image

Amerikaans OM betaalde ransomware 1400 dollar losgeld

dinsdag 6 december 2016, 11:49 door Redactie, 0 reacties

Het Openbaar Ministerie van de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft vorig jaar 1400 dollar betaald om bestanden die door ransomware waren versleuteld terug te krijgen, zo blijkt uit documenten die het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft vrijgegeven.

De infectie werd genoemd in een aanklacht tegen de personen die achter het Avalanche-netwerk zitten. De infrastructuur van dit netwerk, dat door cybercriminelen voor allerlei doeleinden werd gebruikt, werd vorige week opgerold. Naast de Nederlandse politie waren ook autoriteiten uit verschillende andere landen hierbij betrokken. Volgens de aanklacht raakte een overheidsinstantie in Pennsylvania besmet met de Nymaim-ransomware, die naast het versleutelen van bestanden ook toetsaanslagen opslaat en naar de aanvallers terugstuurt. De Associated Press achterhaalde dat het om het Openbaar Ministerie van de staat ging.

Verder werd dit jaar ook een bedrijf in het Amerikaanse New Castle via het Avalanche-netwerk besmet. Criminelen probeerden vervolgens via een geïnfecteerde computer 240.000 dollar over te maken, maar dit mislukte uiteindelijk. Bij een ander bedrijf probeerden de criminelen zelfs 387.500 dollar naar een rekening in Bulgarije over te maken, maar ook deze transactie werd niet succesvol afgerond. Het Avalanche-netwerk bestond gemiddeld uit 500.000 geïnfecteerde computers.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.