image

SIDN fonds steunt projecten tegen cybercrime

dinsdag 17 januari 2017, 14:23 door Redactie, 2 reacties

Het fonds van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), verantwoordelijk voor de uitgifte van .nl-domeinnamen, gaat dit jaar verschillende projecten tegen cybercrime steunen. Zo wordt er onder andere geïnvesteerd in het gebruiksvriendelijker maken van beveiligingssoftware.

Het gaat dan om de opensourcesoftware ZeroTier, die helpt bij het opzetten van softwaregedefinieerde versleutelde netwerken. Volgens het SIDN fonds is ZeroTier op dit moment niet gebruiksvriendelijk, wat door het vereenvoudigen van de software moet veranderen. Zo moet een grotere groep (niet technische) gebruikers overal veilig kunnen werken, zonder lastige technische handelingen te hoeven verrichten.

Verder gaat er geld naar het gebruiksvriendelijker maken van de Cuckoo Sandbox. Dit is een populair programma voor het analyseren van malware. Door de technische webinterface hebben nu voornamelijk beveiligingsexperts en onderzoekers bij grote bedrijven hier profijt van, zo stelt het SIDN fonds. De Cuckoo Sandbox-ontwikkelaars willen met dit project de software gebruiksvriendelijker maken voor een breder en minder technisch publiek, zoals junior onderzoekers, studenten, managers en mkb’ers zonder securitykennis. Doordat de toegankelijkheid te vergroten zullen er meer gebruikers komen, meer analyses plaatsvinden en zal er meer kennis over malware beschikbaar komen.

Een ander goedgekeurd project is afkomstig van de GDI.Foundation en betreft het ontwikkelen van een platform waarmee landen, overheden, gemeentes en organisaties online inzicht krijgen in actuele cyberrisico's, oplossingen en trends. Dit moet voor een integraal beeld van de 'internetgezondheid' zorgen, wat helpt bij het bestrijden van cybercrime. Het project "Smell of Data" moet datalekken "tastbaar" maken door er een geur aan te verbinden. Er is een compleet nieuwe geur ontwikkeld die (net als bij gas) wordt afgegeven zodra persoonlijke data worden gelekt. "Smell of Data fungeert als een ludiek waarschuwingsmechanisme waarmee je datalekken leert herkennen en aanpakken en draagt daarmee bij aan een grotere bewustwording van het gevaar van datalekken", aldus het SIDN fonds.

Reacties (2)
18-01-2017, 08:10 door Anoniem
Lijkt me een Contradictie om bijv "ZeroTier" te steunen om "Cyber crime" tegen te gaan.
Daarbij; Het 'product' ondermijnt de netwerk beveiliging door tunnels te bekokstoven.
Lijkt me eerder dat het aanboren van ergens een subsidie potje verantwoord moet worden, of iets dergelijks..

SIDN te Arnhem, doet zelf niet zo veel aan beveiliging. Sterker nog, men steekt de kop in het zand als er responsible disclosure meldingen binnen komen.


Groetjes,
*Tante Anna.
19-01-2017, 10:12 door SIDN - Communicatie
Door Anoniem: SIDN te Arnhem, doet zelf niet zo veel aan beveiliging. Sterker nog, men steekt de kop in het zand als er responsible disclosure meldingen binnen komen.

We herkennen ons hier niet direct in en zijn daarom benieuwd welke melding je bedoelt, zodat we na kunnen gaan wat ermee gebeurd is en waarom er wel of niet wat mee gedaan is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.