image

Microsoft verwijdert browserkaper van 1,2 miljoen computers

woensdag 9 november 2016, 12:02 door Redactie, 2 reacties

Microsoft heeft een kwaadaardig programma dat de browsers van internetgebruikers kaapt en over rootkit-eigenschappen beschikt van 1,2 miljoen Windowscomputers verwijderd. Het gaat om de Soctuseer-software die zich via softwarebundels weet te verspreiden.

Eenmaal actief laat de browserkaper advertenties zien op basis van het zoekgedrag van de gebruiker. Als de gebruiker op bijvoorbeeld "laptop" zoekt zal Soctuseer op andere websites pop-up-advertenties voor laptops laten zien. Hiervoor maakt de browserkaper van verschillende technieken gebruik, zoals het installeren van een NetFilter-driver en het injecteren van een dll-bestand in het browserproces.

Sommige versies van Soctuseer beschikken over rootkit-eigenschappen, aldus Microsoft. Iets wat vrij bijzonder voor browserkapers is. Deze versies installeren een driver die toegang tot de bestanden van de browserkaper beperkt. Daardoor zijn de bestanden van Soctuseer voor veel programma's onzichtbaar. Sinds september ontdekte Microsoft 1,2 miljoen computers die met Soctuseer besmet waren. Het grootste deel bevindt zich in de Verenigde Staten, Indonesië en India.

Om deze computers op te schonen heeft Microsoft tijdens de maandelijkse patchcyclus van november de in Windows ingebouwde Malicious Software Removal Tool (MSRT) van een update voorzien. De MSRT kan veelvoorkomende malware-families detecteren en verwijderen. Tijdens het installeren van de beveiligingsupdates voor Windows wordt er ook een automatische scan met de MSRT uitgevoerd en zal de tool eventueel aanwezige malware die het kan detecteren verwijderen.

Reacties (2)
09-11-2016, 13:04 door Anoniem
tsja, wat is het verschil tussen deze malware en google-ads? (op basis van je zoekopdracht advertenties laten zien)?????
10-11-2016, 14:06 door swake
Door Anoniem: tsja, wat is het verschil tussen deze malware en google-ads? (op basis van je zoekopdracht advertenties laten zien)?????

Een browserkaper of browser hijacker is malware die je omleid naar dubieuze en criminele sites .
Deze malware word ook Man In The Browser MITB genoemd .
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.