image

Eekhoorns groter gevaar voor elektriciteitsnet dan hackers

dinsdag 17 januari 2017, 10:06 door Redactie, 22 reacties

De afgelopen maanden is er veel aandacht geweest voor het gevaar van hackers die elektriciteitsnetwerken kunnen platleggen, maar het zijn nog altijd eekhoorns die wereldwijd voor veel meer stroomstoringen zorgen. Dat stelt de bekende hacker Cris Thomas, beter bekend als Space Rogue.

Thomas houdt sinds 2013 via het Twitteraccount CyberSquirrel1 en de gelijknamige website het aantal stroomstoringen door eekhoorns en andere dieren bij. In totaal zijn er 1753 incidenten in kaart gebracht, waarvan er drie aan hackers zijn toegeschreven. Namelijk de Stuxnetworm die de Iraanse uraniumverrijkingscentrale in Natanz saboteerde en twee aanvallen in de Oekraïne. De storingen in de Oekraïne konden echter na een paar uur worden verholpen. Eekhoorns waren echter voor 879 stroomstoringen verantwoordelijk.

De werkelijke schade door dieren ligt echter veel hoger, zo liet Thomas tijdelijk de afgelopen ShmooCon 2017 conferentie weten. Hij gaf daar een presentatie over cyberoorlog, hackers en stroomstoringen. Volgens Thomas is er sprake van veel angstzaaierij als er over cyberoorlog en aanvallen op het elektriciteitsnet wordt bericht. Zo blijken veel storingen die aan hackers worden toegeschreven helemaal niet het gevolg van aanvallers te zijn.

"Cybersquirrel1 moet tegenwicht bieden aan de belachelijke uitspraken over cyberoorlog. Het is op een ongekend niveau hoeveel onzin er als feit wordt gepresenteerd door hoge overheidsfunctionarissen en bestuurders die geen idee hebben waarover ze praten. Daar willen we wat tegenwicht aan bieden", aldus Thomas. Hoewel Thomas zo'n 1750 incidenten in totaal in kaart heeft gebracht, zouden er vorig jaar alleen al bijna 1100 stroomstoringen door dieren zijn veroorzaakt die vaak ook veel grotere gevolgen hebben dan de aanvallen die aan hackers zijn toegeschreven.

"Cyberoorlog in de één of andere vorm wordt al 35 jaar voorspeld", concludeerde Thomas. Ook stelt hij dat landen als China, Iran en Rusland het elektriciteitsnetwerk helemaal niet willen aanvallen, aangezien alleen als er stroom is ze kunnen zien wat er gebeurt. "We zijn een zwaar gecomputeriseerde samenleving. Als ze de stroom uitschakelen hebben ze geen idee wat we aan het doen zijn." Kleinere landen en terroristen zouden daarnaast niet de middelen, tijd en geld hebben om een dergelijke grootschalige stroomstoring te veroorzaken waar sommige politici en functionarissen voor waarschuwen.

Daarnaast is er een verschil tussen het veroorzaken van een stroomstoring en ervoor zorgen dat de stroom ook blijft uitgeschakeld. Thomas wijst naar de aanvallen in de Oekraïne waar de stroomvoorziening na een aantal uur weer werd hersteld. Volgens de hacker is een "cybergeddon dan ook onwaarschijnlijk. "Ja er is een risico, maar dat risico komt niet in de buurt van de hype die we zien als het om cyberoorlog gaat en door sommige partijen wordt verspreid."

Image

Reacties (22)
17-01-2017, 10:12 door Secu_jay
Weaponized squirrels!
17-01-2017, 10:27 door Anoniem
Dat hangt ervan af in welk gebied je zit natuurlijk.

Bij ons in Limburg zijn het de steenmarters die veel overlast geven. Niet alleen knagen ze kabels door van de motoren in auto's, maar ook gebeurde het eens dat een steenmarter een heel gebied in Limburg zonder stroom zette door een elektriciteitskabel in een elektriciteitshuisje door te knagen.
17-01-2017, 10:42 door Anoniem
Er vallen ook meer doden door alcohol, roken of verkeersongevallen dan door terrorisme.
17-01-2017, 11:09 door Anoniem
Door Anoniem: Er vallen ook meer doden door alcohol, roken of verkeersongevallen dan door terrorisme.

En in de VS vallen er ook nog eens meer doden door eigen burgers die elkaar met vuurwapens overhoop schieten.
17-01-2017, 12:21 door Mysterio
Een eekhoornaanval is iets moeilijk te plannen dan een cyberaanval. Het gaat niet om hoe groot het gevaar is maar hoe groot de kans is dat een vijandige partij op het door hun gewenste moment toegang krijgt of invloed kan uitoefenen op dat netwerk.

