image

Online datingfraude kost slachtoffers in VS 230 miljoen dollar

woensdag 15 februari 2017, 11:23 door Redactie, 1 reacties

Vorig jaar zijn bijna 15.000 Amerikanen het slachtoffer van datingfraude geworden, die in totaal voor meer dan 230 miljoen dollar werden opgelicht. Eén van de slachtoffers verloor zelfs 2 miljoen dollar, zo heeft de FBI bekendgemaakt. Bij datingfraude worden slachtoffers via datingsites en social media benaderd. De oplichters gaan met het slachtoffer een "relatie" aan en vragen uiteindelijk om geld, bijvoorbeeld voor vliegtickets om langs te komen.

Het werkelijke aantal slachtoffers en het schadebedrag kunnen hoger liggen, aangezien het hier alleen om mensen gaat die aangifte deden. Volgens de FBI is er wel een toename van het aantal slachtoffers. In 2015 kwamen er 2500 meldingen minder binnen. "Het zoeken naar slachtoffers op internet is net zoals het uitgooien van een vislijn", zegt FBI-agent Christine Beining. "Het internet maakt dit soort criminaliteit eenvoudig, omdat je je als iedereen kunt voordoen. En je kunt overal vandaan slachtoffers maken."

De FBI waarschuwt mensen op social media om voorzichtig te zijn met de informatie die ze online plaatsen, aangezien oplichters hier misbruik van kunnen maken. In het geval mensen een relatie via internet met iemand aangaan adviseert de FBI om de gebruikte profielfoto van de persoon in kwestie te onderzoeken, veel vragen te stellen, alert te zijn op beloftes die niet worden nagekomen en nooit geld te versturen.

Reacties (1)
15-03-2017, 16:15 door Anoniem
NIet alleen in Amerika gebeurd dit: ook in Nederland zijn er ieder jaar duizenden slachtoffers van datingfraude. BIj de Europese vorm van datingfraude proberen fraudeurs (veelal werkzaam vanuit West-Afrikaanse of Oost Europese landen) middels verschillende psychologische truukjes harten te winnen van de slachtoffers. Ze zorgen ervoor dat slachtoffers verliefd worden en investeren veel tijd in het opbouwen van de relatie.

Wanneer de slachtoffers helemaal overtuigd en verliefd zijn, gaan de fraudeurs over tot de daadwerkelijke fraude-actie. Hierbij worden slachtoffers met verschillende smoesjes overgehaald om geld over te maken via betaalmethodes die niet te traceren zijn (bijv. Western Union of Moneygram).

Hieronder lees je meer over deze fraudeurs te werk gaan:
https://www.datingsitekiezen.nl/artikelen/online-datingfraude-wat-is-het-en-wat-kun-je-er-tegen-doen

Veel slachtoffers van datingfraude geven achteraf aan dat ze een bord voor hun kop hebben gehad. Ze hebben zelf niet doorgehad dat de opgelicht werden omdat er ontzettend veel tijd werd gestoken in het opbouwen van de relatie. Achteraf waren de waarschuwingssignalen vaak al wel duidelijk.

Het devies geldt: wees voorzichtig met wie je online contacten opbouwt. Mocht je twijfelen over de integriteit van iemand die je online ontmoet, schakel dan de hulp in van iemand die je goed kent zodat deze de situatie vanuit een ander oogpunt kan beoordelen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.