image

Consumentenbond hekelt beveiliging gezondheidswebsites

vrijdag 20 januari 2017, 09:58 door Redactie, 4 reacties

Websites met medische zelftests zijn niet altijd goed beveiligd, zo stelt de Consumentenbond aan de hand van eigen onderzoek. In totaal werden acht websites bekeken die tests aanbieden over onderwerpen als depressieklachten, drankgebruik en stress.

De zelftest op minderdrinken.nl ontwikkeld door verslavingsinstituut Trimbos bleek wachtwoorden, e-mailadressen, geslacht en leeftijd van gebruikers over een onbeveiligde internetverbinding te versturen. Verder was hun forum niet beveiligd en ontbrak de verplichte privacyverklaring. Bij de zelftest van zorgverzekeraar Menzis moeten deelnemers vooraf een account aanmaken en daarbij e-mailadres, leeftijd en geslacht invullen.

"Dit vergroot de kans op misbruik van persoonlijke gegevens, terwijl het voor de test geen noodzakelijke informatie is", aldus de Consumentenbond. Ook zijn er websites met zelftests die ongevraagd trackingcookies plaatsen, waardoor bedrijven als Facebook, Twitter en Google kunnen zien wie die sites heeft bezocht. En op vier websites ontwikkeld door Trimbos staat verouderde informatie over waar het bedrijf zijn dataverwerking uitbesteedt.

Een deel van de bedrijven achter de onderzochte websites heeft inmiddels op aandringen van de Consumentenbond de veiligheid verbeterd. De uitkomsten zijn voor de organisatie aanleiding om meer soortgelijke websites te gaan onderzoeken.

Reacties (4)
20-01-2017, 10:21 door Anoniem
De inhoud van veel gezondheidssites, vaak 100% commercieel, is al even slecht als de privacy. Een verplichte privacy waarschuwing zou niet erg zijn.
20-01-2017, 10:38 door Anoniem
Het is echt schandalig slecht gesteld met een aantal medische websites. Er zijn er zelfs waar ik vermoed helemaal geen huisarts aan te pas komt. Kortom je deelt vrijwillig je medische vragen op een forum en beveiliging is naadje. Dat dit nog niet direct bestraft wordt met een boete is onbegrijpelijk.
En kom niet aan met "het is anoniem", want dan begrijp je niks van internet.

voorbeelden te over:
www.nvacp.nl/page/Communicatie/Forum
www.huisarts.nl
20-01-2017, 19:53 door Anoniem
En kom niet aan met "het is anoniem", want dan begrijp je niks van internet.
Geldt dat niet voor 90% van de medische wereld en 99% van de Roverheid?
22-01-2017, 15:45 door Anoniem
Door Anoniem:
En kom niet aan met "het is anoniem", want dan begrijp je niks van internet.
Geldt dat niet voor 90% van de medische wereld en 99% van de Roverheid?

En dat is weer een hele zinvolle bijdrage. Dank dat je je gevoel met ons hebt willen delen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.