Verder ben ik het eens dat er een tegengeluid nodig is. Alles is nu gecybergehackd tot aan de nieuwe president van de VS aan toe. Tikkeltje belachelijk allemaal.
17-01-2017, 13:54 door Anoniem
Het probleem is dat Eekhoorns niet gecoordineert een heel land plat zullen leggen en een foreign government dat wel zou doen waardoor de impact bijna ontelbaar groter is
17-01-2017, 14:55 door superglitched - Bijgewerkt: 17-01-2017, 14:57
Een tijdje geleden was er een onderzoek (Ohio State University's John Mueller A False Sense Of Insecurity) er daar kwam uit:

In de VS heb je meer kans om te sterven aan:
- Blikseminslag
- Pindakaas allergie of je er in te verslikken
- Herten die voor de auto springen
- Besmette voedingswaren

Dan een terroristische aanval.
17-01-2017, 15:12 door Anoniem
Als we daarom besloten daar niets tegen te doen is het einde ook zoek.


Maar een beetje nuchterheid kan ook geen kwaad ..tot er een ramp gebeurt en iedereen naar de zondebok zoekt waarbij geen nuchterheid wordt toegepast.
17-01-2017, 15:36 door Anoniem
Hmm met de toenemende E-Jihad denk ik dat we voorzichtig moeten zijn met voorbarige conclusies.

Het is een tijd van veel veranderingen en wat nu waar is kan morgen heel anders zijn.

Een zekere nuchterheid is zeker wel gepast.

Van Media politici denk ik ook zo het mijne ervan. Maar wie ben ik.

Ik probeer een beeld te vormen op basis van wat ik waarneem echter dit is ook niet sluitend..

Het gemanipuleer van je onbewuste van "xxxx geeft je vleugels" tot een koude kernoorlog gewassen in een bekend wasmiddel en "betrouwbare gegevens" tot statistieken die verkeerd geinterpreteerd worden.

http://www.digitalattackmap.com/
https://www.start.umd.edu/gtd/
https://www.threatmetrix.com/threatmetrix-labs/web-fraud-map/
https://community.blueliv.com/map/

Tja wat moet je er van zeggen en wat is een mening waard?

Ik vind het van belang dat we veilig zijn en onze samenleving niet bedreigd wordt door welke invloed dan ook.

Als er morgen een vrachtauto mijn huis aan de dijk binnenrijdt blijft die statistiek van dood door bliksem ook bestaan maar draag ik wel de gevolgen van die vrachtauto.

Daarom is er gelukkig Risk management waarbij we het kaf van het koren proberen te scheiden of dit nu kwantitatief of kwalitatief is....morgen kan het weer anders zijn.

Maar we laten de voordeur niet open toch? Ik niet.
17-01-2017, 15:40 door Anoniem
Door Anoniem: Het probleem is dat Eekhoorns niet gecoordineert een heel land plat zullen leggen en een foreign government dat wel zou doen waardoor de impact bijna ontelbaar groter is

Het probleem is dat eekhoorns geen idee hebben wat ze doen en ze dus per ongeluk netwerken plat kunnen leggen. Overheden willen niet alles plat leggen. Daar hebben ze niets aan.

Peter
17-01-2017, 16:02 door ph-cofi
Tenzij... het Russische eekhoorns zijn, he!
https://nl.wikipedia.org/wiki/Siberische_grondeekhoorn
(pun intended)
17-01-2017, 16:18 door Anoniem
Threat modeling?
17-01-2017, 16:25 door Anoniem
Mooie taktiek, het beveiligingsprobleem belachelijk maken.
17-01-2017, 17:09 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Het probleem is dat Eekhoorns niet gecoordineert een heel land plat zullen leggen en een foreign government dat wel zou doen waardoor de impact bijna ontelbaar groter is

Het probleem is dat eekhoorns geen idee hebben wat ze doen en ze dus per ongeluk netwerken plat kunnen leggen. Overheden willen niet alles plat leggen. Daar hebben ze niets aan.

Peter

"Overheden willen niet alles plat leggen"
Kijk om je heen hoeveel oorlog er in de wereld is en zomaar kan uitbreken, Oekraïne bijvoorbeeld. Hier hebben overheden zeker weten wel baat om dit in te zetten als wapen.
Daarnaast hebben terroristische organisaties baat bij landen op welke manier dan ook aan te vallen, desnoods als ondersteuning voor hun fysieke aanval.
17-01-2017, 17:53 door karma4
Actueel voor vandaag: even 1 verdeelstation er uit en het halve land ligt plat. Dat is nog onbedoeld gewoon een foutje.
Door Anoniem: "Overheden willen niet alles plat leggen"
Kijk om je heen hoeveel oorlog er in de wereld is en zomaar kan uitbreken, ....
De taktiek van de verschroeide aarde dient om een bufferzone te creeren. Zoals https://nl.wikipedia.org/wiki/Frans-Spaanse_Oorlog_(1683-1684) voor de Oostenrijkse Nederlanden.
Gewoonljk wil je zelf rijker/machtiger worden en dan heb je er niets aan. Tenzij het de vijanden van nabij zijn (syrië). Maar de Krim wil Rusland echt niet platleggen het moet een bastion zijn.
Het is niet zwart/wit, de vraag is ben je potentieel waardevol of wordt je als afval gezien door de ander.

