image

Ophef in Duitsland over dataverzamelen Firefox Focus

maandag 13 februari 2017, 09:32 door Redactie, 2 reacties

In Duitsland is ophef ontstaan over een artikel van de Duitse radiozender Deutschlandfunk waarin wordt beweerd dat de privacybrowser Firefox Focus het surfgedrag van gebruikers volgt en verzamelt. Firefox Focus is een browser die vorig jaar door Mozilla werd gelanceerd en standaard advertenties en trackers blokkeert. Daarnaast beschikt de browser over een knop om alle surfgegevens te verwijderen.

Volgens Deutschlandfunk verzamelt Firefox Focus het app-gebruik, ip-adres en surfgedrag van gebruikers en worden die gegevens naar de Duitse dataverwerker Adjust gestuurd. Mozilla liet vorig jaar al weten dat het bij nieuwe installaties van Firefox voor Android, Firefox voor iOS en Firefox Focus bepaalde geanonimiseerde informatie terugstuurt. Het gaat dan om hoe de applicatie was gedownload, bijvoorbeeld direct via de App Store of de link van een marketingcampagne. Hiervoor worden advertentie-id, ip-adres, tijd, land, besturingssysteem en app-versie doorgegeven.

Ook zullen de Firefox-versies voor mobiele platformen periodiek doorsturen hoe vaak de app is gebruikt. Ook deze gegevens worden geanonimiseerd en bevatten volgens Mozilla geen persoonlijke informatie. Daarnaast kunnen gebruikers het verzamelen en doorgeven van deze gegevens uitschakelen. In Duitsland is er aan de ene kant dan ook kritiek op de berichtgeving van Deutschlandfunk, dat onjuistheden zou bevatten. Aan de andere kant vragen gebruikers zich af waarom het verzamelen en doorsturen van gegevens, ook al zijn ze geanonimiseerd, standaard staat ingeschakeld.

Reacties (2)
13-02-2017, 13:07 door Anoniem
Firefox in standaard uitvoering is ook een grote dataverzamelaar. Er wordt op veel manieren contact gezicht met servers. Voor updates, om certificaten te controleren, voor search engines, etc. Daarnaast is er ook het opzettelijk verzamelen van data.

Een lange lijst hier: https://www.mozilla.org/en-US/privacy/firefox/

Wat wel een enorm voordeel is, is dat je het grotendeels uit kunt zetten via about:config. Zoek naar links (":/") en je kunt die vervolgens ongeldig maken door een cijfer aan de domein extensie toe te voegen.
15-02-2017, 01:37 door Anoniem
Met de Pale Moon Browser heb je dit niet. Is eigenlijk ook Firefox maar met aangepaste code. Gebruik hem nu al 6maanden en wordt iets minder vaak geupdate maar daarvoor is de browser ook niet echt een aanvalsdoelwit. Marktplaats werkt niet altijd maar de rest wel en je kan no-script ook gebruiken en ga zo maar door. Ondanks de pasgeleden uitgekomen update van Palemoon die plug-ins van firefox toelaten tot op zekere hoogte werken ze hier nog aan.
www.palemoon.org
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.