image

Snowden hekelt overheidsrapport over hemzelf

vrijdag 23 december 2016, 13:42 door Redactie, 18 reacties

Klokkenluider Edward Snowden heeft uitgehaald naar een rapport van het inlichtingencomité van het Amerikaanse Congres waarin wordt gesteld dat hij geen klokkenluider is, maar iemand die liegt en overdrijft. In september verscheen al een samenvatting van het rapport, dat nu is vrijgegeven (pdf).

Het rapport bevat anekdotes over Snowden afkomstig van collega's en geeft een samenvatting van zijn werkzaamheden voor de Amerikaanse overheid. Ook de tijdslijn van de gebeurtenissen en onthullingen passeert de revue. Verder wordt er uitgebreid ingegaan op de vraag of Snowden een klokkenluider is. De auteurs van het rapport, die hier twee jaar aan werkten, vinden van niet. Zo had hij andere mogelijkheden gehad om misstanden te rapporteren.

Een gedeelte over de schade die Snowden zou hebben veroorzaakt en welke documenten hij meenam is zo goed als onleesbaar gemaakt. In hun conclusie stellen de auteurs dat het onmogelijk is om een tweede Snowden te voorkomen, maar dat er wel meer kan worden gedaan om vertrouwelijke informatie te beschermen. Devin Nunes, voorzitter van het inlichtingencomité, stelt dat het Amerikaanse volk nu een duidelijker beeld heeft van de "misdrijven" die Snowden heeft begaan.

"Snowden en zijn aanhangers stellen dat hij een klokkenluider is, maar dat is niet zo, zoals het onderzoek van het comité laat zien. Het meeste materiaal dat hij wist te stelen heeft niets met de privacy van Amerikanen te maken en de openbaarmaking is zeer waardevol voor de vijanden van Amerika en diegenen die Amerika kwaad willen doen. Klokkenluiders zijn belangrijk voor goed toezicht en we zullen ze tegen vergelding beschermen. Wie zich aan burgerlijke ongehoorzaamheid schuldig maakt moet de gevolgen onder ogen zien", voegt comitélid Adam Schiff toe.

Na het uitkomen van het rapport heeft het comité echter een voetnoot toegevoegd dat Snowden mogelijk niet heeft gelogen. Volgens Snowden is er geen bewijs gegeven voor de claims in het rapport. "Het is een eindeloze parade van leugens", schrijft de klokkenluider op Twitter. "Na drie jaar van onderzoek en miljoenen dollars hebben ze geen bewijs om kwade opzet, buitenlandse invloeden of schade te bewijzen. Wow", stelt Snowden verder.

Reacties (18)
23-12-2016, 14:27 door Illnl
Hulde!
Inderaad geen klokkenluider.

Hoop dat ze deze persoon ooit nog pakken.
23-12-2016, 14:38 door Anoniem
Door Illnl: Hulde!
Inderaad geen klokkenluider.

Hoop dat ze deze persoon ooit nog pakken.
En je argument voor je mening is?
23-12-2016, 16:17 door Anoniem
Laten we stemmen of we hem asiel kunnen verlenen zonder uit te leveren.
23-12-2016, 17:46 door Anoniem
Snowden........= held
23-12-2016, 17:52 door karma4
Wat in ieder geval waar is is dat Snowden zaken naar buiten gebracht heeft die niet goed waren door de NSA. Dat het voorbehoud gemaakt wordt dat er niets naar buiten gebracht is aantasting van privacy van VS burgers zegt meteen dat ze iedereen die geen VS burger is als vijand zien.

In dat kader het privacy shield ofwel safe harbor is een leugen want dat gaat over EU burgers en dat zijn vijanden volgens Adam Schiff. Meteen maar de consequentie daaruit trekken?
23-12-2016, 19:45 door Anoniem
Door Illnl: Hulde!
Inderaad geen klokkenluider.

Hoop dat ze deze persoon ooit nog pakken.

Zolang ze de NSA top mensen nog niet gepakt zijn voor overtreding van de grondwet hebben ze nog genoeg andere problemen om op te lossen. Snowden heeft het werkelijk gezicht laten zien van die lui.
23-12-2016, 21:10 door Anoniem
Wat de meesten wel dachten (en nog meer) heeft Snowden bevestigd met bewijs.
spionage is er en zal altijd blijven bestaan, de vraag is alleen waar trek je de streep.
23-12-2016, 21:47 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 24-07-2017, 00:31
[Verwijderd]
24-12-2016, 16:45 door Anoniem
" Verder wordt er uitgebreid ingegaan op de vraag of Snowden een klokkenluider is. De auteurs van het rapport, die hier twee jaar aan werkten, vinden van niet. Zo had hij andere mogelijkheden gehad om misstanden te rapporteren. "
Natuurlijk. Als Mr Snowden intern melding had gemaakt van de illegale afluisterpraktijken van de verschillende drieletterige instanties hadden ze dat vast zeer serieus genomen en waren ze hier ongetwijfeld mee gestopt. Omdat één inleen-IT'er het zegt. Jaja. Onafhankelijke commissie my a**

Door Anoniem: Wat de meesten wel dachten (en nog meer) heeft Snowden bevestigd met bewijs.
spionage is er en zal altijd blijven bestaan, de vraag is alleen waar trek je de streep.
Wanneer het primaire onderwerp van je spionage je eigen bevolking wordt, 100GB aan data per seconde, lijkt mij dat die streep al overschreden is. En dat zonder discussie, zonder medeweten van de bevolking (lees: democratie).
24-12-2016, 21:24 door Anoniem
Toen ik bij de aivd misstanden aan de kaak stelden kwamen ze achter mij aan met intimidaties en nadarhand stuurden ze buitenlandse diensten op me af door mijn info met het buitenland te delen. Ik ben overal als terrorist behandeld.

