image

Afname van phishingaanvallen in derde kwartaal

zaterdag 24 december 2016, 07:39 door Redactie, 3 reacties

Het aantal phishingaanvallen in het derde kwartaal is afgenomen ten opzichte van het recordaantal aanvallen dat in het tweede kwartaal werd waargenomen, zo meldt de Anti-Phishing Working Group (APWG). In totaal werden er ruim 364.000 unieke phishingwebsites (aanvallen) waargenomen (pdf).

In het tweede kwartaal ging het nog om 466.000 unieke phishingsites. Het aantal waargenomen aanvallen is nu weer gelijk aan dezelfde periode een jaar eerder. Verder daalde ook het aantal meldingen die de APWG ontving van 315.000 in kwartaal twee naar 229.000 meldingen in kwartaal drie. Ook het aantal door phishers aangevallen merken kende een daling. In maart, mei en juni werden tussen de 411 en 425 merken aangevallen. Van juli tot en met september ging het om tussen de 340 en 361 unieke merken. Het gaat dan voornamelijk om bedrijven in de retailsector.

Reacties (3)
24-12-2016, 15:20 door Anoniem
Ik kan het mij niet voorstellen dat Nederlandse AH en Action phishing mails gemeten worden door deze Amerikaanse partij.
Een disclaimer waar deze data over gaat lijkt me op zijn plek.
24-12-2016, 18:00 door Anoniem
Door Anoniem: Ik kan het mij niet voorstellen dat Nederlandse AH en Action phishing mails gemeten worden door deze Amerikaanse partij.
Een disclaimer waar deze data over gaat lijkt me op zijn plek.

Nederlanders kunnen phishing melden, maar je hebt helemaal gelijk, phishing is vaak zeer lokaal. Wereldwijde meetwaarden hebben weinig voorspellende waarde voor bepaalde regio's.

Phishing is in het VK de laatste tijd fors. Enkele "normale" massaspammers hebben zich kennelijk toegelegd op phishing, van oudsher waren die takken van sport gescheiden.

Als ik mag gokken komt dat doordat er veel adreslijsten in omloop zijn voor email adressen bij bedrijven. Het Britse ICO heeft een enorme blunder gemaakt een paar jaar terug door dit type ontvangers vogelvrij te verklaren. Zelfs een unsubscribe hoefde niet. Daar komen ze wel weer van terug, maar nu is het te laat.
24-12-2016, 19:39 door Anoniem
Door Anoniem: Ik kan het mij niet voorstellen dat Nederlandse AH en Action phishing mails gemeten worden door deze Amerikaanse partij. Een disclaimer waar deze data over gaat lijkt me op zijn plek.
De standaard regel is dat een organisatie alleen kan meten wat ze weten.
Nu,.je hebt duidelijk het rapport niet goed gelezen voor je de opmerking plaatste. Of wilde je een gedetailleerde disclaimer met allen achtergrondinformatie wie welke data heeft afgegeven, wanneer en welke data er niet is gemeld? Alles heeft een prijs.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.