image

ACM geeft webwinkels bijna 600.000 euro boete

dinsdag 25 oktober 2016, 10:43 door Redactie, 2 reacties

Toezichthouder ACM heeft vijf webwinkels die de regels met betrekking tot het annuleren van verkopen schonden een boete van in totaal bijna 600.000 euro opgelegd. De webwinkels informeerden consumenten op hun website onvoldoende over de regels die gelden bij het annuleren van hun aankoop.

Dit betekende dat consumenten niet wisten waar ze recht op hadden, zoals dat het volledige aankoopbedrag, inclusief bezorgkosten, tijdig moet worden terugbetaald. De beboete webwinkels zijn Bever, Coolcat, Kiesdejuistesportbh, Hipvoordeheb en Shoebaloo. Bever en Coolcat betaalden tevens de bezorgkosten niet of niet altijd terug. Het totaal van de boetes bedraagt 590.000 euro.

"Webwinkels moeten de rechten van consumenten respecteren als zij binnen de bedenktijd van hun aankoop afzien. Doen zij dat niet, dan overtreden zij de basisregels voor webwinkels. Dat is slecht voor het vertrouwen van consumenten online. Maar het is ook slecht voor webwinkels die zich wel aan de regels houden. Daarom treden wij hiertegen op", zegt ACM-bestuurslid Henk Don.

Consumenten hebben recht op volledige terugbetaling van alle kosten die ze hebben gemaakt om de bestelling geleverd te krijgen. Dit betekent dat ze ook de bezorgkosten of andere bijkomende kosten die ze hebben betaald terug moet krijgen als de bestelling in zijn geheel word geannuleerd. Het recht om de aankoop te annuleren mag niet worden beperkt om andere redenen dan de wettelijke. Ook artikelen in de uitverkoop en gepaste kleding mag de consument terugsturen.

Nadat het product is ontvangen hebben consumenten 14 dagen bedenktijd. Vanaf het moment van annulering moet de aankoop binnen 14 dagen worden teruggestuurd. De webwinkel moet vervolgens het bedrag binnen 14 dagen na het bericht van de annulering terugbetalen. De webwinkel mag alleen terugbetalen met een tegoedbon als de consument hiermee heeft ingestemd of zelf met een tegoedbon heeft betaald. Dit geldt ook voor online aankopen in de uitverkoop. de hoogste boete was voor Coolcat, namelijk 220.000 euro. Bever kreeg een boete van 198.000 euro opgelegd.

Reacties (2)
25-10-2016, 13:28 door linuxpro
webshopje spelen is leuk maar d'r zijn regels waar je je aan moet houden, doe je dat niet krijg je dit. Niet miepen dus en netjes betalen en voorwaarden en handelswijze aanpassen.
26-10-2016, 07:47 door karma4
Nu het ap nog die tanden gaat tonen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.