image

EU-hof verbiedt grootschalige opslag telecomgegevens

woensdag 21 december 2016, 15:09 door Redactie, 7 reacties

EU-landen mogen niet zomaar op grote schaal de locatie- en telecomgegevens van mensen opslaan, zo heeft het Europese Hof van Justitie vandaag geoordeeld (pdf). De uitspraak wordt vooral als een tegenslag voor de Britse surveillancewetgeving gezien, zo meldt de Britse krant de Guardian.

"Het Unierecht verzet zich tegen een algemene en ongedifferentieerde bewaring van de verkeersgegevens en de locatiegegevens", aldus het Hof. Lidstaten mogen wel om zware misdaad te bestrijden gegevens opslaan, met de voorwaarde dat de categorie van de te bewaren gegevens en de betrokken communicatiemiddelen, personen en duur van de opslag tot het strikt noodzakelijke wordt beperkt. Tevens moeten er voorwaarden gelden voordat nationale autoriteiten toegang tot de opgeslagen gegevens krijgen en moet er van tevoren worden toegezien door een rechterlijke instantie of onafhankelijke autoriteit.

In 2014 werd de Europese bewaarplicht, een richtlijn die providers verplichtte communicatiegegevens op te slaan, door het Europese Hof van Justitie ongeldig verklaard omdat het in strijd met het Europees recht is. Na deze uitspraak zijn bij het Hof twee zaken in behandeling genomen over de situatie in Groot-Brittannië en Zweden waar providers telecomgegevens moeten opslaan. Nu stelt het Hof dat nationale wetgeving die providers verplicht om op grote schaal telecomgegevens te verzamelen niet in een democratische samenleving past.

"De ingreep in het privéleven die voortvloeit uit een nationale regeling die voorziet in de bewaring van de verkeersgegevens en van de locatiegegevens, moet dus als bijzonder ernstig worden beschouwd. De omstandigheid dat de gegevens worden bewaard zonder dat de gebruikers van de elektronischecommunicatiediensten daarover worden ingelicht, kan bij de betrokken personen het gevoel opwekken dat hun privéleven constant in de gaten wordt gehouden. Bijgevolg kan alleen de bestrijding van ernstige criminaliteit een dergelijke ingreep rechtvaardigen", aldus het Hof.

Reacties (7)
21-12-2016, 15:16 door Anoniem
Iets zegt met dat de Opsteltens en Teevens van 2017-2019 wel wat gaan verzinnen om het gewoon toch te doen.

Net kleine kinderen die je hun speeltje afpakt...
21-12-2016, 15:16 door Anoniem
Onze politici zijn zeer arrogant. Ze zullen zich wel weer beraden op nieuwe stappen om hier omheen te werken. Mensenrechten, daar snappen ze niets van, Van der Steur kom er maar in!
21-12-2016, 15:39 door Anoniem
Heel goed besluit vind ik persoonlijk. Alle partijen worden gezien.
21-12-2016, 17:53 door karma4
Inderdaad een prima besluit, afkomstig van de EU brussel/straatsburg. Dat de nederlandse politici zoiets niet leuk vinden heeft niets met arrogantie te maken.
Eerder een vervreemding van de gewone man en het te veel luisteren naar het grote geld. Die van het grote geld vinden belasting naar draagkracht heel eng en bedreigend. Er moet ook aan zichtbare projecten goed verdiend worden en dat kan goed in een win win .
21-12-2016, 21:36 door ph-cofi
Legt dit een bom onder de wet computercriminaliteit III? Stel, een PC wordt door AIVD gehackt omdat de eigenaar een familierelatie heeft met een verdachte. Kan de eigenaar van de gehackte PC naar het Europese Hof stappen en het recherche-onderzoek op die wijze saboteren?
22-12-2016, 00:38 door Anoniem
Tap en Hackwet onderuit?

In een email zitten ook locatiegegevens, een ip-adres is een locatiegegeven (en natuurlijk heel veel meer verkeersgegevens plus nog een keer de volledige inhoud van je email!).

Exit drie jaar bewaren van dagen, weken, maanden getapt emailverkeer van hele steden, provincies of heel Nederland ?
22-12-2016, 13:30 door Anoniem
Door Anoniem: Onze politici zijn zeer arrogant. Ze zullen zich wel weer beraden op nieuwe stappen om hier omheen te werken. Mensenrechten, daar snappen ze niets van, Van der Steur kom er maar in!

Eh - als er met grote koppen in de Telegraaf staat dat de controles van vreemdelingen een fiasco zijn, heeft van der Steur wat uit te leggen. Gek genoeg hoor je de Telegraaf dan niet over mensenrechten, laat staan over privacybescherming. Grenzen dicht, willen ze. Total Kontrolle. (even vergetend waarschijnlijk, dat dus ook de telegraaflezer bij elke grensovergang een strip search gaat krijgen, na uren in de file te hebben gestaan. En hij wilde alleen maar even goedkoop benzine tanken over de grens...).

Dus voor iemand als Van der Steur is het nog niet zo makkelijk om het goed te doen.

Misschien zou het helpen als de privacyfreaks hier (ja daar hoor ik ook bij) zich niet gewoon voegen in het groepje boe-roepers tegen de politiek, maar eens constructief meedenken hoe je tegelijk veiligheid kan verhogen en privacy waarborgen, de Telegraaflezers tevreden stellen en toch de vrijheid van handel binnen Europa in stand houden, die juist zo hard nodig is om diezelfde Telegraaflezers ook op de iets langere termijn dan de volgende Wilderstweet tevreden te houden.

Want als we morgen de PVV agenda invoeren van grenzen dicht en Nederland uit Europa, dan kan ik wel een beetje voorspellen hoe dat uit zal gaan pakken, maar er zullen zeker veel zaken sneuvelen die we nu voor vanzelfsprekend houden. En ik kan de boze Telegraafkoppen al voor me zien (want het is per definitie de schuld van anderen).

Niet voor niks zit Engeland beteuterd te kijken naar de Brexit. Laten we eerst maar eens kijken hoe dat gaat lopen. En laten we eens meedenken ipv tegendenken. Tegendenkers zijn er al genoeg.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.