image

Ophef in Australië over WhatsApp-gebruik ministers

maandag 17 oktober 2016, 16:19 door Redactie, 5 reacties

In Australië is ophef ontstaan over het feit dat verschillende ministers WhatsApp gebruiken om met elkaar te communiceren. De kritiek op het WhatsApp-gebruik volgt op waarschuwingen van experts dat het gebruik van de chat-app voor regeringszaken de veiligheid van Australië in gevaar kan brengen.

Met name het feit dat de Australische overheid geen controle over WhatsApp heeft is een kritiekpunt, alsmede dat de chatdienst informatie met Facebook gaat delen. Daarnaast is het gebruik van WhatsApp voor vertrouwelijke overheidscommunicatie niet door de Australische inlichtingendienst goedgekeurd. Schaduwminister van Justitie Mark Dreyfus riep Liberale parlementsleden dan ook op om direct met het gebruik van de chatdienst voor kabinetszaken te stoppen, zo laat News Limited weten.

Vandaag vond er een hoorzitting in de Australische senaat plaats waar het onderwerp ook aan bod kwam. Alastair MacGibbon, speciaal adviseur van de Australische premier, liet de senaatscommissie weten dat apps zoals WhatsApp door het gebruik van encryptie de privacy en veiligheid juist kunnen vergroten in vergelijking met traditionele sms-berichten, e-mails of telefoongesprekken. Hij erkende echter ook dat de Australische inlichtingendienst geen goedkeuring van de app voor vertrouwelijke of gevoelige communicatie heeft gegeven.

Eén van de senatoren die WhatsApp voor communicatie met de premier en ministers gebruikte liet weten dat er alleen onbelangrijke zaken via de chat-app worden uitgewisseld. Ook MacGibbon erkende dat hij via WhatsApp met de premier had gecommuniceerd, maar dat het niet om zaken van nationale veiligheid ging. De senator wilde niet laten weten of er een speciale chatgroep voor het kabinet is aangemaakt. Ook wilde hij de gevoerde gesprekken niet met de senaatscommissie delen, zo meldt ABC. Uiteindelijk werd er besloten om geen maatregelen tegen het WhatsApp-gebruik te nemen, aldus Sky News.

Reacties (5)
17-10-2016, 16:47 door johanw
De inlichtingendienst is blijkbaar bang dat zehun eigen ministers niet meer in de gaten kunnen houden als die via WhatsApp met end to end encryptie commuiceren. En er kan natuurlijk iets uitlekken als ze een (niet versleutelde) backup op Google Drive zetten.
17-10-2016, 16:54 door Anoniem
"Als ook SMS, EMAIL en TELEFOONGESPREKKEN"....

Nee, de gemiddelde scriptkiddie kan dat inderdaad niet afluisteren, de australische, engelse en amerikaanse geheime diensten wel....

whatsapp berichtjes en de data (zoals waar je bent!) is voor een minister natuurlijk veel veiliger als die in handen zijn van zijn engelstalige vriendjes in crime (GCHQ, CIA, NSA)... een onwelgevallende australische minister is op die manier veel makkelijker om zeep te brengen door een 'ongeval' dan wanneer je al in de buurt moet zijn voor het onderscheppen van sms, telefoon en e-mail, tenzij je dat weer doet met hulp van telstra of andere australische telco's
17-10-2016, 18:09 door Anoniem
Goh, de gemiddelde privacy-bewuste burger gebruikt whatsapp niet voor de boodschappen. Die ministers voor 'niet belangrijke zaken'
( ) Geschikt
(*) Ongeschikt
18-10-2016, 12:10 door Anoniem
Sinds wanneer moeten gekozen volksvertegenwoordigers en de door hen aangewezen regeringen verantwoording afleggen aan geheime diensten? .
18-10-2016, 15:29 door _R0N_
Grappig toch dat mensen er vanuit gaan dat de WA end-2-end encryptie ook werkelijk veiig is..
Zolang de NSA een backdoor wil hebben zal het nooit 100% veilig zijn...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.