image

Grote Europese actie tegen geldezels levert 178 arrestaties op

dinsdag 22 november 2016, 13:24 door Redactie, 5 reacties

Bij een operatie van het Europese Cybercrime Centrum (EC3) van Europol en verschillende opsporingsdiensten tegen geldezels zijn 178 mensen aangehouden. Geldezels zijn mensen die hun rekening ter beschikking stellen om geld op te vangen om dat vervolgens naar anderen overmaken.

Volgens Europol heeft meer dan 90% van alle transacties waarbij geldezels een rol spelen met cybercrime te maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om geld dat via phishing, malware, betaalkaartfraude, ceo-fraude of andere vormen van cybercrime is gestolen. Geldezels zijn volgens de opsporingsinstantie dan ook cruciaal voor het witwassen van geld voor cybercriminelen. Tijdens de operatie werden 580 geldezels geïdentificeerd en 380 verdachten ondervraagd. Uiteindelijk werden 178 mensen aangehouden. Naast opsporingsdiensten, onder andere uit Nederland, deden ook 106 banken met de operatie mee.

Reacties (5)
22-11-2016, 13:41 door Anoniem
Welke criteria is er precies toegepast om er 178 over te houden.

Want het is nogal een verschil 580 waarvan er maar 380 ondervraagd zijn en 178 mensen zijn aangehouden.

Ik vroeg me dat altijd al af wie nu precies de doelgroep(en) is/zijn. Ik kan zelf wel een aantal catagorien bedenken maar is dat ook zo in de praktijk?

De volgende discussie is dan ..is dat werkelijk representatief...maar ja het is het enige wat we hebben ..
22-11-2016, 14:47 door johanw - Bijgewerkt: 22-11-2016, 14:48
Bij CEO fraude, waar het er om gaat weinig maar grote bedragen over te maken, lijkt het me handiger voor de crimineel om geen geldezels te gebruiken (die kunnen praten en zijn makkelijk op te sporen door de politie), maar om m.b.v. een vals paspoort een rekening aan te maken bij een online bank. Geldezels gebruik je als je heel veel kleinere bedragen wilt ontvangen en verdelen over veel rekeningen.
22-11-2016, 15:26 door Briolet
Door johanw: Bij CEO fraude, waar het er om gaat weinig maar grote bedragen over te maken…

Ik dacht eerst dat dit niet in de brontekst stond. Maar er staat "business e-mail compromise (BEC)" en dat is CEO fraude.

Ook bij grote bedragen is het probleem om het contant in handen te krijgen. Een giraal spoor is altijd nog wel volgbaar. Toen er een paar jaar geleden een paar buitenlandse banken op één dag voor miljoenen opgelicht werden, werden geldezels gebruikt om het geld te pinnen. Dat moest heel snel gaan en dus werden er in verschillende Europese landen geldezels gerekruteerd om op één bepaalde dag in actie te komen.

Dus ook bij CEO fraude kunnen geldezels zinvol zijn.
22-11-2016, 15:45 door Anoniem
geldezel, een kopie van een engelse bijnaam, terwijl de nederlands naam prima is: katvanger
22-11-2016, 16:34 door Anoniem
Door Anoniem: geldezel, een kopie van een engelse bijnaam, terwijl de nederlands naam prima is: katvanger
Nederlandse banken noemen het geldezels http://www.pasopjepas.nl/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.