image

D66 bezorgd over beveiliging staatsgeheimen door Fox-IT

dinsdag 31 januari 2017, 16:11 door Redactie, 6 reacties

D66 maakt zich zorgen over de beveiliging van staatsgeheimen door beveiligingsbedrijf Fox-IT, dat eind 2015 voor 133 miljoen euro in Britse handen kwam. Dat blijkt uit Kamervragen die D66-Kamerlid Kees Verhoeven aan minister Kamp van Economische Zaken, minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en minister Blok van Veiligheid en Justitie heeft gesteld.

Vorige week kwam NRC met het nieuws dat de overheid zeggenschap over besluiten en benoemingen bij het bedrijfsonderdeel Fox Crypto wil en bij verkoopplannen als eerste de aandelen wil kunnen kopen. Als het beveiligingsbedrijf niet meewerkt zou het staatsopdrachten kunnen verliezen. Verhoeven vraagt de bewindslieden of er door de overname van Fox-IT een direct gevaar is ontstaan dat Nederlandse staatsgeheimen in handen van NCC-medewerkers, Britse inlichtingen- en veiligheidsdiensten of andere niet-bevoegden kunnen vallen?Ook wil het Kamerlid weten of de ministers hier nader onderzoek naar willen doen.

"Erkent u dat door de overname van Fox-IT het risico groter is geworden dat staatsgeheimen in verkeerde handen kunnen vallen, bijvoorbeeld doordat informatie over de manier van versleutelen of het proces van "key management" bekend wordt binnen NCC Group en mogelijk ook de Britse inlichtingendiensten? Hoe groot acht u dit risico?", vraagt Verhoeven verder. Hij wil ook weten in hoeverre de Britse wet op de inlichtingendiensten de mogelijkheid biedt voor de Britse inlichtingendiensten om via NCC Group toegang tot Nederlandse staatsgeheimen te krijgen, de manier van versleutelen of het proces van "key management".

De ministers moeten tevens duidelijk maken hoe afhankelijk de overheid voor de versleuteling van staatsgeheimen van het bedrijfsleven is. "Acht u dit een wenselijke afhankelijkheid of bent u van mening dat deze afhankelijkheid in de toekomst afgebouwd dient te worden?", stelt Verhoeven de vraag. Hij vraagt verder of er alternatieve leveranciers zijn van de diensten die Fox-IT levert die volledig in Nederlandse handen zijn en onder welke omstandigheden de overheid overweegt om naar een alternatieve leverancier over te stappen. De ministers hebben drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden (pdf). Eerder stelde ook de SP al Kamervragen over Fox-IT.

Reacties (6)
31-01-2017, 18:00 door Anoniem
Afgezien van dat ik gaan fan van Fox-IT ben, zou het op straat liggen van key management geen enkel risico mee mogen brengen, als de crypto goed in elkaar zit.
Als dat wel een risico mee brengt, dan heb je al een veel groter probleem.

Het idee achter goede crypto is toch dat je alles mag weten, maar dat je er zonder dat je de key hebt, nog steeds niks mee kunt.
31-01-2017, 22:17 door Anoniem
Ou als ze daar druk om gaan maken dan maak je borst maar nat! Fox it heeft alleen het apparaat gemaakt (sefex) wat crypto sleutel met behulp van 3 cds en een crypto sleutel kan ontcijferen en ontcijferen. Wat er met dit apparaat ook kan is het verzenden van stg geheim berichten over een unclass verbinding. Zoals al eerder vermeld is als het goed in elkaar zit dan is er niks aan de hand. De verslwuteling is zo zwaar dwt het bericht letterlijk 75% groter word en daarna opgesplits word in 3 verschillende items die over 3 verschillende manieren verzonden word.

Als de politiek zich nou eens druk gaat maken over dat geheimen ook geheimen blijft en. Iet uitlekken door een of andere lul van een politieke knakker!
01-02-2017, 00:09 door Anoniem
Door Anoniem: Afgezien van dat ik gaan fan van Fox-IT ben, zou het op straat liggen van key management geen enkel risico mee mogen brengen, als de crypto goed in elkaar zit.
Als dat wel een risico mee brengt, dan heb je al een veel groter probleem.

Het idee achter goede crypto is toch dat je alles mag weten, maar dat je er zonder dat je de key hebt, nog steeds niks mee kunt.

Ik ben het met je eens. Daardoor ben ik nu heel benieuwd waarom je geen fan bent van Fox-IT.
01-02-2017, 08:06 door Anoniem
Door Anoniem: Het idee achter goede crypto is toch dat je alles mag weten, maar dat je er zonder dat je de key hebt, nog steeds niks mee kunt.
Sterke cryptografie hangt niet alleen af van de sterkte van de gebruikte algoritmes maar ook van hoe je er vervolgens mee omgaat. Een van de zorgen die genoemd is rond deze overname is dat Britse inlichtingendiensten lak aan procedurele scheidingen zullen hebben als ze ergens toegang toe willen krijgen. Regelen dat iemand die geen toegang hoort te hebben tot een sleutel die ook niet krijgt niet enkel een technische maar ook een procedurele aangelegenheid. Als die kant van de zaak gecompromitteerd raakt heb je een probleem.
01-02-2017, 08:25 door Anoniem
Door Anoniem:Het idee achter goede crypto is toch dat je alles mag weten, maar dat je er zonder dat je de key hebt, nog steeds niks mee kunt.
Dat is inderdaad de theorie.

Helaas hebben we in de praktijk te maken met implementaties van de (theoretisch) nog onkraakbare crypto, waar zeer waarschijnlijk fouten in zitten. Daarom is het zinvol om bijv. de details van hard- en softwareversies geheim te houden, zodat een andere mogendheid niet zo makkelijk zero-days voor jouw setup kan kopen.
01-02-2017, 12:27 door Anoniem
Door Anoniem: Afgezien van dat ik gaan fan van Fox-IT ben, zou het op straat liggen van key management geen enkel risico mee mogen brengen, als de crypto goed in elkaar zit.
Als dat wel een risico mee brengt, dan heb je al een veel groter probleem.

Het idee achter goede crypto is toch dat je alles mag weten, maar dat je er zonder dat je de key hebt, nog steeds niks mee kunt.

Zucht.

Ja - en je moet vertrouwen dat het bedrijf wat de crypto (box) gebouwd heeft daar geen lekken in heeft aangebracht waardoor die sleutel uitlekt. (of waardoor een niet-zo-random random generator gebruikt wordt, of noem maar op ).

En als het echt belangrijk is, wil je dus dat zo'n device gebouwd wordt door eigen gescreende mensen .
En dat is het probleem geworden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.