Infrastructuur bodenschatten wil je altijd ze graag behouden dan hoef je het niet zelf meer op te bouwen.
Wat dat betreft heeft peter gelijk.
17-01-2017, 19:06 door Anoniem
Dus , eekhoorns en wormen zijn de grootste boosdoeners als ik het goed lees .
17-01-2017, 19:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-01-2017, 19:53 door Anoniem
Door superglitched: Een tijdje geleden was er een onderzoek (Ohio State University's John Mueller A False Sense Of Insecurity) er daar kwam uit:

In de VS heb je meer kans om te sterven aan:
- Blikseminslag
- Pindakaas allergie of je er in te verslikken
- Herten die voor de auto springen
- Besmette voedingswaren

Dan een terroristische aanval.

Heeft allemaal met psychologie te maken, het is namelijk een grote grap. Helaas zijn er relatief weinig mensen die de grap snappen. Dus voorlopig blijven we nog miljarden steken in systemen om een paar potentiële terroristen op de te sporen. We zijn allemaal bang voor tijgers, slangen, krokodillen, giftige spinnen e.d. terwijl de mug de meeste doden op haar naam heeft staan (maar voor de mug zijn we niet bang)

http://list25.com/the-25-most-dangerous-animals-in-the-world/5/
18-01-2017, 00:13 door BaseMent
Ik vind de pindakaas reacties hierboven tamelijk onzinnig.
Als als gevolg van een eekhoorn een storing optreedt zal de overlast in het algemeen plaatselijk zijn, en als het een keer impact over een groter gebied heeft zullen de meeste mensen het wel begrijpen en de overlast nemen zoals deze is.

Dat wordt ineens heel anders als door opzettelijk toedoen van iemand bijvoorbeeld heel Amsterdam (hoe actueel) verstoken raakt van elektriciteit.

Het gaat helemaal niet om de impact alleen, het gaat om de impact en de oorzaak.
Mensen zijn niet bang van eekhoorns maar wel van terroristen en willen daarom dat daar iets tegen gedaan wordt.
Dat er meer mensen door gaan door overstekende eekhoorns, alcohol of pindakaas doet helemaal niet ter zake. Een terrorist is eng, een eekhoorn niet en pindakaas evenmin.

De hele discussie over kans, oorzaak en impact is om die reden gedoemd te mislukken.
18-01-2017, 01:13 door Anoniem
Ter consideratie ... In mijn (zeer) jonge jaren heb ik wel eens wat doms gedaan; gelukkig stond de volgende dag in de krant (Interweb bestond nog niet) dat een kat op een leiding was geklommen/gesprongen en de black-out had veroorzaakt ... ;P

Have phun!
18-01-2017, 04:54 door Anoniem
Het zal in de toekomst beter zijn als alle natuur(en "alle negatieve effecten" ) zijn geëlimineerd .
Alles is dan maakbaar en alles is efficiënt .
We zijn hard op weg.
18-01-2017, 08:08 door karma4
Door BaseMent: .....
De hele discussie over kans, oorzaak en impact is om die reden gedoemd te mislukken.
Als je er alleen maar uit bent met dat doel om er niet over na hoeven te denken en te roeptoeteren dat alles slecht en verkeerd Is ...tja dan Is dat (die houding) iets om bang voor te zijn.

Je zult iets van de techniek en de daarbij horende planning moeten snappen. Daarna komt risico kans dan pas impact.
Ja in die volgorde links naar rechts niet andersom.

Je kunt wel wat vinden over de 380k verdeelstatuon Diemen inmiddels 40 jaar oud. Hemweg Is daarbij maar een kleintje van 50kv. De apparatuur kent bouw en levertijden van ca 5 jaar. Het testen voor stroom en spanning gebeurt apart. Het vermogen (en kosten schafe) Is veel te groot om het als 1 geheel zoals voor de thuissituatie te doen.

Er komen verrassende effecten om de hoek kijken. De fout mogelijkheden zijn legio. Dat eekhoorn gedoe lijkt overdreven maar toch reëel. Nee niet door eenmalig ergens overheen springen maar aantasting van de isolatie.

Wat veel kwalijker in het verhaal Is alle afhankelijkheden die als gevolg van 1 probleem ook gaan uitvallen. Omdat de netspanning zou betrouwbaar Is wordt aangenomen dat het er altijd Is. Wat werkte er de 1e nog wel behoorlijk?

Secùrity by design betekent dat je niet afhankelijk bent van een falende schakel maar meer opties open laat.
Het Is een bekende management bezuinigingsstrategie: het is niet direct vereist kost kapitaal laat maar weg.

Een prachtige uit de ict wereld. In geval van storingen dient u ons te email op .... vervolgens doet het emailsysteem het niet. Veel succes bij de escalatie
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.