image

Kabinet lanceert Internationale Cyberstrategie

maandag 13 februari 2017, 08:59 door Redactie, 2 reacties

Het Kabinet heeft de Internationale Cyberstrategie gelanceerd, die voor een open en veilig internet moet zorgen. De Cyberstrategie richt zich op zes terreinen: economische groei en ontwikkeling van internet, effectieve internetgovernance, verdere versterking van cybersecurity, bestrijding van cybercrime, internationale vrede, veiligheid en stabiliteit en rechten en internetvrijheid.

"Moderne dreigingen laten zich weinig gelegen liggen aan grenzen of dijken. Interne en externe veiligheid zijn steeds minder goed van elkaar te scheiden. Dit geldt vooral voor het cyberdomein. Wat daar gebeurt, raakt direct aan onze eigen veiligheid en welvaart", aldus minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Volgens Koenders is de dreiging van cyberaanvallen de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden, waarbij hij onder andere wijst naar de hack van de Democratische Partij in de Verenigde Staten.

"Steeds meer staten ontwikkelen (militaire) cybercapaciteiten en het is voorstelbaar dat wanneer Nederland betrokken raakt bij oplopende geopolitieke spanningen of een internationaal conflict, zij doelwit kan worden van digitale sabotage of andere ernstige cyberaanvallen", merkt de minister op. Om met deze dreigingen om te gaan is het volgens Koenders nodig dat de internationale samenwerking en diplomatie binnen het cyberdomein worden versterkt. Iets waar de Internationale Cyberstrategie aan moet bijdragen, aldus de minister, die hierin ook een voortrekkersrol voor Nederland ziet weggelegd (pdf).

Reacties (2)
13-02-2017, 11:52 door Anoniem
Het grootste probleem op deze schaal is iedere keer toch echt weer de overheid zelf.

Maarja, als je ze wil helpen en je hebt nog echt wat te vertellen ook, dan motten ze je niet.
13-02-2017, 20:25 door Anoniem
@anoniem 11:52
Ik herken wat je zegt.
Gaat ook op als je binnen de overheid aantoonbaar deskundig bent. Ook dan mag je niet meepraten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.