image

AIVD bezorgd over cyberaanvallen op overheid en bedrijven

vrijdag 3 februari 2017, 09:30 door Redactie, 7 reacties

Nederlandse bedrijven en overheidsinstellingen zijn in de laatste helft van vorig jaar honderden keren aangevallen, wat de Algemene inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zorgen baart. Het gaat dan onder andere om pogingen om toegang tot e-mailaccounts te krijgen en bedrijfsgegevens te stelen.

Dat laat AIVD-directeur Rob Bertholee tegenover EenVandaag weten. Of de aanvallen succesvol waren en wat hiervan de impact was maakt Bertholee niet duidelijk. Volgens de AIVD-directeur zitten Rusland, China en Iran achter de aanvallen, maar dit is lastig om te bewijzen. De aanvallen zouden gevolgen voor zowel de Nederlandse economie als democratie kunnen hebben, stelt Bertholee. De inlichtingendienst waarschuwt al jaren voor het risico van cyberspionage.

Reacties (7)
03-02-2017, 09:45 door Anoniem
God damn commies! AIVD loopt Amerika weer eens achterna.

Alleen al de volgende bewering is belachelijk:
"Volgens de AIVD-directeur zitten Rusland, China en Iran"
Hoe kunnen we dat weten? Omdat deze hackers (volgens het IP-adres) in Rusland, China of Iran zitten? Of omdat hier VPN providers zitten die juridisch bijna onschendbaar zijn? Zijn dit staatshackers, scriptkiddies of criminele organisaties? Bij de AIVD wordt hier geen enkele nuance in gemaakt, en dat is typisch Amerikaanse politiek. Bij gebrek aan vijanden worden je vijanden fictief, anders verlies je je bestaansrecht.
03-02-2017, 10:25 door Anoniem
Het nieuws was op en ik ga mee met Anoniem@09:45, die bewering kunnen ze nooit hard maken. Aan de andere kant zal het de Russen, Chinezen of Amerikanen (overheden) worst wezen of ze met hun eigen IP ranges hacken of niet, er is toch niks tegen te ondernemen.
03-02-2017, 10:32 door Anoniem
Ook al is het moeilijk bewijzen wie er achter een IP-adres schuilgaat, de AIVD heeft heus een lijst met landen en de belangen die zij bij het hacken van Nederlandse doelen zou kunnen hebben. De VS staat daar ook op, maar wordt niet zo vaak genoemd... Daarnaast beschikken ze natuurlijk over meer informatie dan alleen een IP adres en als het goed is ook nog uit verschillende bronnen.

Rusland: politiek, o.a. MH17, Oekraïne / De Krim, de (ontwrichting van de) EU.
China: diefstal van Intelectueel Eigendom
Iran: diesfstal nucleaire geheimen
VS: politiek en economische belangen (bijv. deals ten gunste van VS keren, zoals Boeing vs Airbus).

Dat er geen vijanden zouden zijn is pas echt naïef.
03-02-2017, 10:45 door Anoniem
Als ik weet dat er buiten hordes aliens rondlopen die mijn voedselvoorraadschuur elke keer kraken.

Dan zorg ik er toch voor dat mijn schuur beter beschermd is?

Het afschieten van al die aliens heeft geen nut want ik weet niet hoeveel er zijn.

Maar ik kan wel mijn schuur beter beveiligen.

Dan geven ze op den duur op en gaan ze op zoek naar een gemakkelijker prooi.
03-02-2017, 12:18 door Anoniem
Ja, maar streven naar een betere en veiliger infrastructuur voor iedereen wil men kennelijk ook niet. De gatenkaas moet er blijven ten dienste van de bestaande sleepnet surveillance en het in de gaten houden van de boze burger (waar is men zo bang voor eigenlijk????).

Er gebeurt natuurlijk wel eens wat tegen de gedroomde plannen indruist en dat is dan een reden tot zorg. De desinformatie wordt niet meer geslikt als zoete koek, de main stream media verliezen steeds meer vertrouwen en moeten echte info gaan wegfilteren als zogenaamd 'nepnieuws' als verdediger weer eens agressor blijkt te zijn en andersom.

Met de ontevredenheid van de eindgebruiker met de huidige situatie wordt nauwelijks iets gedaan. Hooguit wordt er een aanhangsel aangehangen, zoiets als: ja eigenlijk hadden we hier ook iets mee moeten doen, maar ja...stoplap dus.

Betrouwbare info en info gemengd met flinke scheuten desinformatie maken het ontdekken van het werkelijke plaatje verrekte moeilijk. De meesten zullen er dus niet eens moeite voor doen. Zo raakt men verder en verder afgestompt en raakt men dommer en dommer. De aandachtscurve van een goudvis is beperkt.

Als je dus de infrastructuur niet op de schop gooit, eisen gaat stellen aan opleiding en implementatie, blijven we zo aanrommelen als nu. Nu betekent gebruikt van tor nog steeds dat je toch niet weet in hoeverre je gevolgd wordt?

Geen bescherming tegen de grillen en grollen van het duo overheid en groot-commercie, die moeten zorgen dat het product het product blijft (u en ik). Ze zeiden het vroeger al. Vluchten kan niet meer en beter zal het nooit worden.
03-02-2017, 12:28 door Anoniem
Zet. Niet. Alles. Op. En. Koppel. Niet. Alles. Aan. Het. Internet. --- Denk na over doel en risico's. Loop niet hersenloos achter adepten aan.
04-02-2017, 19:20 door Anoniem
Kheb zo'n donkerbruin vermoeden ... https://pierrekim.github.io/blog/2016-02-16-why-i-stopped-using-startssl-because-of-qihoo-360.html ;P
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.