image

Overheid wil invloed op beveiligingsbedrijf Fox-IT uitoefenen

woensdag 25 januari 2017, 12:41 door Redactie, 6 reacties

De overheid is sinds vorig jaar mei bezig om meer invloed op de bedrijfsvoering van beveiligingsbedrijf Fox-IT te krijgen, dat eind 2015 in Britse handen kwam. Zo wil de overheid zeggenschap over besluiten en benoemingen bij het bedrijfsonderdeel Fox Crypto en wil het bij verkoopplannen als eerste de aandelen kunnen kopen. Dat blijkt uit documenten die NRC via de Wet openbaarheid van bestuur in handen kreeg.

Als het beveiligingsbedrijf niet meewerkt kan het staatsopdrachten verliezen. Eind 2015 werd Fox-IT voor een bedrag van 133 miljoen euro door de Britse NCC Group overgenomen. Uit de nu vrijgegeven documenten blijkt dat de staat rekening hield met nationale veiligheidsrisico's bij een buitenlandse overname van Fox-IT. De overname kwam echter als een verrassing en ministeries waren hier niet goed op voorbereid.

Zo wil de MIVD dat Fox Crypto niet wordt verkocht, gefuseerd, gesplitst of ontbonden. Ook mogen nieuwe bestuurders als het aan de veiligheidsdienst ligt pas na toestemming van het ministerie van Defensie worden aangesteld. Verder wil de MIVD ook worden ingelicht als de NCC Group van plan is om technologie met andere partijen te delen. Oprichter en cto Ronald Prins van Fox-IT laat weten dat er nog geen akkoord met de overheid is, maar het beveiligingsbedrijf in principe met de overheid wil meewerken.

Reacties (6)
25-01-2017, 12:53 door Anoniem
Toch maar overstapen naar dat nieuwe Nedrlandse Cybersecurity bedrijf dat zich KPN noemt :-) ......
25-01-2017, 13:25 door Anoniem
dat is niet nieuw hoor, daar werkte al sec experts in 2005 maar toen nog onder de naam pink rocade dacht ik
25-01-2017, 13:39 door Anoniem
Dit soort toestanden krijg je als je als overheid geen kennis opbouwd maar inkoopt. We leunen als overheid teveel op bedrijven zoals FoxIT/KPN etc. etc. Bij een verkoop (naar het buitenland) zit je in de problemen.

Jammer dat de Russen/Chinezen/Amerikanen FoxIT niet gekocht hebben .....

Overigens geldt dat ook voor het bedrijfsleven met al die outsourcing toko's
25-01-2017, 13:54 door Anoniem
Door Anoniem: Toch maar overstapen naar dat nieuwe Nedrlandse Cybersecurity bedrijf dat zich KPN noemt :-) ......

Fox Crypto is wat vroeger Philips Crypto was - maker van (hardware) encryptie producten . En inderdaad min of meer de huisleverancier van MinDef e.a.

De markt van het maken (en jaren/decennialang) supporten van [crypto]hardware voor de overheid wordt door 'reguliere' security bedrijven eigenlijk niet bediend .
Het is een kleine , erg specialistische markt met beperkte marges - niet voor niets dat Philips ervan af wilde. Maar je stapt er als nieuwe speler niet makkelijk in.

En de overheid zit op twee sporen : Aan de ene kant willen ze graag commerciële producten gebruiken, en aan de andere kant willen ze hier heel gedetailleerde controle op de specs en het bedrijf+personeel wat de devices maakt .
25-01-2017, 18:19 door karma4
Gewoon kappen met fox-it. Het Is Brits en die willen niet bij de eu ofwel ons horen. Alternatief nationaliseren zoals ook met de banken gebeurd is. Maak Nederland weer "great".
Het gaat wel tegen de handelaarsgeest in dat je de ziel en zaligheid verkoopt voor geld.
27-01-2017, 13:32 door Anoniem
Door karma4: Gewoon kappen met fox-it. Het Is Brits en die willen niet bij de eu ofwel ons horen. Alternatief nationaliseren zoals ook met de banken gebeurd is. Maak Nederland weer "great".
Het gaat wel tegen de handelaarsgeest in dat je de ziel en zaligheid verkoopt voor geld.

Helemaal mee eens.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.