image

117 miljoen Amerikanen in gezichtsherkenningsdatabases

woensdag 19 oktober 2016, 14:21 door Redactie, 5 reacties

De afbeeldingen van 117 miljoen Amerikanen zijn in verschillende gezichtsherkenningsdatabases opgeslagen waar ze door opsporingsdiensten en politiekorpsen kunnen worden gebruikt. Dat blijkt uit omvangrijk onderzoek van het Centrum voor Privacy en Technologie van Georgetown Law.

De onderzoekers wilden de risico's voor de privacy, burgerrechten en burgervrijheden van deze technologie in kaart brengen. De technologie zorgt er namelijk voor dat Amerikaanse burgers zonder dat ze hier iets over te zeggen hebben bij politieonderzoeken worden betrokken, aldus de onderzoekers. Eerder dit jaar werd al bekend dat de FBI toegang heeft tot de databases met rijbewijsfoto's en identiteitskaartfoto's van zestien staten met daarin de afbeeldingen van 64 miljoen Amerikanen.

Het is echter niet alleen de FBI die met dergelijke gezichtsherkenningsssystemen werkt. Ook lokale politiekorpsen zijn hiermee bezig en hun systemen zijn vaak geavanceerder dan die van de FBI, zo stellen de onderzoekers. Ze merken op dat er weinig over deze systemen bekend is, alsmede de impact ervan op privacy en burgervrijheden. Wel laat het onderzoek zien dat de systemen ongereguleerd zijn. Slechts een paar korpsen zouden maatregelen hebben genomen om misbruik tegen te gaan.

De onderzoekers merken op dat door het gebruik van de rijbewijsdatabase de FBI biometrie gebruikt op een manier die niet eerder is voorgekomen. In het verleden bestonden de vingerafdruk- en dna-databases van de FBI alleen uit informatie van mensen die waren aangehouden. Door gezichtsherkenning op de rijbewijsdatabases los te laten heeft de opsporingsdienst een systeem gebouwd dat voornamelijk uit rechtschapen en onschuldige burgers bestaat. "Dit is ongekend en zeer problematisch", aldus de onderzoekers.

Real-time gezichtsscans

Verder blijkt dat verschillende grote politiekorpsen bezig zijn met het verkennen van de mogelijkheden om gezichtsherkenning op live surveillancebeelden toe te passen. Door deze real-time gezichtsscans kan de politie continu de gezichten van burgers op straat controleren. "Het klinkt misschien als science fiction, maar het is echt", gaan de onderzoekers verder. Wetgeving om het gebruik van deze systemen af te kaderen ontbreekt. Verder blijkt dat de politiekorpsen die deze systemen opzetten geen maatregelen nemen om de vrijheid van meningsuiting te beschermen en ook weinig doen om ervoor te zorgen dat hun systemen nauwkeurig zijn. Gezichtsherkenning is minder nauwkeurig dan vingerafdrukken, waardoor het risico bestaat dat onschuldige mensen ten onrechte worden opgepakt.

De onderzoekers roepen dan ook op tot wetgeving om gezichtsherkenning door politie en andere opsporingsdiensten te reguleren. Verder moet het gezichtsherkenningssysteem van de FBI worden aangepast en moet gezichtsherkenning door de politie transparant zijn en aan het publiek kunnen worden verantwoord. Ook waarschuwen de onderzoekers dat dergelijke systemen voor profiling kunnen worden ingezet. Fabrikanten van de gezichtsherkenningssystemen moeten dan ook testen dat hun systemen hier niet kwetsbaar voor zijn.

Reacties (5)
19-10-2016, 15:04 door Anoniem
Waar gaat het heen met de wereld... kunnen we niet de kabel uit big brother trekken?
19-10-2016, 15:17 door Anoniem
Wat facebook doet is nog erger en nog veel meer, maar ja, daar hoor je de meeste mensen niet over.

Steve Rambam geeft bijna ieder jaar een leuk overzicht van alle (niet) privacy die je hebt:

https://www.youtube.com/watch?v=FHwl6AyL6js

Facebook en Google komen uitgebreid in voor. Kijken of je na dit filmpje nog steeds enthousiast met je Google cloud chromebook, facebook leven en je eHealth verder gaat.
19-10-2016, 15:51 door Anoniem
O, ik dacht dat we hadden afgedaan met alle slavernij in de éénentwintigste eeuw?
Maar volgens mij is het nog nooit zo erg geweest. Je mag het alleen niet zo noemen...
19-10-2016, 17:10 door Anoniem
Hoe goed het systeem van de FBI werkt kan je hier lezen: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3838925/Man-arrested-twice-two-different-bank-robberies-despite-evidence-NOT-suspect-surveillance-video-files-10million-lawsuit-wrongful-arrests.html

Of te wel het werkte niet.
19-10-2016, 18:57 door Anoniem
117 miljoen? Dat worden er dus ruim 318 miljoen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.