image

Versleutelde e-maildienst ProtonMail lanceert Tor-website

donderdag 19 januari 2017, 10:59 door Redactie, 0 reacties

De versleutelde e-maildienst ProtonMail heeft een website op het Tor-netwerk gelanceerd zodat Tor-gebruikers direct de ProtonMail-website kunnen bezoeken zonder het Tor-netwerk te verlaten. Dit moet de veiligheid van gebruikers vergroten.

Het Tor-netwerk bestaat uit verschillende servers waarover het verkeer loopt. De laatste server in deze keten is de exitnode of exitrelay. Via deze server, die door vrijwilligers aan het Tor-netwerk wordt toegevoegd, wordt het verzoek van de Tor-gebruiker naar het internet gestuurd. In het geval van websites op het Tor-netwerk hoeven Tor-gebruikers het Tor-netwerk niet te verlaten.

Volgens ProtonMail zijn er verschillende redenen om de e-maildienst via het Tor-netwerk te gebruiken. Het Tor-netwerk maakt het lastiger voor een tegenstander om de internetverbinding te tappen om zo te achterhalen dat ProtonMail wordt gebruikt. Ook maakt Tor het lastiger om een man-in-the-middle-aanval op de gebruiker uit te voeren. Verder helpt Tor ook bij de toegankelijkheid van de e-maildienst. In het geval ProtonMail wordt geblokkeerd kan het nog wel mogelijk zijn om de e-maildienst via de Tor-website te benaderen.

Een ander voordeel is de bescherming tegen ddos-aanvallen. Het is namelijk lastig om het ip-adres van de Tor-website te achterhalen. Verder stelt ProtonMail dat door het bezoeken van de Tor-website er sprake van end-to-end-encryptie is. De versleutelde verbinding die Tor toevoegt blijft namelijk aanwezig totdat de ProtonMail-website wordt bereikt. Daarnaast biedt Tor ook end-to-end-authenticatie. Aangezien de Tor-website nog steeds experimenteel is krijgen gebruikers nog niet het uitgesproken advies om op de Tor-website over te stappen, maar volgens de versleutelde e-maildienst heeft het wel allerlei voordelen.

De Tor-website van ProtonMail is te vinden via protonirockerxow.onion. Om de website te kunnen bezoeken moet de browser wel het Tor-netwerk ondersteunen. Tor Browser is in dit geval een veel gekozen optie. Eerder lanceerden Debian, Facebook en nieuwssite ProPublica Tor-websites.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.