image

Criminelen bellen Britse scholen om ransomware te verspreiden

donderdag 5 januari 2017, 14:40 door Redactie, 1 reacties

De Britse politie heeft scholen en onderwijsinstellingen gewaarschuwd voor criminelen die opbellen en vervolgens ransomware proberen te verspreiden. De criminelen stellen dat ze van het ministerie van Onderwijs zijn en vragen om het persoonlijke e-mailadres van de schooldirecteur of financieel directeur.

Volgens de criminelen hebben ze vertrouwelijke documenten voor de directeur. Zodra het e-mailadres is bemachtigd wordt er een e-mail met een zip-bestand verstuurd. Hierin bevindt zich de ransomware die bestanden voor losgeld versleutelt. Om de bestanden te ontsleutelen moeten scholen meer dan 9300 euro betalen. Naast de scam waarbij de oplichters zich als het ministerie van Onderwijs voordoen zijn er ook varianten bekend waarbij de criminelen zeggen van het ministerie van Arbeid en Pensioenen te zijn of doen ze zich voor als een telecomprovider.

Reacties (1)
05-01-2017, 18:28 door karma4
Het is weer eens wat anders dan kan ton Elias zeggen dat hij niets met het ministerie van onderwijs te maken heeft.
De contacten wie de directeur dan wel cfo is meestal openbaar. Hun mailbox wordt door een secretaresse beheerd. Op scholen heerst de bezuinigingsdrang, dat zal wel anders zijn. Hoewel de fusies met groter groter levert het zelfde hierachische beeld.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.