image

Mozilla dit jaar over 130 ernstige Firefox-lekken getipt

zondag 30 oktober 2016, 10:41 door Redactie, 4 reacties

Externe onderzoekers en hackers hebben dit jaar tot nu toe meer dan 130 ernstige beveiligingslekken in Firefox aan Mozilla gemeld, zo laat de opensource-ontwikkelaar weten. Mozilla was in 2004 één van de allereerste partijen met een programma dat onderzoekers betaalde voor het melden van kwetsbaarheden.

"Firefox is een belangrijk onderdeel van het internet, en het is de taak van Mozilla om het te beschermen", zegt Mozilla's Richard Barnes. Om deze gebruikers te beschermen wordt er al meer dan 12 jaar van een "bug bounty" programma gebruikgemaakt. "Tot nu toe hebben externe onderzoekers dit jaar al meer dan 130 ernstige beveiligingslekken gerapporteerd die we nog niet hadden gevonden", aldus Barnes. "Zonder onze gemeenschap van beveiligingsonderzoekers zouden Firefox-gebruikers meer risico lopen."

Reacties (4)
30-10-2016, 17:02 door Anoniem
Browsergebruiker steeds veiliger!!

Firefox marktaandeel Sept 2016
Market Share of Chrome Chrome 54.41%
Market Share of Microsoft Internet Explorer Microsoft Internet Explorer 25.48%
Market Share of Firefox Firefox 9.19 %
Market Share of Microsoft Edge Microsoft Edge 5.16%
Market Share of Safari Safari 4.00%
Market Share of Opera Opera 1.36%

2015 : Firefox 11.82%
2014 : Firefox 15.70%
2013 : Firefox 19.34%
2012 : Firefox 20.30%
2011 : Firefox 22.71%

Rekenopdrachtje
Als we deze dalende lijn volgen, in welk jaar is het marktaandeel van Firefox dan 0% en de gebruiker volledig beschermd tegen lekken in die browser?

https://www.netmarketshare.com/browser-market-share.aspx?qprid=0&qpcustomd=0
31-10-2016, 08:53 door Anoniem
@Anoniem 17:02: volgens mij is het 'dalende' marktaandeel van Firefox een direct gevolg van de anti-tracking features die tegenwoordig standaard aanwezig zijn in de browser. Om nog maar te zwijgen van plugins als uBlock Origin, Ghostery en uMatrix. Tel je de downloadaantallen van die plugins op bij de cijfers hierboven, dan zie je dat het marktaandeel veel groter is dan deze statistieken laten zien.
31-10-2016, 15:44 door Anoniem
Door Anoniem: @Anoniem 17:02: volgens mij is het 'dalende' marktaandeel van Firefox een direct gevolg van de anti-tracking features die tegenwoordig standaard aanwezig zijn in de browser. Om nog maar te zwijgen van plugins als uBlock Origin, Ghostery en uMatrix. Tel je de downloadaantallen van die plugins op bij de cijfers hierboven, dan zie je dat het marktaandeel veel groter is dan deze statistieken laten zien.


Onzin.
Extensies als; uBlock Origin, Ghostery en uMatrix doen helemaal niets met de urseragentstring van de browser.

Marketshare gegevens verschillen weliswaar van marktonderzoeker tot marktonderzoeker, maar het is algemeen bekend (ook bij mozilla die dat alleen natuurlijk niet van de daken gaat staan schreeuwen) dat het marktaandeel van Firefox al jaren (deels terecht) dramatisch aan het zakken is.

Mozilla weet heel goed hoe dat vlag erbij hangt en daar doen deze addons helemaal niets tegen.
In de Firefox browser zitten namelijk 'vele' parameters die maken dat mozilla haar eigen browser herkent.
Kijk zelf maar; start firefox op, doe helemaal niets en ga dan maar eens rustig zitten kijken en tellen hoeveel verbindingen deze browser maakt met 'the mothership'.
Allemaal ijkpunten om te detecteren wat voor browser het is en voldoende data om met allerlei big data analyses, gemiddelden en correcties een trend waar te nemen; de trend dat Firefox onafwendbaar aan het afstevenen is op haar einde.

Dat is op zich heel jammer omdat er geen andere browser is die zo prettig en uitgebreid configureerbaar is, maar ja, als men er zelf voor kiest de boel van binnenuit te slopen, dan kan de gebruiker dat alleen maar lijdzaam aanzien.
Een (voormalig) goed product langzaam maar zeker naar de haaien gejaagd door volkomen foute en warrig modieus beleid dat niet gaat werken.
Pissen over de vaste userbase helpt daar niet bij, ze flikken continue en periodiek (elke 5 a 7 jaar) weer.

De concurrenten lachen zich vast werkelijk een bubblebreuk.
En de gebruiker heeft het nakijken.
Waarom moet dit project nog 300 miljoen per jaar kosten eigenlijk?
01-11-2016, 06:59 door Anoniem
Wilde ik op één van de pc's FF installeren en de IExplorer die daar op staat 'uitzetten' maar bij het lezen van dit artikel ga ik daar toch nog maar even met wachten want die FF blijkt ook verre van safe te zijn. Ok, welke browser eigenlijk wel?

Useragent string is dat: http://www.useragentstring.com/

Ghostery is best leuk (blijkt dat deze toch nog info van de gebruikers doorstuurt naar ... )

Toch best funny die Ghostery dat je de 'trackers' op de meeste sites even in 'kaart' met kan brengen, de TOP trackers is google analytics dacht ik.

Je kan deze daarna tot op bepaalde hoogte blokkeren.

Of analyseer je deze even en wip je die gelijk in de 'Hosts file?'
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.