image

Kamervragen over beveiligde verbinding ziekenhuissites

woensdag 11 januari 2017, 11:56 door Redactie, 2 reacties

De PvdA heeft Kamervragen aan minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie en minister Schippers van Volksgezondheid gesteld over het ontbreken van een beveiligde verbinding bij ziekenhuissites. Uit recent onderzoek bleek dat een kwart van de onderzochte ziekenhuissites geen beveiligde verbinding aanbiedt. Verder bleek dat 11 van de 97 ziekenhuizen de https-verbinding niet goed had geconfigureerd.

PvdA-Kamerlid Oosenbrug wil nu weten of de ministers van datalekken weten die zijn veroorzaakt door het versturen van gegevens via een onbeveiligde internetverbinding en om hoeveel datalekken het gaat. Het Kamerlid vraagt ook of de ministers het ermee eens zijn dat ziekenhuizen zich onvoldoende bewust lijken van de risico’s die het versturen van patiëntgegevens via een onbeveiligde internetverbinding met zich meebrengen.

Ook moeten de ministers laten weten of alle ziekenhuizen actief geïnformeerd zijn over deze risico’s. In het geval dit niet zo is wil Oosenbrug weten of de ministers bereid zijn de ziekenhuizen op zeer korte termijn te informeren over deze risico’s. Schippers en Van der Steur moeten verder duidelijk maken of ze van plan zijn om aanvullende verplichte regels/richtlijnen op te stellen die ziekenhuizen moeten volgen, om zo dergelijke datalekken te voorkomen.

Afsluitend moeten beide ministers laten weten wanneer alle ziekenhuizen de beveiliging van hun internetverbinding en de verzending van patiëntgegevens op orde hebben. "Heeft dit tot gevolg dat patiëntgegevens tot die tijd onveilig worden verzonden? Zo ja, wat gaat u er in de tussentijd aan doen om datalekken van patiëntgegevens te voorkomen?", gaat de vraag van Oosenbrug verder. De ministers hebben drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden (pdf).

Reacties (2)
11-01-2017, 12:55 door Anoniem
Wat een onzin met het nieuwe nuance v2 protocol is alles safe :),
11-01-2017, 18:13 door karma4
Door Anoniem: Wat een onzin met het nieuwe nuance v2 protocol is alles safe :),

Met de nuancering v1 ofwel We weten van niets alles is goed was het niet veel anders.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.