image

Groot aantal Britse ziekenhuizen getroffen door ransomware

donderdag 2 februari 2017, 15:51 door Redactie, 2 reacties

Een groot aantal Britse ziekenhuizen is de afgelopen anderhalf jaar door ransomware getroffen. Dat meldt softwarebedrijf RES op basis van een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). In totaal werden er 260 National Health Service trusts in Engeland, Schotland en Wales aangeschreven.

Alle organisaties reageerden op het verzoek, hoewel er 18 vanwege patiëntveiligheid geen gegevens besloten te verstrekken. Uit de ontvangen cijfers blijkt dat 88 van de ziekenhuizen (34 procent) de afgelopen achttien maanden met ransomware te maken kregen. Wat de impact van de infecties was en of de getroffen organisaties het gevraagde losgeld hebben betaald werd niet gevraagd.

Eind oktober vorig jaar besloten drie grote Britse ziekenhuizen nog zo'n 2800 afspraken en operaties te annuleren omdat systemen met ransomware besmet waren geraakt. Een probleem dat door een verkeerd geconfigureerde firewall zou zijn veroorzaakt. Twee weken geleden raakten de systemen van vier andere Britse ziekenhuizen door "Trojan malware" geïnfecteerd, waarop uit voorzorg verschillende netwerkschrijven uitgeschakeld.

Reacties (2)
02-02-2017, 17:58 door Anoniem
laat me raden, allemaal verkeerd geconfigureerde firewalls in de facebook en pronsurfende verpleegsters..
03-02-2017, 09:19 door Anoniem
"laat me raden, allemaal verkeerd geconfigureerde firewalls in de facebook en pronsurfende verpleegsters.."
Mogelijk zijn ze vergeten application whitlisting en domain whitelisting te implmenteren. echter zijn er ook verhalen van ransomware die via bekende kwetsbaarheden in aan internet aangesloten systemen het netwerk binnen wisten te dringen: http://www.theregister.co.uk/2016/04/19/samsam_ransomware_in_hospitals_schools/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.