image

Internet Storm Center geeft privacytips voor Windows 10

donderdag 19 januari 2017, 11:30 door Redactie, 4 reacties

Het Internet Storm Center (ISC), een organisatie die de veiligheid op internet monitort, heeft verschillende privacytips voor Windows 10-gebruikers gegeven zodat er minder gegevens naar Microsoft worden gestuurd. Volgens ISC-handler Rob VandenBrink is Windows 10 de veiligste Windowsversie tot nu toe.

Hij krijgt echter vaak vragen over het beperken van de informatie die het besturingssysteem doorstuurt. Daarom heeft hij een aantal features verzameld die in dit geval kunnen worden uitgeschakeld. Als eerste richt VandenBrink zich op de Windows Telemetrie. Het gaat dan om informatie over actieve apps, zoekopdrachten, gamepatronen en andere gegevens. Het is niet mogelijk om deze optie geheel uit te schakelen, maar op het laagste niveau wordt er alleen securitydata verstuurd. Een andere feature die wordt genoemd is het Smartscreen-filter. Deze functie waarschuwt gebruikers voor kwaadaardige websites of bestanden. Volgens VandenBrink is het onduidelijk wat voor soort informatie naar Microsoft wordt verstuurd zodat het gebruikers voor bezochte websites kan waarschuwen.

Ook adviseert de ISC-handler om Wi-Fi Sense uit te schakelen. Dit is een optie waarmee het mogelijk is om contacten toegang tot het eigen wifi-netwerk te geven. In de Anniversary Update voor Windows 10 heeft Microsoft deze functie zelf al uitgeschakeld. Gebruikers die de update nog niet hebben geïnstalleerd doen er echter verstandig aan om deze functie zelf uit te schakelen, stelt VandenBrink. Een andere optie die hij noemt is het doorzoeken van het Startmenu. Microsoft koppelt dit namelijk met zoeksuggesties, waardoor het ook onderdeel van de telemetriestroom wordt.

Verder zijn spraakassistent Cortana, Locatietracking en Windows Feedback opties waar Windows 10-gebruikers volgens VandenBrink prima zonder kunnen. Om de genoemde opties uit te schakelen noemt de ISC-handler de betreffende sleutel in het Windows Register die moet worden aangepast of de verantwoordelijke Group Policy. Vorige week maakte Microsoft nog bekend dat het de privacyinstellingen in Windows 10 gaat aanpassen zodat gebruikers meer controle over hun data krijgen en er minder gegevens naar Microsoft worden verstuurd.

Reacties (4)
19-01-2017, 17:58 door Anoniem
Het leuke is dat je na updates geinstalleerd te hebben alles weer kan checken. Veel settings en registeraanpassingen worden gewoon weer teruggezet na updates.
19-01-2017, 23:55 door Anoniem
Gewoon het programma ShutUp10 gebruiken (ook na updates) :)

Hier te downloaden: https://www.oo-software.com/en/shutup10
20-01-2017, 03:06 door Anoniem
Ik heb ook een privacy tip voor windows 10: niet gebruiken!
20-01-2017, 10:29 door Anoniem
Het domme van veel van de tools is dat ze niet werken op Windows 7 en 8.x. Daar heb je die pro-privacy maatregelen ook nodig.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.