Ik werkte in Forward Defense en op Contra terrorisme.. Deze eik*ls wilden zelfs een aanslag in Nederland organiseren toen ze in 2013 (tot 2017) 4+4+4+4 miljoen moesten bezuinigen.

Ook in de Amerikaanse diensten is het taboe om misstanden aan de kaak te stellen... je lult mee of je gaat er aan (letterlijk want ze voeren ook liquidaties uit, echte klokkeluiders zijn namelijk dood... Snowden is een politiek instrument van Rusland, ook walgelijk)

Ga maar eens boek over AIVD schrijven, ze verdienen liever geld met terrorisme en absolute controle...de reden waarom ze een paar jihadisten niet pakken is omdat ze 80% van de tijd hun eigen personeel in de gaten houden. En dat weet het eigen personeel niet eens , daar zijn weer andere organisaties bij betrokken en het houdt niet op bij de grens
24-12-2016, 21:28 door Anoniem
de NSA is duizend keer beter als alles in Europa bij elkaar

Snowden is naief zoals de meesten
Bij de AIVD denken ze ook dat ze voor veiligheid werken
Ze hebben dingen niet voor niets afgekaderd "Need to know"

Ik heb het voordeel van een totaaloverzicht en ik weet wat er in NL speelt wat de AIVD niet weet. Dat vreet aan ze maar ze zullen het ook nooit te weten komen. Ze hebben daarvoor genoeg schade aangericht. Tijd om hun aan te pakken
25-12-2016, 00:39 door Vixen - Bijgewerkt: 25-12-2016, 00:40
Door Illnl: Hulde!
Inderaad geen klokkenluider.

Hoop dat ze deze persoon ooit nog pakken.

Hulde aan Edward Snowden, één van de weinigen die zijn eigen leven opgeeft en datgene van miljoenen andere beter te maken en die Monsterlijke Praktijken van de gruwelijke NSA eens belichten, omdat ze dat zelf door hun corrupte systeem toch niet zullen doen.

Ik ben het pertinent oneens met jouw mening, maar ik neem het je redelijk kwalijk, en niet heel kwalijk, omdat jij een onbedoelde onwetende bent die naar de schaduwen kijkt in de grot van Plato. (Google daar maar eens op) en ik hoop, voor je eigen bestwil, dat je ooit uit deze grot kan komen.

Verder ben ik niet te spreken over je commentaar in het algemeen, omdat je geen enkele reden geeft. (Is ook vrij moeilijk, zonder argument).

Excuses voor als mijn bericht haatdragend klinkt. Ik bedoel het goed en hoop echt dat jij, ook voor jezelf, ooit verder het licht zal zien en uit je grot van Plato kan komen .

Vixen
25-12-2016, 15:29 door Anoniem
Door Anoniem: Wat de meesten wel dachten (en nog meer) heeft Snowden bevestigd met bewijs.
spionage is er en zal altijd blijven bestaan, de vraag is alleen waar trek je de streep.

Je kan wel ergens een treep trekken, maar als andere(landen/organisaties) dat niet doen. Heb je alsnog een probleem, waarom dan een treep zetten bij, enigszins, eensgezinde.
26-12-2016, 00:35 door Anoniem
Door Illnl: Hulde!
Inderaad geen klokkenluider.

Hoop dat ze deze persoon ooit nog pakken.


geef mij all you email adressen op plus password, social media accounts plus password.
jij hebt niks te verbergen toch, dan zal jij wel niks verkeerts gedaan hebben, en als jij niks verkeerts hebt gedaan zal jij er ook geen probleem mee hebben als ik even door jou prive zaaken snuffel.

dat is presies wat de nsa en de aivd doen
26-12-2016, 16:33 door SPlid - Bijgewerkt: 26-12-2016, 16:33
Door Illnl: Hulde!
Inderaad geen klokkenluider.

Hoop dat ze deze persoon ooit nog pakken.

zeker deze opmerking over het hoofd gezien :
Na het uitkomen van het rapport heeft het comité echter een voetnoot toegevoegd dat Snowden mogelijk niet heeft gelogen.

Eerst vertellen dat er gelogen is en na een langdurig onderzoek een dergelijke voetnoot toevoegen geeft weinig vertrouwens in dit comite , maar des te meer in Snowden.
27-12-2016, 13:42 door Anoniem
Zoiets heet " Perceptie ". Dat rapport weerspiegeld alleen maar de dingen die men graag horen wou. Ook de opstellers van dat rapport hebben werk omdat er iemand is die benadeeld wordt. Geen voordelen door nadelen elders. Zo worden miljardairs stinkend rijk. Tijd voor een nieuw politiek bestel structuur.
28-12-2016, 18:22 door Anoniem
Dit was te verwachten van No Such Agency, het is de taktiek om 'm zo zwart mogelijk
te maken met als doel ... Het zaaien van verdeeldheid en wie weet wat nog meer voor
vage duistere doelen.
01-01-2017, 12:10 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.