image

22.000 Londense politieagenten krijgen bodycamera

maandag 17 oktober 2016, 16:56 door Redactie, 4 reacties

Meer dan 22.000 politieagenten in Londen zullen de komende tijd worden uitgerust met bodycamera's, zo heeft de Metropolitan Police Service vandaag bekendgemaakt. De uitrol volgt op een eerdere test en evaluatie door academici.

Volgens de Britse politie moet de technologie voor meer transparantie zorgen voor zowel agenten als de personen met wie zij te maken krijgen. Het beeldmateriaal van de camera wordt automatisch geupload zodra het apparaat wordt aangesloten. Videobeelden die niet als bewijs dienen worden automatisch na 31 dagen verwijderd. Als burgers de beelden willen zien die van hen zijn opgenomen moet er daarom binnen 31 dagen een verzoek zijn ingediend.

Verder meldt de Britse politie dat de bodycamera's niet continu aan het opnemen zijn. Wanneer praktisch mogelijk zullen agenten daarnaast laten weten als de camera aan het opnemen is, aldus de Metropolitan Police Service. Iets dat ook via het rode lampje van de camera zichtbaar is en het geluid dat de camera bij het inschakelen maakt.

"Onze ervaring met het gebruik van de camera's laat zien dat mensen eerder schuld bekennen als ze weten dat een incident is opgenomen. Dat versnelt het proces en plaatst overtreders sneller achter de tralies en belangrijker, beschermt mogelijke slachtoffers", zegt politiecommissaris Sir Bernard Hogan-Howe. De uitrol van de bodycamera's moet in de zomer van 2017 zijn afgerond.

Image

Reacties (4)
17-10-2016, 22:11 door Anoniem
"Onze ervaring met het gebruik van de camera's laat zien dat mensen eerder schuld bekennen als ze weten dat een incident is opgenomen."
Dat zal best!

Wat feitelijk een vorm van machtsmisbruik is omdat iedereen recht heeft op een advocaat en er achteraf met enige nuance en toelichting van een advocaat een zorgvuldiger verklaring kan worden opgesteld die meer recht doet aan het recht van een verdachte.

Dit soort overval technieken doen denken aan wat men hier op openluchtfestivals hanteert.
Zoals door aangehouden mensen onvolledig voor te lichten (dreigen met voorkomen wat niet per definitief een veroordeling door de rechter inhoudt) en een pinapparaat onder de neus te duwen om direct ervan af te zijn door te betalen (en pinnen luttele seconden dus een officieel strafblad te hebben waar je je leven lang last van kunt hebben).

Mensen direct dwingen tot een bekentenis en het voldoen van een boete staan zorgvuldige evenwichtige oordelen in de weg.
Cameratoezicht hoort dan ook niet gebruikt te worden voor het versneld afdwingen van bekentenissen (zonder advocaat te raadplegen).
De economie, statistiek en opiniebeïnvloediing (dus vooral snel scoren boven alles) van politieorganisaties lijkt steeds meer het hoofddoel te worden en gaat ten koste van daadwerkelijk recht voor en van burgers.

Het gebruik van een bodycam opzichzelf is dus in sommige situaties heel begrijpelijk, schietincidenten bijvoorbeeld, maar dus niet om verdachten snel te laten bekennen en daarmee het recht van verdachten (op een advocaat en een zorgvuldiger verklaring) te omzeilen.

Engeland loopt Europees gezien voorop met dit soort middelen, matig benieuwd hoe lang het duurt voor men het hier gaat voorstellen.
Eerder nog zou ik ervoor pleiten ambulances en personeel van voor tot achteren te behangen met camera's zodat ze hopelijk zonder overbodig geweld hun werk kunnen uitvoeren. Mits die camera's nooit gebruikt zullen worden om het ambulance personeel zelf te straffen.
Maar dat is een idee fixe en misschien wel het probleem van de surveillancetechnologie, het gaat hoe dan ook misbruikt worden al zal men dat natuurlijk zelf anders benoemen om de maatregelen (met geheime function creep wensen) erdoor te krijgen.

Hoeveel tijd geven we het?
1, 2 of drie maanden voordat de politie daar hier ook over begint?
Let maar op, alsof het afgesproken is. Is it?
18-10-2016, 06:19 door Anoniem
Je bedoelt lichaamscamera's die alle aanwezige telefoons en Wifi-aansluitingen uitpeilt en hackt?
18-10-2016, 08:37 door PietdeVries
Officer: I found these pills in your pocket.
Suspect: Officer I swear, I don't know how they got there. Every time I flush them down the toilet, they end up in my pocket.
Officer: Yeah right.
Suspect: Officer, I swear, every time I flush them down the toilet, they end up in my pocket. Let me show you.
Officer: Okay, fine, show me.
The suspect throws the pills into the toilet and flushes them down. The officer waits.
Officer: Okay, now what?
Suspect: What?
Officer: Where are the pills?
Suspect: What pills?


Ofwel, als een verdachte weet dat er fysiek bewijs is van zijn overtreding, en dat er dus meer is voor een rechter dan zijn woord tegen dat van de agent, dan zal men eerder toegeven. Zonder bewijs wordt een zaak een stuk lastiger...
18-10-2016, 13:29 door Anoniem
Body'camera's worden al een tijdje toegepast door de Politie in Nederland. Goed dat andere landen het nu ook gaan invoeren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.