image

SP vraagt Plasterk waarom Fox-IT staatsgeheimen beveiligt

vrijdag 27 januari 2017, 14:05 door Redactie, 12 reacties

De SP heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en minister Hennis-Plasschaert van Defensie Kamervragen gesteld over het Nederlandse beveiligingsbedrijf Fox-IT dat zich met de beveiliging van staatsgeheimen bezighoudt en eind 2015 in Britse handen kwam.

Deze week kwam NRC met het nieuws dat de overheid zeggenschap over besluiten en benoemingen bij het bedrijfsonderdeel Fox Crypto wil en bij verkoopplannen als eerste de aandelen wil kunnen kopen. Als het beveiligingsbedrijf niet meewerkt zou het staatsopdrachten kunnen verliezen. SP-Kamerleden Van Raak en Van Dijk willen nu weten waarom er voor is gekozen om Fox-IT Nederlandse staatsgeheimen te laten beveiligen.

Ook vragen de Kamerleden of er binnen de overheid onvoldoende kennis aanwezig is om staatsgeheimen te beveiligen en wat de ministers hier aan gaan doen. Daarnaast moeten Plasterk en Hennis laten weten waarom er niet eerder, omdat er al rekening werd gehouden met een buitenlandse overname, is ingezet op meer kennis van het beveiligen van staatsgeheimen door de overheid zelf.

De Kamerleden vragen ook of de ministers kunnen garanderen dat Nederlandse staatsgeheimen niet in handen komen van de Engelsen nu Fox-IT is overgenomen door een Brits bedrijf. Tevens moeten Plasterk en Hennis duidelijk maken waarom de overname voor de overheid toch nog als een verrassing kwam en waarom de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) de overname niet heeft geblokkeerd. De Kamervragen moeten binnen 3 weken zijn beantwoord (pdf).

Reacties (12)
27-01-2017, 14:07 door karma4
Een heleboel goede vragen.
Een achterliggend iets kan de handelsgeest zijn waar ziel en zaligheid ten gelde gemaakt worden.
27-01-2017, 14:28 door Anoniem
Bij elk opereren van zo'n soort van bedrijf moet het tenminste bij drie wereldwijde certificeringsorganisaties aangesloten zijn en mag zoiets enkel gebeuren met de juiste accreditaties. Ook zal er regelmatig toezicht moeten worden gehouden op het financieel onafhankelijk gedrag van een dergelijke bedrijfsdienst. De FIOD zal dus alles nauwlettend in de gaten moeten houden en men zal regelmatig verantwoording moeten afleggen.
27-01-2017, 16:45 door Anoniem
Er valt gewoon niet meer tegenop te reageren.

Die hele kudde wil en moet naar de afgrond hoe hard je ook schreeuwt niet doen daar is de rand...

we worden gewoon onder de voet gelopen door een wet van less ipv moore

ik word hier zo moe van.
27-01-2017, 17:37 door Anoniem
werd er niet geroepen dat deze gasten met de NSA gelinkt waren door hun werk aan bepaalde applicaties?
27-01-2017, 19:41 door Anoniem
Het deel van FoxIT waar we over spreken is het door FoxIT ooit overgenomen Philips Crypto. Jarenlang een zieltogend bedrijf mede omdat de overheid nooit zekerheden gaf. En nu gaat - wie anders dan de SP - zeiken. Leuk he politiek. Zelf niet de goede dingen doen maar dan toch zeuren. Overheid wederom geen deel van de oplossing masr wel van het probleem.

Zucht.
27-01-2017, 21:35 door Anoniem
Door Anoniem: Het deel van FoxIT waar we over spreken is het door FoxIT ooit overgenomen Philips Crypto. Jarenlang een zieltogend bedrijf mede omdat de overheid nooit zekerheden gaf. En nu gaat - wie anders dan de SP - zeiken. Leuk he politiek. Zelf niet de goede dingen doen maar dan toch zeuren. Overheid wederom geen deel van de oplossing masr wel van het probleem.

Zucht.

Welnee, dat was al lang bekend voordat een deel werd overgenomen door Fox-IT na het faillissement 15 jaar geleden. Dan neem je willens en wetens een risico als bedrijf. Er was al een geschiedenis waar je van kon leren.

Het is volkomen terecht dat de SP kritische vragen stelt, daar zijn ze voor. Je begrijpt toch dat vooral de regering bestuurlijke beslissingen neemt en niet de politiek?

Overigens doet Fox-IT buiten dat ook ook andere dingen voor de overheid wat niets met het voormalige Philips-Crypto te maken heeft. Dat zou ik ook niet in buitenlandse handen laten vallen.
27-01-2017, 23:03 door Anoniem
Privatisering en/of cruciale kerntaken bij marktpartijen onderbrengen daar is onze overheid goed in (de NS). Er worden heel wat (kern)taken van de overheid door externe partijen uitgevoerd. De kleine hersentjes van de ministers denken er niet bij na dat een extern commercieel bedrijf kan worden overgenomen(Fox-IT) of failliet kan gaan. KPN was ook bijna overgenomen en dat kon net worden voorkomen. Hierdoor was vitale infrastructuur bijna in buitenlandse handen gevallen.

Er zijn al de nodige rapporten over geschreven die op de gevaren wijzen. Sommige activiteiten moet je niet outsourcen. Maar houdt de idiote politici maar eens tegen ...
28-01-2017, 08:40 door linuxpro
Beter beveiliging enzo overlaten aan bedrijven als fox-it die weten waarover ze 't hebben dan een door de overheid zelf in elkaar geknutselde prutsoplossing..
28-01-2017, 11:06 door Anoniem
Door linuxpro: Beter beveiliging enzo overlaten aan bedrijven als fox-it die weten waarover ze 't hebben dan een door de overheid zelf in elkaar geknutselde prutsoplossing..

Mensen zelf in dienst nemen, een markt conform loon betalen en zelf kennis opbouwen en in stand houden door opleidingen.

Maar onze overheid vindt het belangrijker (hoewel) om belastingen te innen, dat is iets wat ze wél zelf in de hand willen houden maar staatsgeheimen zijn totaal onbelangrijk.
28-01-2017, 12:50 door Anoniem
Ik vraag me af welke diensten Fox-IT dan precies levert. Om een idee te geven: de overheid ontwikkelt geen hardware. Als je voor de beveiliging specifieke hardware nodig hebt, moet je samenwerken met een marktpartij en dat kan niet zomaar een start-up in een schuur zijn maar dan wil je een bedrijf met een reputatie.
28-01-2017, 18:59 door Anoniem
Door Anoniem: ...maar dan wil je een bedrijf met een reputatie.

En wat voor een reputatie.
28-01-2017, 22:07 door karma4
https://nl.wikipedia.org/wiki/Philips-Crypto. 60 man bij opheffing verdeeld in twee andere bedrijven een ervan Fox-it.
Toen was de regering wel alert
.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.