image

KPN en Landmacht gaan nauwer samenwerken

donderdag 19 januari 2017, 09:39 door Redactie, 8 reacties

KPN en de Koninklijke Landmacht gaan dit jaar nauwer samenwerken, onder andere op het gebied van het Internet of Things. Een recent voorbeeld van samenwerking is de MILSENZ. Een klein apparaatje dat waarschuwt voor aankomende vijanden. Via de MILSENZ ontstaat er een "sensorveld" waarmee vijandelijke activiteit in een gebied kan worden geïnventariseerd.

"Het is geen camera en het maakt dus niet uit hoe hij ligt. Nu leggen ze ‘m nog neer, maar op termijn kan je ‘m vast ook onopvallend uit een voertuig laten vallen. Het is eigenlijk een brandmelder voor vijand”, zegt brigadegeneraal Hans Damen over de sensoren die bewegingen registreren of eventueel geluid, licht en warmte. “De buitenkant is 3D-geprint en kan de vorm krijgen die je wilt. Dit is niet duur, net als de sensoren, wat ook geen geavanceerde technologie is. Als hij dus een keer wordt gevonden, is dat geen probleem."

De gegevens van de MILSENZ kunnen worden gecombineerd met informatie over eigen troepen om zo vast te stellen of en waar er een potentiële bedreiging is. Later dit jaar test het Korps Commando Troepen de sensor in de Verenigde Staten. De sensor is bedacht en ontwikkeld in de IoT Academy, een stichting die vorig jaar is opgericht door KPN en RDM Makerspace om innovatie te stimuleren op het gebied van Internet of Things.

"De Landmacht wil innovatieve toepassingen en ict doelmatig en effectief in kunnen zetten, vanuit de overtuiging dat ict de slagvaardigheid van de Landmacht kan vergroten. Technologie is een "force multiplier' die in militaire operaties een steeds grotere rol speelt", aldus KPN. Volgens Damen heeft de Landmacht gespecialiseerde kennis van andere bedrijven nodig. "We kunnen het niet langer alleen."

Reacties (8)
19-01-2017, 10:39 door Anoniem
Als ze er nou gelijk een camera in verwerken dan schiet het nog meer op. Dan heb je alles ineen.

Sensor detecteert..Camera stuurt feed
19-01-2017, 13:34 door Anoniem
En KPN is als mobiele provider de uitgelezen leverancier van coordinaten van targets voor onze nationale killerdrones.
Al leken die mij meer onder luchtmacht vallen (pun), maar ach; de Marine had ook de MLD.
19-01-2017, 15:01 door Anoniem
Door Anoniem: Als ze er nou gelijk een camera in verwerken dan schiet het nog meer op. Dan heb je alles ineen.

Sensor detecteert..Camera stuurt feed

Met camera moet je er voor zorgen dat die camera op de vijand is gericht. Dat moet dan onafhankelijk zijn van de positie waarin de sensor terecht is gekomen als hij uit een auto (of vliegtuig?) is gegooid. Of je moet meer camera's gaan monteren. Dat maakt het apparaat weer veel te duur om zo maar achter te laten. Daarnaast levert een IoT device met camera('s) een paar andere problemen op. In de eerste plaats het energieverbruik. Met camera kun je zo'n ding niet weken of maanden laten werken. In de tweede plaats is er het internetverkeer. IoT is er veelal op gericht om af en toe en dan nog zeer weinig informatie te versturen. Daar is het hele IoT netwerk (van KPN, Thingsnetwork e.d.) op ingericht.

Peter
19-01-2017, 18:38 door Anoniem
Woordvoerders, opgepast voor woordgrappen. PowNews is al onderweg.

"En we werken nauw samen met KPN"
"Eerst niet toch?"
"Nee, maar nou wel."
19-01-2017, 19:26 door Anoniem
Te duur? Weet je wat te duur was die JSF. En cameras zijn helemaal niet zo duur. Zwart wit is al voldoende icm met een speciale lens kom je al heel ver. Je gooit een gewicht in die bal zodat die altijd recht blijft staan. Een paar cameras en wat software met een speciale lens hoppa. High quality zonnepaneeltje (die nieuwe) en de nieuwste accus erin en bewegings detectie en hoppa productie ..grote aantallen gogo.
19-01-2017, 23:31 door Anoniem
Door Anoniem: Als ze er nou gelijk een camera in verwerken dan schiet het nog meer op. Dan heb je alles ineen.

Sensor detecteert..Camera stuurt feed

Je vergeet het automatisch afknallen door een robot ... (zucht!)

Ze breidden de samenwerking 'slechts' uit gedwongen door het feit dat er nieuwe technieken/mogelijkheden zijn ontstaan ... "nauwer samenwerken" is echt niet mogelijk tenzij 'ze' gewoon alles KPN gaan noemen en we het logo op de tanks/vliegtuigen vervangen zien worden door de KPN house-style, of visa versa natuurlijk. Het zal ervan afhangen welke (H.M.) Maxima het schattigst vind. ;P

PS: Mijn complimenten aan het KPN marketing team / spindoctors.

Have phun
20-01-2017, 00:18 door Anoniem
Ik neem aan dat in een oorlog internet zo plat ligt. Dan heb je natuurlijk niets meer aan IoT devices. Ik hoop dat defensie ook nog andere communicatiemethoden gebruikt die wat meer zekerheid bieden.
20-01-2017, 16:04 door Anoniem
Hm, dit zijn LoRa dingetjes. Die zijn niet van het internet afhankelijk. LoRaWan is een lange afstands lage snelheids protocol. Een camera op deze dingen zou alleen al vanwege de banbreedte niet kunnen. Maar wel een gaaf idee!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.