image

Privacygroepen willen opheldering over scannen e-mails Yahoo

woensdag 26 oktober 2016, 10:04 door Redactie, 2 reacties

Een coalitie van Amerikaanse burgerrechtenbewegingen en privacygroepen heeft een open brief naar het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten gestuurd waarin ze opheldering vragen over het scannen van e-mails door Yahoo voor de Amerikaanse autoriteiten (pdf).

"Net als de meeste mensen waren we geschrokken over berichten eerder deze maand dat Yahoo honderden miljoenen e-mails van gebruikers scande in opdracht van de overheid. We hebben ons bij miljoenen gebruikers aangesloten die willen weten hoe dit kon gebeuren", zegt Kate Tummarello van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF.

In de brief die naar James Clapper is gestuurd, directeur van de inlichtingendiensten, wordt informatie over het scannen van de e-mails gevraagd, hoe de Amerikaanse overheid een dergelijke privacyschending rechtvaardigde en of de overheid soortgelijke scans heeft laten uitvoeren. Recentelijk heeft het Amerikaanse congres een wet aangenomen die de Amerikaanse overheid verplicht om openheid van zaken te geven over gerechtelijke bevelen aan Yahoo.

Ook wordt Clapper gevraagd of bij het scannen van de e-mails naar de content werd gekeken, wat voor zoekopdrachten hiervoor werden gebruikt, wanneer er met de surveillance werd begonnen en hoe vaak dergelijke overheidsbevelen zijn ingezet om telecomaanbieders mee te laten werken.

Reacties (2)
26-10-2016, 18:59 door karma4
Ach onder de patriot act vonden ze het normaal dat zoiets bij alle buitenlanders door de VS bedrijven mocht.
26-10-2016, 18:59 door karma4
Ach onder de patriot act vonden ze het normaal dat zoiets bij alle buitenlanders door de VS bedrijven mocht.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.