image

Microsoft: Nep-Microsoftmedewerkers groeiend probleem

maandag 17 oktober 2016, 15:43 door Redactie, 6 reacties

Oplichters die zich voordoen als medewerkers van Microsoft en mensen thuis bellen dat er problemen met hun computer zijn of pop-ups die van Windows afkomstig lijken en hiervoor waarschuwen zijn een groeiend probleem, aldus Microsoft. Uit onderzoek van de softwaregigant (pdf) blijkt dat tweederde van de particulieren hier het afgelopen jaar mee te maken heeft gekregen.

Of mensen nu direct door de oplichters worden benaderd of via pop-ups, advertenties of doorgestuurde websites worden verleid tot het bellen van een "helpdesk", in alle gevallen proberen de oplichters toegang tot de computer te krijgen om slachtoffers voor het oplossen van de niet-bestaande problemen te laten betalen. Met name als het om telefoongesprekken gaat worden die in verband met Microsoft gebracht, zo laat het onderzoek zien.

Door het inzetten van verschillende tactieken weten de oplichters echter een grotere groep slachtoffers te bereiken. Zo worden met name ouderen gebeld, terwijl jongeren vaker naar een misleidende website worden doorgestuurd of een malafide pop-up te zien krijgen. Hoewel deze vorm van fraude vooral bekendstaat vanwege telefonische oplichters die mensen direct benaderen, lopen internetgebruikers bij het downloaden van software of het bezoeken van kwaadaardige websites het meeste risico, aldus Microsoft.

"We weten dat consumenten honderden miljoen dollars door deze fraude zijn verloren. Toch is het lastig om de totale financiële schade in kaart te brengen, omdat slachtoffers zich schamen of bang zijn om hun ervaringen te delen en mogelijk niet eens weten dat ze zijn opgelicht", zegt Courtney Gregoire van Microsoft. Hij roept slachtoffers dan ook op om hun ervaringen met zowel Microsoft als de autoriteiten te delen. Deze gegevens kunnen namelijk helpen bij het onderzoek naar en vervolgen van de oplichters.

Reacties (6)
17-10-2016, 16:40 door Anoniem
Lol. Ik heb er onlangs drie(!) een half uur lang aan het lijntje gehouden totdat ze erachter kwamen dat ik geen windows-pc heb.
18-10-2016, 08:55 door Anoniem
Voorlichting zou handig zijn, vooral bij ouderen welke tegenwoordig bijna verplicht zijn het internet te gebruiken.
Het internet is net als sex, als je niet voorzichtig bent krijg je zo een soa.

Anyways, ik heb er het laatste half jaar ongeveer 10 aan de lijn gehad en gehouden. Best hilarisch hoe ze je proberen te manipuleren maar voor de niet wetende mens erg gevaarlijk.
18-10-2016, 10:00 door Anoniem
Waarom worden de (internationale) telefoonlijnen van deze callcentra niet geblokkeerd? Bij de KPN (en consorten) kunnen ze toch zien waar deze gesprekken vandaan komen? Ook met VOIP is dat het geval, blokkeren kan dan toch niet zo moeilijk zijn?
18-10-2016, 10:22 door Anoniem
Als windows gebruiker kan je overwegen de useragentstring van je browser te veranderen naar een browserstring dat verwijst naar een niet windows os.
Weg zijn die pop ups dan waarschijnlijk.

Dan heb je vermoedelijk alleen nog last van een ander groeiend probleem,
Manke kb's.
De oplossing daarvoor moet je zelf maar bedenken.
18-10-2016, 15:18 door Anoniem
Door Anoniem: Voorlichting zou handig zijn, vooral bij ouderen welke tegenwoordig bijna verplicht zijn het internet te gebruiken..

Zeker. Wordt ook wel wat aan gedaan: https://www.saferinternetday.nl/

https://blogs.microsoft.nl/windows/zo-handel-je-bij-telefonische-oplichting/
https://www.microsoft.com/en-us/safety/online-privacy/avoid-phone-scams.aspx

Maar het is lastig. Overigens, het betreft zeker niet alleen ouderen...dit onderzoek heeft juist laten zien dat ook 'de jeugd' massaal in dit soort fraude trapt: https://staysafeonline.org/blog/new-data-reveals-two-thirds-of-global-consumers-have-experienced-tech-support-scams

"•Surprisingly, 50 percent of those who continued were millennials between the ages of 18 and 34."
18-10-2016, 16:20 door Anoniem
Mensen die denken dat ze niets hebben te verbergen strooien vaak met hun gegevens. Zo gebeurt het meestal ook dat telefoonnummers op straat liggen. Gek genoeg word ik nooit gebeld maar dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat ik mijn gegevens zorgvuldig afscherm.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.