image

Onderzoek: Iets meer Nederlanders bang voor cyberaanval

donderdag 29 december 2016, 08:50 door Redactie, 7 reacties

Nederlanders die meedoen aan de Risico- en Crisisbarometer van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) meedoen zijn de afgelopen periode iets banger voor cyberaanvallen geworden. Onderzoeksbureau Ipsos voerde het onderzoek onder 802 Nederlanders uit.

In juni gaf 47 prcent van de ondervraagde Nederlanders aan zich zorgen over cyberaanvallen te maken. Dat is nu naar 49 procent gestegen. De ondervraagde Nederlanders maken zich vooral zorgen over een terroristische aanslag. Het percentage daalde ten opzichte van juni met 3 procent naar 66 procent en is daarmee de voornaamste zorg. Ook de angst voor een economische crisis daalde, van 58 procent naar 53 procent. Angst voor extreme weersomstandigheden kende de grootste daling. In juni maakte 45 procent van de ondervraagde Nederlanders zich hier nog zorgen over. Dat is nu 34 procent.

Hoewel de angst voor een terroristische aanslag bovenaan staat maken de meeste ondervraagde Nederlanders zich geen zorgen dat ze hierbij betrokken zullen raken. Als het gaat om plekken waar mensen zich onveilig voelen worden vooral evenementen, het vliegveld en het treinstation genoemd. Ondanks deze zorgen is het aantal mensen dat deze drukke locaties mijdt even groot als een half jaar geleden.

Politie-inzet

In deze editie van het onderzoek werd deelnemers ook gevraagd wat ze ervan vinden als in Nederland standaard meer politie en marechaussee wordt ingezet met zwaardere wapens. 62 procent vindt dit een goed / zeer goed idee, terwijl 24 procent dit niet zo goed / helemaal niet goed vindt. De resterende 14 procent heeft geen mening.

Voor de Risicio- en Crisisbarometer werd ook gevraagd naar het vertrouwen in de overheid. 50 procent heeft helemaal geen of niet zo veel vertrouwen in de overheid. 42 procent vertrouwt de overheid wel en 6 procent weet het niet. Een zelfde beeld is zichtbaar bij het vertrouwen in de informatievoorziening van de overheid. 51 procent vertrouwt dit niet. 44 procent doet dit wel (pdf).

Image

Reacties (7)
29-12-2016, 09:24 door Anoniem
Persoonlijk denk ik dat het veilige gevoel bij mensen vooral veroorzaakt wordt door het nieuws. Als je zo'n onderzoek vlak na een (mogelijke) aanslag uitvoert zijn mensen al snel angstiger.

Als je 10 jaar geleden dit onderzoek had gedaan zou bijna niemand zich onveilig voelen.
29-12-2016, 11:07 door Anoniem
Politie-inzet

In deze editie van het onderzoek werd deelnemers ook gevraagd wat ze ervan vinden als in Nederland standaard meer politie en marechaussee wordt ingezet met zwaardere wapens. 62 procent vindt dit een goed / zeer goed idee, terwijl 24 procent dit niet zo goed / helemaal niet goed vindt. De resterende 14 procent heeft geen mening.

Ik zie liever iemand met zwaardere wapens dan dat ik velen niet zie met allerlei hackingtools.
Raar dat de dreiging van hacking door politie niet in het onderzoek is meegenomen.

O, ik heb nog een ongebruikt voddafone simmetje liggen en een ongebruikt flixbus ticket.
Kan ik er nog iemand mee verblijden?
29-12-2016, 11:09 door Anoniem
Klinkt logisch. De mens is altijd bang voor iets wat het niet kent ofwel geen verstand van heeft.
29-12-2016, 11:41 door Illnl
Ik vraag mij echt af wie de doelgroep is van dit soort onderzoeken...

Heeft iemand daar meer informatie over?
29-12-2016, 12:19 door karma4
Slecht nieuws met aankweken van angst verkoopt beter dan goed nieuws. Alleen al om die commerciële reden van journalistiek is dit een ligisch gevolg. Als je het maar vaak genoeg roept gaan mensen het vanzelf geloven.
29-12-2016, 13:13 door Anoniem
Ik maak mij niet druk om cyberaanvallen,er heerst op sommige punten toch op internet toch al gevaar als je je dingen niet goed beveiligd bijvoorbeeld.
29-12-2016, 13:32 door Anoniem
Wanneer je elke dag op het propaganda kanaal NPO NOS Nieuws uit gaat zenden dat de Aliens kunnen gaan aanvallen zullen meer mensen gaan denken dat aliens kunnen gaan aanvallen.
Is het dan werkelijkheid of is het propaganda?

Als je objectief gaat kijken naar het NOS journaal zie je vrijwel altijd voordat Amerika, Engeland of de EU wat doet enkele maanden van te voren 'bewijs' van zaken op het NOS journaal...

Zoals wij al maanden werden gehersenspoeld over massa vernietigingswapens in IRAQ (die er niet waren) of over gasaanvallen in Syrie, die juist door de VS daar naartoe gebracht waren en aan de rebellen zijn gegeven.
Of dat Oekraine pro-EU zou zijn.. (tja, nadat de CIA de pro-Rusland regeringsleider 'verwijderde'..)...

Het is TE toevallig dat allerlei zaken die impact zouden kunnen hebben op de beeldvorming alvast 'voorgekauwd' zijn door onze 'onafhankelijke nieuwszender'...

Maarja, we hebben (voor wie?) nu computer criminaliteitswet 3 aangenomen, en ja, je moet toch om de een of andere reden kunnen verantwoorden dat je nu een factor 10 erger bent als politie dan welke crimineel dan ook... Stasi zou jaloers zijn...
Een groot europa waarbij de lokale wetgeving niets meer voor stelt, waar iedereen afgeluisterd kan en zal worden, waar bij het minst geringste er draconische maatregelen genomen kunnen worden die nergens op slaan en zeker niet in verhouding staan tot het probleem wat het zou moeten oplossen.... Nee, Stasi is niet jaloers.. Hitler is jaloers... die draait zich om in zijn graf dat hij te vroeg is geboren... Zieke planeet is dit geworden...

(overigens:)
Aliens die naar aarde komen zullen ons hoogstens zien als inheemse dierensoort en hoogstens ons uitroeien of negeren zoals wij muggen negeren die op onze motorkap te pletter slaan met 130km/h op de autosnelweg.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.