image

Obama: Ik kan Edward Snowden geen gratie verlenen

woensdag 23 november 2016, 15:49 door Redactie, 6 reacties

Een coalitie van mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International en Human Rights Watch, hebben Barack Obama onlangs gevraagd om klokkenluider Edward Snowden gratie te verlenen, maar de Amerikaanse president zegt dat hij dit helemaal niet kan doen.

"Ik kan niemand gratie verlenen die zich niet voor de rechter heeft verantwoord", aldus Obama in een interview met Der Spiegel. De Amerikaanse president stelt dat Snowden een aantal legitieme zorgen aan het licht heeft gebracht. De manier waarop was echter niet de juiste, merkt hij op. Dat zal volgens hem dan ook meespelen als Snowden zich voor de autoriteiten wil verantwoorden.

"Tot die tijd moeten we privacy en veiligheid balanceren. Wie stelt dat er geen balans moet worden gevonden en denkt dat er een absolute aanpak kan worden gekozen om de privacy te beschermen beseft niet dat overheden onder grote druk staan om allerlei terroristische daden te voorkomen die niet alleen gevolgen voor mensen hebben, maar ook onze maatschappij en politie op ernstige wijze kunnen verstoren", laat Obama weten.

"En wie denkt dat veiligheid het enige is en niet om privacy geeft heeft het ook bij het verkeerde einde. We moeten gezamenlijk manieren vinden dat overheden sommige dingen kunnen doen om ons te beschermen", ging hij verder. Obama zegt dat inlichtingendiensten het juiste willen doen, maar dat ze soms fouten maken of te overijverig zijn. "Onze levens bevinden zich nu in een telefoon, al onze gegevens, al onze financiën, al onze persoonlijke informatie en daardoor moeten er enige beperkingen zijn. Maar het zal niet 100 procent zijn. Als het 100 procent is, dan kunnen we onszelf en onze maatschappij niet beschermen tegen mensen die ons kwaad willen doen."

Reacties (6)
23-11-2016, 16:05 door Anoniem
Onzin, hij kan dat wel, maar hij wil het misschien niet. Er zijn genoeg voorbeelden van gratie zonder aanklacht; de meest prominente is de gratie aan Richard Nixon, na zijn aftreden ivm het Watergate schandaal.
23-11-2016, 18:04 door Anoniem
Gratie verlenen is ontheffen van een (opgelegde) straf. Snowden is niet gestraft. Je zou hooguit kunnen besluiten om iemand niet te vervolgen. Probleem is dat dat besluit altijd omgekeerd kan worden; het biedt dus geen enkele zekerheid.
23-11-2016, 20:44 door Anoniem
obama heeft lekker nsa en cia meer en meer gegeven... die heeft geen zin in gratie...
23-11-2016, 23:40 door Anoniem
Obama kan geen gratie geven voor een misdaad welke niet begaan werd? Werd Snowden ooit bestraft? Ik dacht het niet. Ontslaan van rechtsvervolging begrijp ik maar daar hoor ik die bamibal niets over zeggen, al maanden niet.
24-11-2016, 14:45 door Anoniem
Door Anoniem: Obama kan geen gratie geven voor een misdaad welke niet begaan werd? Werd Snowden ooit bestraft? Ik dacht het niet. Ontslaan van rechtsvervolging begrijp ik maar daar hoor ik die bamibal niets over zeggen, al maanden niet.

De allereerste poster (16:05) heeft het al goed gezegd - de president kan wel degelijk gratie verlenen _voordat_ vervolging nog maar begonnen is . Dat heet daar nu eenmaal een pardon.

Dat dat niet letterlijk is hoe je de betekenis van gratie kent is dan wel zo, maar de amerikaanse wet en jurisprudentie zijn dus anders . President Ford verleende Nixon gratie , en er zijn meer voorbeelden.
24-11-2016, 16:15 door Anoniem
Trumps'Usa snijdt zichzelf in de vingers.
Boycotten die rascistische hap.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.