image

AP: Wetsvoorstel veiligheidsdiensten voldoet niet aan EVRM

donderdag 15 december 2016, 12:33 door Redactie, 2 reacties

Het wetsvoorstel voor de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) voldoet niet aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), zo stelt de Autoriteit Persoonsgegevens. Het wetsvoorstel biedt de diensten de mogelijkheid om grote hoeveelheden persoonsgegevens van mensen in bulk te onderscheppen en te analyseren. Ook biedt het de diensten de mogelijkheid om apparatuur van mensen te hacken.

"In de praktijk betekent dit dat de diensten informatie afkomstig van apparatuur van mensen mogen gebruiken en malware op die apparatuur mogen plaatsen om zo hun eigenlijke doelwit te bereiken", aldus de toezichthouder. Daarnaast biedt het wetsvoorstel de diensten ruime mogelijkheden om onderschepte gegevens uit te wisselen met andere partijen. Zo kunnen zij ook zogeheten niet-geëvalueerde gegevens verstrekken aan buitenlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten, waarbij van tevoren niet duidelijk is welke informatie van mensen precies wordt verstrekt.

Uit het EVRM vloeien vier voorwaarden voort waaraan het wetsvoorstel moet voldoen. De toezichthouder is van mening dat belangrijke onderdelen van het wetsvoorstel nog niet aan deze vier voorwaarden voldoen. Zo is de noodzaak van de voorgestelde bevoegdheden nog onvoldoende onderbouwd en zijn de voorgestelde nieuwe bevoegdheden onvoldoende kenbaar en voorzienbaar voor mensen. Verder vindt de Autoriteit Persoonsgegevens dat de inzet van de voorgestelde nieuwe bevoegdheden onvoldoende waarborgen bevat om de mensenrechten te beschermen en is er nog geen sprake van daadwerkelijk effectief en onafhankelijk toezicht op de diensten.

"Dit wetsvoorstel biedt de diensten nieuwe bevoegdheden die vergaande gevolgen hebben voor de persoonlijke levenssfeer van mensen. Als de bevoegdheden van de diensten inderdaad worden versterkt, moeten de waarborgen tegen disproportionele inbreuken op de persoonlijke levenssfeer en het toezicht op de diensten evenzeer worden versterkt. Dat is met dit wetsvoorstel nog niet het geval”, aldus Wilbert Tomesen, vice-voorzitter van de AP. Tomesen neemt op uitnodiging van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken deel aan het rondetafelgesprek over het wetsvoorstel dat vanmiddag in de Tweede Kamer plaatsvindt.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft haar reactie op het wetsvoorstel behalve aan de Tweede Kamer ook gestuurd aan de vier ondertekenaars van het wetsvoorstel; de minister-president, de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de minister van Defensie en de minister van Veiligheid en Justitie.

Reacties (2)
15-12-2016, 13:39 door karma4
De geschiedenis herhaalt zich. Ook het verplichte digitaal communiceren via mijnoverheid werd Door het AP afgekeurd.
De overwegingen van kosten zette alle evrm rechten opzij. Dit is de volgende op de niet ethische schaal.
15-12-2016, 20:45 door ph-cofi
Met deze uitspraak in de hand kan een toekomstig onschuldig slachtoffer dus naar het bijbehorende hof stappen:
https://www.europa-nu.nl/id/vg9hmms5gzyv/europees_hof_voor_de_rechten_van_de_mens
Het wachten is op jurisprudentie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.