image

FTC pleit voor transparantie bij volgen via meerdere apparaten

dinsdag 24 januari 2017, 13:03 door Redactie, 1 reacties

De Amerikaanse toezichthouder FTC heeft een nieuw rapport gepubliceerd waarin het pleit voor meer transparantie als fabrikanten consumenten via meerdere apparaten volgen. "Cross-device tracking", waarbij een gebruiker via bijvoorbeeld zijn smartphone, laptop en tablet wordt gevolgd, heeft volgens de FTC verschillende voordelen. De toezichthouder stelt ook vast dat het volgen vaak zonder medeweten van gebruikers plaatsvindt.

Daarnaast hebben gebruikers vaak beperkte keuze om het volgen te beperken en kan de activiteit ervoor zorgen dat er nog meer gevoelige gegevens van gebruikers wordt opgeslagen. Gegevens die wel moeten worden beveiligd. De FTC wil bedrijven echter geen regels opleggen, maar wijst op zelfregulering. Daarbij adviseert de toezichthouder fabrikanten om vier maatregelen door te voeren.

Als eerste moeten fabrikanten het volgen eerlijk aan gebruikers melden. Tevens moeten gebruikers de keuze krijgen hoe het gebruik van hun apparaten wordt gevolgd. Daarnaast moeten fabrikanten de uitdrukkelijke toestemming van gebruikers krijgen voordat ze gegevens gaan verzamelen en delen. Als laatste moeten er beveiligingsmaatregelen worden getroffen om datalekken en ongeautoriseerd gebruik van gegevens te voorkomen.

Reacties (1)
24-01-2017, 15:34 door MathFox
Eens met de vier uitgangspunten, maar die verplichtingen zouden wettelijk afdwingbaar moeten zijn...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.