer deed de overheid een noodverzoek. Het gaat dan om dataverzoeken die in noodgevallen worden gedaan, bijvoorbeeld om iemands leven te redden of lichamelijk letsel te voorkomen. De noodverzoeken hadden op zeven gebruikers/accounts betrekking. Google besloot ook in 67% van deze gevallen gegevens te verstrekken.

Sinds de eerste helft van 2013 heeft de Nederlandse overheid elk half jaar meer dataverzoeken bij Google ingediend die ook op steeds meer gebruikers/accounts betrekking hebben. Het percentage verzoeken waaraan Google gehoor geeft neemt echter al enige tijd af. Ging het in de eerste helft van 2014 nog om 82% van de dataverzoeken die werden gehonoreerd, inmiddels is dat naar 67% gedaald.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.